自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

但凡小孩有什麼事,的人就說“阿媽不識教”,我真是好hurt.以前我每日祈禱自己的小朋友乖。我2個,1個乖1個不聽教。之前BB new born時,每天不夠睡覺,有JM說小朋友大時和細時,寧願選擇細時。當時我每天累得精疲力盡,晚上又沒得睡,BB可以一喊一晚,我覺得人的好似說風涼話,好想BB快點長大。真的慢慢大了。心累,心累比體力上的累更辛苦。體力上的,休息下就好了。小朋友又什麼行差搭錯,人的就會說,小朋友是一張白紙,都是阿媽不識教。如果小朋友有點成績,那就是男家基因好,天生聰明。真是心理壓力好大,如果這個世界上的阿媽都識教,是不是就沒有沒有壞人,不需要監獄了?
有沒有人覺得吳綺莉不識教?我想大把。13歲小朋友打阿媽,是阿媽不識教。其實我和我媽有時候是火星撞地球,有時候又好sweet. 總之做媽真是艱難。如果讓我再選擇一次,我一定不結婚不生仔。我明白世界上沒有如果。那就硬著頭皮往下走,不要有來生。

水晶宮

回覆樓主:

做阿媽呢份工一向吃力不討好,有咩唔好嘢都入阿媽"數">阿媽唔識教
其實呢句說話都幾hurt㗎,無人一出世就識教,加上唔同性格小朋友有唔同教法,人哋個教法work唔代你係你小朋友身上work...小朋友天生性格易唔易教真是好重要,有d家庭無理小朋友,但小朋友本身就好ok唔洗教都人品好讀書好,有d小朋友教到甩肺,不同方法去調教,都是難教成績差,又或者好少少

伯爵府

appledai 發表於 19-5-10 18:13
但凡小孩有什麼事,的人就說“阿媽不識教”,我真是好hurt.以前我每日祈禱自己的小朋友乖。我2個,1個乖1個 ...

有時我覺得不用太上心,自問已盡力,就由得旁人胡說吧!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

完全明白。我覺得小朋友天生就有易教/難教。即係有人天生好命,有人冇咁好,點解一定係父母唔識教呢。

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

emilylam 發表於 19-5-10 18:19
做阿媽呢份工一向吃力不討好,有咩唔好嘢都入阿媽"數">阿媽唔識教
其實呢句說話都幾hurt㗎,無人一出世就識 ...

最hurt係俾啲冇小朋友嘅好朋友話我唔識教

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但凡小孩有什麼事,的人就說“阿媽不識教”,我真是好hurt.以前我每日祈禱自己的小朋友乖。我2個,1個乖1個 ...

養不教 明明係父之過

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你唔好甘上心,由其是人地講的野,小朋友到左反叛期唔係你講什麼佢就做什麼

大宅

我好明白。 我父母成日話我唔識做人阿媽。唔識教仔... 其實我教到個囝又有禮貌又自己起身番學。屋企自己洗衫換床單... 好獨立。 讀書不用補習成績中上。我阿媽都可以話我虐兒... 要個仔自己做呢樣。自己做果樣。咩都唔幫佢做...好殘忍。

我地做父母誰不想望子成龍.. 很少生出來係想佢死吧?! 我只係覺得男仔係唔可以太呵護照顧,將來佢都要成一家之主。擔起頭家~ 由細寵到變媽寶 就係最好?

我媽最鐘意鬧我不配做人阿媽... 我習慣聽呢d說話。已經麻木... 而且我對得住天地良心。用心良苦...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小朋友大了,學會有時候裝聾,身邊背後閒言閒語太多,不明白同真正了解我的,解釋都無謂,任由別人說吧,自問已經做得好,作為媽媽怎樣對待孩子,為他們所付出的,只要孩子們知道同感受到就得。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我99經常咁講架啦 聽慣,完全唔會理佢

珍珠宮

我又覺得冇咩野,做父母係人生新一課,冇人天生就“識敎”。
大人都要學習架,除非你覺得自己已經係專家,咁被人challenge就可理解會唔開心嘅。

大宅

每個小朋友嘅起點都唔同。 我小朋友天生坐唔定,而家能夠坐定十分鐘,已經係阿媽嘅成就。

反過來說,畀你軍訓式搞到個仔表面上好乖,但心恨你,難道你就好有成就?

你教得好唔好,唔係外人去評你。係你同你自己個仔之間嘅感受~

畀啲自信自己,你已經做得好好

水晶宮

emilylam 發表於 19-5-10 18:19
其實呢句說話都幾hurt㗎,無人一出世就識 ...

十隻手指有長有短、同一教法都有人叻有人學壞、叫媽媽太沈重

伯爵府

自己有小朋友、接觸好多唔同小朋友、真係個個小朋友唔同

有小朋友天生受教、父母教付出就有「回報」

有小朋友天生惡教、甚至不可理喻、由其係ADHD, 自閉傾向、固執性行為的小朋友、父母可能已經付出左好多、小朋友可能比起自己已經好有進步、但同街外比都係差.....

至於樓上講埋果啲養不教父之過的廢話可以不理。

有時好多人見你小朋友差就話父母冇教、但可能父母已經教咗、仲比乖的小朋友父母教得更有心機...

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

alicialee1210 發表於 19-5-10 18:56
完全明白。我覺得小朋友天生就有易教/難教。即係有人天生好命,有人冇咁好,點解一定係父母唔識教呢。
...

就係。

伯爵府

我都驚,你起碼有個乖。
我仔A+輕度智障+中度言語障礙
系輕度學校,連老師都試過俾説話我聽……
唔系唔教,自問已落足一百分心機。

伯爵府

親戚小朋友係自閉傾向、只肯食菜唔肯肉、佢父母為左令佢食到少少肉、由撕開雞翼中間的肉開始、要佢含10秒、20秒、1分鐘、到肯吞少少肉落肚、用左差唔多兩年時間、外人睇、又係父母唔識教、所以偏食、但父母為令佢食到少少肉、已經嘔心瀝血。

伯爵府

回覆樓主:

現今的細路真心難教。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

brindlewin 發表於 19-5-10 19:39
我又覺得冇咩野,做父母係人生新一課,冇人天生就“識敎”。
大人都要學習架,除非你覺得自己已經係專家, ...

講得啱聽有理咪聽下
求奇up句呀媽唔識教我唔會理會
長憂99,咁在意人地講嘢,幾時捱到老?
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

相同感受和遭遇

有D人永遠不理人地小朋友係乜野性格,就永遠假設個個小朋友同自己仔女一樣

首頁

尾頁

跳至