婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

奇怪的病~如有內分泌婦科醫生請指教

我朋友今年20歲,係兩年前第一次就比左現在的老公,但不知什麼原因這兩年來......一直無月經來及全身毛孔擴張及出毛,體重日日上升,而變成為一個肥婆,很痛苦的事是有很多痛症.
很多次看醫生都說是內分泌失調,現在看政府醫生,但也常試了多次新藥都無用.
而她最大的壓力是她老公很想很想要Baby.....無奈 :-|

如有經驗請給意見我朋友
Thank You
努力~努力~

洋房

Re: 奇怪的病~如有內分泌婦科醫生請指教

[size=x-large]請給意見

[size=large]Thank You
努力~努力~

侯爵府

好媽媽勳章

唔係好明你的意思係咩??你係話你朋友18歲時同佢老公第一次do do之後,果一次開始就到宜家都冇月經來定點呀??

係我印象中,好似以前聽過有人話試過4年都冇月經來,睇西醫
都係話內分泌失調bor!
你朋友有冇睇過婦科?有冇做過其他檢查,好似bodycheck呢? ?-(
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

洋房

本來一直看西醫的,但西醫攪唔掟,去左政府婦科部,後來轉介去左內分泌科(TKO) 但常試了很多新藥都唔得,其實什麼檢查也檢過了....還久磁力拱震未做

努力~努力~

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
佢係咪第一次do do到宜家都冇m來呀? ?-( 如果係的話,正常離講,不關性行為事wor,可能真是關內分泌失調同賀爾蒙事!咁佢宜家係咪睇緊兩科呀(內&婦科)? ?-( 咁政府婦科話佢咩事呀? ?-(
我的case同你朋友有少少相似,但我唔係do do之後冇離,我係初時冇離M超過7,8個月,係呢段時間裡面,我生多左毛,平時
冇暗嗆,生到下巴,臉都有5,6粒,係果段時間又暴肥40lb's,我睇過好多私家醫生都唔得,之後醫生轉介我睇政府,我係睇內分泌科先,佢都係話我內分泌失調,但我就冇藥食!之後佢又覺得我要睇婦科,懷疑我有多囊卵巢症,宜家証實係,內分泌科醫生都要我排期照 力.,.............我宜家要整d野,遲些再講!
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
我內分泌科醫生話我內分泌失調,所以話會影響月經同懷疑我
有多囊症,我宜家係睇兩科,咁婦科同內分泌科醫生都有同我做好多檢查,我的報告話我男性賀爾蒙高DD,但呢點係連佢都
唔知點解,內分泌科醫生都要我排期照腦係照磁力拱震同腦素描,想睇下會不會關腦果D分泌內分泌腺體有留喎!但佢已講明我有的機會係1%!
我講下果段時間我做過咩野,比你朋友參考下,當時我係兩邊睇(中醫西醫),我睇中醫佢都係話我內分泌失調,我另外有針灸啦,係果段時間我又有煲靈芝藥材湯飲,之後我ga經期又有返,正常返同瘦返D,好左後,我又懶冇再睇,咁D經咪唔準囉,但冇咁耐唔來,係3個月先來咁!因為當時我冇時間睇中醫,而且又排到我睇政府,所以就停左冇睇啦!
不如你叫你朋友試下睇中醫,睇下會唔會好D!

洋房

sandy2008

你好,很多謝你的意見,你說的跟我朋友很相似,醫生都有同佢講過可能是有關腦分泌腺體有關,但醫院方面無幫她排期照磁力拱震,只有試新藥,兩年來無月經來及肥胖痛症的困擾,我也覺得她很慘,不其然興她聊天時也哭.
我會見意她學你的說法.....如有更好的建議請通知我

Thank You
努力~努力~

洋房

conniechan1975
你好,
什麼是O&G dr <------ 給我意見呀,唔係好明

ThanK You
努力~努力~

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
我冇睇錯的話O&G應該係婦科!

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
我好明白你朋友的苦況,因為我都身同感受,好明白果種心情,其實真係冇人明白ga, down都不得了!我的經歷比你朋友仲慘呀,係果段時間之前,真係黑到暈,因為開新舗返工唔得嫻上廁所攪到膀胱炎,去睇個醫生,點知遇著個黃綠,明明好簡單一個病,比佢醫到變腎炎,仲攪到差D變腎病,因為當時我係公司附近是但睇個的,鬼知佢咁差啫!後來我發覺腰肚好痛,走返去要求佢寫紙我入私家醫院,點之條發mo話我可能有腎石,但死
都唔行寫紙我入院,仲話比藥我食,佢都傻架,結果罵到佢xx!
後來唔請得假,都要請假睇自己家庭醫生,佢要我即時入院,唔拖得,因為腎臟急性發炎,可大可小,結果醫生同埋我入私家醫院,入院仲要吊針吊抗生素,足足住左十幾日醫院,之後段段續
續入醫院幾次tim,攪攪下變左日日低燒,結果佢轉介我睇私家
專科,點知食藥食到藥物敏感休克入左私家醫院,真係黑到不得了,佢後咪唔敢醫我,轉介我睇政府專科,結果係由急性變慢性腎炎,好彩搵到原因,如果唔係要洗腎就死啦!就係咁我的婚期要一拖再拖,好啦,醫掂呢樣,宜家又有內分泌失調+多囊卵巢症,我諗住和老公生BB,點之又有病,冇咁容易有BB,拖到身體好D,可以結婚,點之上年結婚時,又遇著沙士,真係down到
暈呀!不過宜家我ga晴天開始出來啦,我停左食政府醫生開ga避孕藥一個月,剛剛,好準時來M,希望可以準時有啦同可以怏些中左吧!
你叫你朋友唔好唔開心啦,宜家食藥醫唔好,唔代表冇得醫架,
我都係用左好多時間,方法去醫的,宜家咪一樣有M來,叫佢比
心機,加油,一定醫得返的!

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
係呀唔記得左,記住叫你朋友要自己減肥,真是對內分泌失調同來經期有影響的,我宜家都見左政府營養師減肥,都有瘦左呀,停左避免藥都自然有M來,真係有關係的,叫你朋友試下呀,
我都知道內分泌失調好難減的,但努力D真係得架,宜家我減到差不多十磅呀,叫佢試下吧!記得係健康果隻落磅,唔係唔食野
只是淨食菜果種喎,係要均衡飲食果種!不需要一次過落好多磅,而是慢慢減磅,減減下就會瘦的!

仲有煲靈芝湯靈芝係黑果隻,放心D最好去東方紅買,我都係係
果到買的,如果行經期就唔飲得啦,要冇M先好飲!

洋房

sandy2008,

其實成過過程中,可否詳加說明吃的療程,煮法,及地址,時間,等我說給朋友聽...........

我也希望你有一個健康快樂的小生命來臨
努力~努力~

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
如果你朋友想方便D,可以去東方紅或者其他藥材舖到買現成
的靈芝湯包,返去煲瘦肉煲2,3小時,呢D湯就個個都飲得!
我初初都係買靈芝湯包,又煲過靈芝龜板湯,之後就去東方紅買靈芝自己配藥材煲瘦肉,呢D湯我都係每個月煲2,3次來飲!
之後我老公係屋企附近藥材舖到,同D老長櫃講,問佢內分泌失調,想買藥材煲靈芝,叫佢幫我"汁",'汁'左幾包,都係煲瘦肉,每個月飲2次,我飲左幾次就有M來啦,再加上我有睇中醫同針灸
我諗會好D掛!D藥材同靈芝係唔需要洗的+瘦肉煲2-3小時就
放salt飲得!
其實你叫佢唔好飲凍野,食多D新鮮野,多飲水,耐唔耐燉下D
花膠燉雞呀,鮮奶花膠燉雞等等,去大昌買鮮鮑魚放落去燉/煲
又得,又唔貴喎!煲下D沙參玉竹准山杞子蜜棗煲雞/瘦肉都好
架,又有益人人都飲得!:mrgreen: 再簡單D煲魚湯,攪下木瓜
奶,都好有益.

大宅

sandy2008 寫道:
aprilyu75,
......內分泌科醫生都要我排期照腦係照磁力拱震同腦素描,想睇下會不會關腦果D分泌內分泌腺體有留喎......!

pls check pm

侯爵府

好媽媽勳章

aprilyu75,
希望你朋友快D醫返好啦!

複式洋房

sandy and aprilyu,
我在產後六個月也沒有m了.我也擔心是甚麼問題. 也開始看中醫.
我想問. 你們停了m後幾時開始肥? 如何才知道是開始不斷肥?還有. 除了沒有m, 還有甚麼病徵?
很擔心...

[img align=left]www.dotphoto.com[/img]

侯爵府

好媽媽勳章

zoewcl,
停M停得耐過你,我都試過!我係冇M離兩個月到啦,開始好似
吹波咁暴肥架,我就唔係肥係上身囉,係肥係pat,大脾,腰呀果D囉,醫生都唔信架,我一下子肥得咁勁,因為我高唔係好覺呀,佢要我比相佢睇,佢都嚇左一跳呀!點樣先知道自己肥?我就好簡單,因為我最多穿著大碼衫都仲有鬆,但著左剛剛好,之後就知要著XL啦,咁咪知囉,而且我肚仔又走左出來,我老公仲以為我有左tim呀 !

除左冇M仲有咩病徵呀?我就生幾粒暗嗆,都係食咁多野都係有增冇減,生多左毛毛囉,好忟憎呀,發脾氣呀,心情唔好咁囉...
睇醫生証實我有內分泌失調+多囊卵巢症∼

複式洋房

sandy,

謝謝你的分享, 真的很詳細...thanks a lot!.
我也是下身肥的. 但不知是產後的問題或是甚麼.

我還想問問. 你是產後沒有m 或是突然沒有?我是產後沒有m的.
另外暗倉是不是會生很多的呢?還有是如何生多了毛毛? 腳/下腋等等?sorry 問那麼多...真的很擔心.
我現在怎麼辦? 吃中藥? 吃靈芝湯??.....我真的不知如何做..
:cry:
[img align=left]www.dotphoto.com[/img]

侯爵府

好媽媽勳章

zoewcl,
唔洗sorry,個個有毛病都會擔心啦!我都係架!
我係未生過仔的, :-P 宜家我係睇政府架,佢地比起私家醫生問野真係長細好多架!我係突然冇的,但佢地真係要問得好長細,問我做女時初經幾多歲離,直至宜家係咪好準,有冇試過唔離經,有冇試過幾個月先離一次,還是係最近先有呢D問題,以前從來冇呢?!我係之前好準的,係三十多天先一個週期,但係突然唔離M囉!生暗嗆&生毛毛呢個問題,真係人人不同架,我就好易知道,因為我從來唔會生暗嗆,但突然生幾粒係下巴&
mouth附近,生多左毛毛係係腳的小腿&腋下到架 ,但我又唔係好勁果隻囉!
有一樣野,你唔需要太擔心先架,如果你真的係以前經期冇唔準呀,冇唔來呀,之不過係宜家先有毛病呢,醫生講過架,未必關腦D分泌腺體,腦下垂體等等生瘤事架,佢話喎,如果係有的話機會唔多於1%呀,佢叫排照MRI(磁力拱震)&腦素描都係做左安心D囉,但排緊期時我仲驗左好多野架,果D報告出埋,佢都話冇嘜大問題,佢話如果我唔想照都可以cannel啦,因為我排到五月先照,佢話可以到時睇定D先cannel喎!
咁你睇左醫生未?如果睇左私家仲未好,你真是唔好曬時間啦,
排埋政府好D呀!

首頁

尾頁

跳至