懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上年差唔多既時候,6週藥引,結果都係唔清,要做手術。。。
點解今年都係咁。。。我今朝照完,喊到失左控。。。
覺得人生好無希望,但願明天一切順利,求支持。。

男爵府

MrsMrs.Yau 發表於 19-5-7 16:46
點解今年都係咁。。。我今朝照完,喊到失左控。 ...

加油,好好坐月

別墅

我21週引產,今日返去覆診都係話唔清,星期五入院吸宮⋯上次出院其實都知唔清,醫生話可以俾藥我試下屋企排唔排得晒,但都係排唔晒!好明白失望既感受,覺得好多唔好既事都落響自己身上,唔可以順順利利

別墅

canteen31 發表於 19-5-7 16:48
加油,好好坐月

嗯,知道。

別墅

BABYXLOLO 發表於 19-5-7 16:49
我21週引產,今日返去覆診都係話唔清,星期五入院吸宮⋯上次出院其實都知唔清,醫生話可以俾藥我試下屋企 ...

醫生有無話係仲有甚麼在子宮內?我係出院時,話我有2cm厚,但我出院後都有流好多血,點知今日都係話有2cm厚。。。

大宅

好明白 我都岩岩藥引完
我地一齊加油
祝你順利
有咩可以一齊傾訴

別墅

MrsMrs.Yau 發表於 19-5-7 17:02
醫生有無話係仲有甚麼在子宮內?我係出院時,話我有2cm厚,但我出院後都有流好多血,點知今日都係話有2cm ...

佢無講,淨係話未清,連幾多cm都無講⋯
我出院後其實都有流過組織,仲以為自己會流清晒⋯當初食藥引產完就係唔想吸宮,所以無留院吸宮返左屋企調養同食藥流⋯點知而家都係要吸宮,真係覺得好灰⋯

別墅

pkatung 發表於 19-5-7 17:17
好明白 我都岩岩藥引完
我地一齊加油
祝你順利

我都衷心希望你會流乾淨,加油努力,多謝你。

別墅

BABYXLOLO 發表於 19-5-7 17:21
佢無講,淨係話未清,連幾多cm都無講⋯
我出院後其實都有流過組織,仲以為自己會流清晒⋯當初食藥引產完就 ...

原來可以即時再吸宮?我老闆有問過我,點解醫院無即時再幫我吸宮,我仲解釋話因爲要等一星期睇下清唔清先可以做。但點都唔會想做依個手術,就算個時醫院比我做都好。。。

別墅

MrsMrs.Yau 發表於 19-5-7 17:43
原來可以即時再吸宮?我老闆有問過我,點解醫院無即時再幫我吸宮,我仲解釋話因爲要等一星期睇下清唔清先 ...

可以呀,佢個時有問我,但我唔想⋯因爲個時生完bb已經好虛弱,好想返屋企休息,同埋想試下自己排唔排到,始終吸宮都係手術,但原來都避免唔到

別墅

BABYXLOLO 發表於 19-5-7 18:11
可以呀,佢個時有問我,但我唔想⋯因爲個時生完bb已經好虛弱,好想返屋企休息,同埋想試下自己排唔排到, ...

原來如此,一起努力(emoji)(emoji)

複式洋房

我都係藥流完,返屋企諗住自己排得清,睇埋中醫都係排唔清,返醫院覆診,醫生話我內膜厚未排清,需要吸宮,返醫院前,又再睇中醫,就連中醫都話最好返去做手術,因為內膜太薄唔得,太厚都唔得,既然中西醫都建議我做,就返醫院做啦,剛出咗院2日,無暈、無痛、無嘔,完全無事,只係要食抗生素,好攰,其實唔需要太擔心的,樓主,做個小手術之後,搵個同自己夾嘅中醫調理下,相信阿B好快會返嚟,祝福妳

別墅

多謝你既分享同鼓勵,我好緊張要做手術。

別墅

HRM_ME 發表於 19-5-8 00:57
我都係藥流完,返屋企諗住自己排得清,睇埋中醫都係排唔清,返醫院覆診,醫生話我內膜厚未排清,需要吸宮 ...

複式洋房

MrsMrs.Yau 發表於 19-5-8 09:17

其實做手術當日,我真係緊張到想死,因為唔可以好似電視劇咁,有家人陪到妳入手術室前先離開等妳,陪妳入去嘅,只係醫護人員,推到入手術室,仲要等上一個完成先到妳,得件紫色袍,好好凍、冷清、感覺好淒涼。。。
不過我當日嘅麻醉師好好,佢知道我緊張到面都青埋,因為我全身麻醉嘅關係,會亂諗驚自己醒唔返,但麻醉師好溫柔咁講:“太太,唔駛緊張,嗱,首先我會比妳試聞下啲氧氣, 你試下一呼一吸,然後你會問到一陣甜甜地嘅味道, 係喇,係咁啦喇,做得好好, 跟住你會聞到一陣怪怪哋嘅味, 甜甜地苦苦地, 冇錯喇,就係咁喇,然後瞓一陣,好快就會冇事㗎喇!”。。。
然後我就瞓著咗,從病房到手術室出嚟,只係2個小時嘅時間,手術過程,可能只得30分鐘,出咗手術室之後,有另一位麻醉師會喺身邊,等妳完全清醒,我只係用咗20分鐘,完全醒晒,跟住就會推返去病房,返到病房,如果無暈無嘔,就可以即刻進食,但至少4~8個小時唔可以落床,因為妳要瞓床嘅時候,去到小便,要有200ml嘅小便,無暈。。。先可以落床

講咁詳盡,希望我嘅經歷可以令妳放心啲,不過抗生素一定要食,怕妳傷口會發炎,我今日最後一日抗生素,食完會去睇中醫調理,大家都加油

男爵府

希望你盡快清,唔使要做手術啦,始終做手術都係傷身

洋房

回覆樓主:

我上兩個星期塞藥,今早返去复診咩都冇排過,醫生話我對呢隻藥冇返應,明天都要返醫院做吸宮手術,估唔到流產都要食全餐

別墅

HRM_ME 發表於 19-5-8 15:05
其實做手術當日,我真係緊張到想死,因為唔可以好似電視劇咁,有家人陪到妳入手術室前先離開等妳,陪妳入 ...

多謝你既分享,你形容得好似我係有個姑娘叫我幻想自己係沙灘,然後用氧氣罩時叫我大啖呼吸,但我喊得太緊張,不停細細啖吸,最後冷靜好,先開始大啖呼吸,之後就訓左。。。
我好像都係由準備到清醒哂,大概都兩小時。
但醒後有大量出血現象,所以醫生開左止血劑比我。
最後都希望你快啲調理好,小天使快點再到你身邊。

別墅

moksamuel 發表於 19-5-8 15:33
希望你盡快清,唔使要做手術啦,始終做手術都係傷身

希望今次手術已經清乾淨,多謝你既關心

別墅

MoonLeungWong 發表於 19-5-8 15:50
我上兩個星期塞藥,今早返去复診咩都冇排過,醫生話我對呢隻藥冇返應,明天都要返醫院做吸宮手術,估唔到流 ...

希望明天妳都一切順利,唔好諗太多了。手術過後好好調理,小天使快啲番黎妳身邊

首頁

尾頁

跳至