論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢做左唔夠半年,印尼學校錢都未還晒,就無心工作。話佢又喊但之後又冇改善到。又溝通唔到唔知佢想點。第一次請工人唔太清楚如果想炒左佢,情序係點呢? 謝謝

大宅

首先要不動聲色 殺佢一個操手不及
問好曬相熟agent 佢D final payment 包括annual leave 長期服務金如有 呢D點計
要買張機票代替$ 費事益佢 一般cheap airline 吾包行李 僱主亦冇負責要包 但為免佢玩野吾上機都建議包埋 快D送佢走
有乜屋企要執要清事前叫佢做好
到個日同佢講you r fired 睇住佢執野 話比半個鐘佢執
拎佢落agent 度簽埋D文件 叫佢簽收final payment 同入境處個張通知話佢contract 已terminated既form 7日內要fax or 寄返入境處(可寫解僱原因 或之後可再send 一張去入境處慢慢寫)
本人另外寫左封投訴信去入境處投訴個工人出面有second employment 連proof 等入境處吾好再批佢visa
希望幫到你 good luck

子爵府

candiceb 發表於 19-5-25 07:35
佢做左唔夠半年,印尼學校錢都未還晒,就無心工作。話佢又喊但之後又冇改善到。又溝通唔到唔知佢想點。第一 ...

我建議不要事先通知agent 炒工人

make sure agent 公司開門,有人就得
炒咗工人後,call agent 講而家同工人上公司,叫agent 公司準備文件

只做得幾個月,條數好易計

男爵府

Butao 發表於 19-5-25 10:10
首先要不動聲色 殺佢一個操手不及
問好曬相熟agent 佢D final payment 包括annual leave 長期服務金如有 ...

謝謝

wcpcelia    發表於 19-5-26 09:22

男爵府

細姐姐 發表於 19-5-25 10:57

執晒所有行理去agent度? 咁機票幾時買呢

子爵府

candiceb 發表於 19-5-25 11:19

你睇定價錢,你可以炒工人時,問佢想要邊日,即時買
但工人可能話要問agent, 話唔知
唔想煩,就叫agent 代買,但預咗貴d

子爵府

candiceb 發表於 19-5-25 11:19

係,帶埋行李上agent 公司,計晒數,俾晒錢,簽好文件後
工人與你無関,你唔使理佢去邊,agent 會揾宿舍俾佢

男爵府

細姐姐 發表於 19-5-25 11:27
工人與你無関,你唔使理佢去邊,agent 會揾宿舍俾 ...

ok, 咁都好似好易搞

男爵府

細姐姐 發表於 19-5-25 11:27
工人與你無関,你唔使理佢去邊,agent 會揾宿舍俾 ...

想再請問下文件上有咩要簽

子爵府

candiceb 發表於 19-5-25 11:36

工人簽收晒d 錢同機票
入境處form, 通知contract terminate

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

昨天剛炒工人,工人玩野,初頭唔肯簽,幾蚊都同我計,明明已經計多比佢都唔滿意。24号炒要收足一個月糧!最後去第二個agent度按法例計,個數少d,簽左。
Agent話機票要包行李,好多唔肯上機

大宅

Snowman_kathy 發表於 19-5-25 12:44
昨天剛炒工人,工人玩野,初頭唔肯簽,幾蚊都同我計,明明已經計多比佢都唔滿意。24号炒要收足一個月糧!最 ...

我個個都玩野, 係菲, 佢今晚機, 希望佢上機, 佢仲要寄張影印紙去我屋企, 諗住攞有佢個名連我家地址去借錢, 心腸不好

大宅

回覆 Ling0812 的帖子

佢地借錢用contract就得,一續左約就借,然後唔還錢,搏炒,又收一筆,太易。希望大家數好懶,要報入境處,等佢地唔好咁易再黎。當然,大家要盡量唔好請斷約助長佢地。我影低左佢passport緊急聯絡人地址,希望財仔會追佢!

大宅

Snowman_kathy 發表於 19-5-25 16:44
回覆 Ling0812 的帖子

佢地借錢用contract就得,一續左約就借,然後唔還錢,搏炒,又收一筆,太易。希望大 ...

咁佢要個地址有乜用?

大宅

等財仔追返菲

大宅

機票
揀廉航 即炒日計+14日其中一日走
你睇定邊日平
炒佢果日比佢揀平果D日子
問佢揀邊日
包埋行李比佢啦

https://www.facebook.com/100122833848867/posts/252422048618944/

最緊要出糧要簽名, 機票要簽名, 所有簽銀野要簽收

AGENT會同你搞

子爵府

candiceb 發表於 19-5-25 11:36

你炒咗工人未呀?
順利嗎?

男爵府

細姐姐 發表於 19-5-27 11:08
你炒咗工人未呀?
順利嗎?

話完佢,佢又好似好左啲
仲未需要炒

大宅

細姐姐 發表於 19-5-25 10:57

如事先不通知agent, 會否agent 會攪好耐?我要返工,沒事間第二日再去agent 處.

子爵府

Hi1029 發表於 20-1-9 22:48
如事先不通知agent, 會否agent 會攪好耐?我要返工,沒事間第二日再去agent 處.
...

事先通知,你想俾幾耐通知?

炒工人即炒,即計數,即埸了断,唔好第二日計數

條數好簡單,自己都識計,計好,係agent 面前簽收啫

首頁

尾頁

跳至