跳至

首頁

尾頁

公爵府

Re: 北區playgroup一覽表,歡迎update!

hihirita

我估都應該係紅眼症呀, 熹樂平時已經好鐘意擦眼架啦, 依家仲擦多幾次tim, 希望佢快d 好返啦.

ee 應該星期三或四先返, 我都好想ee 快d 返, 咁就一天都光晒啦.

希望姐姐會同你續約啦, 咁就唔洗再煩.

he he, 原來你都會玩sick leave 架, 我都會架, 因為假期又唔多嗎, 好呀, 等ee 返呢, 2或4就sick leave 1 day 去visit 學校啦, 咁你又可以帶希希返一次playgroup, 見下佢個老師都好架.

話時話呀, 你公司咩唔鐘意你地放假架?

你有冇報到耀中呀? 我highly recommend 你報架, 我去過佢地個open day, 好正架, 地方又大, 老師又好.

公爵府

hihirita

做咩咁心神彷彿呀, 係咪掛住我呢? 定係掛住老公呀?

有關報耀中, 你可以到以下網址找到form, 之後fax 去就得架啦, 我地報左11月23和30日.

CLICK HERE

你呀head 真係好跨張姐, 咁到可以做到人呀head, 真係天冇眼 :-( :-(

好呀,就暫定下星期二或四, 等我返去問問老公先, 聽日覆你. 你老公呢唔呢呀?

仲有我上星期五去左上水協康look 過, 佢地果度都幾細下, 有好多間小房間, 個小姐話上playgroup 就係呢d 小房間上架啦, 以地方呢講, 都係好時光同埋培元好好大, 多d 活動空間, 不過可以協康老師教得好好都唔定, 我地都報左b 時間的英語fun fun fun.

公爵府

hihirita

個兩日我都掛住你架, 仲要加埋好辛苦TIM, 小朋友病, 做父母真係好辛苦, 我寧願自已病好過啦, ee 又唔係度, 餵佢食藥好似打扙咁, cry 到好似要湯左佢咁, 見到都心痛. :-( :-(

你呀HEAD 好似有D 發男人狂咁喎, 咁佢係咪好靚架

熹樂依家早上起身隻眼冇紅, 不過因為DURING THE DAY 佢成日會擦眼, 所以漸漸又會有D 紅. 我唸可能佢隻眼都仲係有D 痕, 所以佢先會成日擦, 依家我地都成日搵机會同佢滴眼藥水

我唸第一堂耀中應該會係老公+EE 帶, 因為EE 唔識路, 第二堂如果EE 認得路, 就淨係會叫EE 帶, 否則會由老公+EE 帶.
如果麻麻唔去, 你可以叫姐姐帶希希去都得架. 如果姐姐唔識路, 可以約埋一齊去都得.

點解你會叫姐姐一齊去ge? 你係唸住帶埋希希一齊去VISIT 五常法呀? 都好架, 希希都未去過. 如果你帶希希去, 等我再問下老公帶唔帶熹樂去, 本來老公話唔帶.

公爵府

hihirita

, 我地又係幾肉麻既, 都係要收臉d, 免得令人誤會, 又費事老公以為我地有"外遇"啦

要download 耀中張form 要有adobe acrobat 軟件先得, 可能你冇. 即使我email 你都冇用, 因為你冇軟件開. 張form 冇咩野要填, 都係填名, age, 電話, 選的時間. 不如簡單d, 你打去留位吧, 2338 0264, 你同佢講要報動動樂的體驗日, 日期係11月23和30日, 睇下佢仲有冇位.

昨天熹樂好似冇再點卒眼, 隻眼仲有小小紅, 我地會繼續同佢滴眼藥水. 佢好似依家適應左我阿嫂帶咁, 昨天又食得, 又or 得, 又訓得, 又玩得, 見到咁我先冇咁worry.

你阿head d 表現真係好似做戲咁, 其實如果佢去考藝員訓練班可能會考第一

不過佢又會咁勁做到你地士頭婆既? 佢唸你boss 都幾叻喎

同希希去都方便, 不過你一定要叫姐姐或者老公去, 如果唔係你會唔得閒聽主任講野law, 不過希希有冇咁早醒呀, 如果佢未醒, 就冇謂叫醒佢啦. 我同老公講左, 不如我地暫定下星期四去, 我會係下星期一打去五常法度約, 大約9:30am去到學校參觀, 我唸大約要9:00出發, 預早d 比較好, 咁我唸最多都係參觀30mins, 即是10:00am 可以走, 咁你再帶希希返去好時光, 都趕得切, 你o 唔ok ?
如果你帶希希去, 而熹樂又有咁早醒, 我地都會叫埋熹樂去. 不過多數佢都要大約9時多先醒.

公爵府

hihirita

冇辨法啦, 11月耀中已冇位, 等熹樂去完11耀中再返呢話你知好唔好呀, 咁你再決去唔去12月, 不過依家可以報定12月先, 到時唔去再打去同佢講都得架.

你BOSS + HEAD 的感情生活真係一塔胡塗

我一般都會係大約9:30-10:00同熹樂食奶訓, 不過佢因為半夜仲會食夜奶, 佢係眼仔合埋, 但口叫奶奶, 所以冇咁早起身.

我打算去:
1) 五常法 9:15-9:40 (即係大約8:45AM 要出發去, 預早D)
2) KAR FUK 10:15-10:30
3) 聖誕老人 11:00-11:20
4) 培元 11:35-11:50

全部都要12:00點前去晒, 因為12:00點左右小朋友會食LUNCH, 冇野睇.

我會先去晒我想去的學校, 再有時間先去好時光JOIN 熹樂+EE, 又或者到時可以接佢放學.

你呢? 你想唔想去其他學校呀? 我計下計下, 時間好似唔係好夠, 不如改早D, 你得唔得呀? 改9:15去到五常法. 詳細時間, 見上面.

公爵府

hihirita

我唸熹樂應該唔會唔捨得舅母掛 , 因為都唔係帶左佢好耐, 話晒EE 都係由佢2 MONTHS 開始帶到佢依家識行識講野.

我見另一個TOPICS D MA MA 講同小朋友去考呂明材K1, 我覺做人父母真係好難, 又要煩小朋友學業, 又要煩佢健康, 總之真係好大壓力下. :-( :-(

公爵府

hihirita

唔係講勞煩, 大家商量下, 一齊去有個陪, 好好架.

咁你係咁唸住會同我地一齊去晒咁多問, 定還是只是想去五常法呢? 如果你去齊咁多問, 就可能陪唔到希希返好時光.

我都好enjoy 做人ma ma, 不過唸起第時要教佢, 又怕佢學壞, 我就有d worry 自已做得唔好啦.

係呢? 你覺得好時光點呢? 有冇唸過比希希讀好時光呢? 我覺得佢麻麻, 老師除左playgroup 果兩個外都係一般般, 不過如果比熹樂讀呢間就唔洗怕佢難適應, 同埋又都算近我地屋企,

公爵府

hihirita

我緊係唔介意啦, 好呀, 一齊去晒咁多間, 睇多d, 都好架. 不過千期唔好講向我學野, 大家discuss 下姐.

我都好煩下, 不過我自已就會唸如果我簡左間好的n1後, 我唔會想同熹樂轉校law, 所以我從來都冇唸過比熹樂去報呂明才等. 同埋我個人呢講, 我比較鐘意幼兒園多過幼稚園.

我依家心目中應該有二間law, 一間kar fuk, 一間五常法, 其他果d, 都係唸住睇下架炸. 不過如果嘉德麗開得成, 又有全日, 我都會唸下.

我老公叫我做個table 出呢分析下咁多間, 會比較清楚d 喎, 佢話好似我咁樣睇法, 睇完又唔記得, 佢唸野都真好科學. 問佢邊間好d, 佢就話各有各好, 要做左個table 後先可以分析, 真係比佢激c.

你老公又點唸呢?

公爵府

hihirita

原來我地d 老公都係差唔多, 我老公仲要話其實依家間間學校都差唔多架炸, 唔會差得去邊, 唔駛咁緊張, 仲有大把時間. 總之一講到讀書, 我老公就係一句話唔駛咁緊張, c 未!

幼兒園=n1-n4
幼稚園=k1-k3

我聽香港輔導教師協會副主席趙榮德講過: 幼兒園注重生活、整體成長,幼稚園則注重學習. 我個人比較著重熹樂的生活和整體成長多過學習, 所以我比較鐘意幼兒園. 你呢?

係呀, 培元的國際蒙特利梭班好似係唔錯架, 不過可惜最細只會收k1, n1冇國際蒙特利梭班, 只有一般的n1. 再者n1如要明年4月插班只有下午班, 同埋今年佢地n1全日只有兩個學生, 太小啦. 我去睇, 只係唸緊可能如有須要時, 可以幫熹樂轉呢間k1, 同埋唸住睇多d 學校知多d都好.

嘉德麗係碧湖, 佢地第一城係總校, 辨得唔算架, 我家姐個仔以前都係讀第一城果間嘉德麗, 依家佢都14 years old 啦.
不過碧湖呢間仲申請緊開國際n1辨未批, 最快要明年先知批唔批. 不過佢地話即使開得成, n1都只係得半日 :-( :-(

以下係佢地個web site.

CLICK HERE

公爵府

hihirita

頭先JonasMaMa話原來培元唔係好得架, 佢話連係果度讀緊d ma ma 都話呢間唔好. 好彩有佢話我地知姐.

咁我地仲去唔去呢間睇呀?

公爵府

hihirita

我冇唸到小一咁長遠呀, 依家但求可以搵到一間令熹樂可以開開心心咁返學的幼兒園就算啦.

我唸唸下不如唔去培元改去嘉德麗, 你話好唔好? 因為話店都唔唸住比小朋友去讀, 同埋我地又會報佢個playgroup, 應該都可以睇到好多野ge.

咁次序就應該改為:
1) 五常法 (大約9:15分左右去到)
2) kar fuk
3) 聖誕老人
4) 嘉德麗

你打算點去五常法呢? 我知道係kcr 有van 仔去的, 架van 仔好似寫住去聯和墟, 你應該係綠由軒落就arm 啦, 應該即係聯和墟總站之前一個站. 我屋企都有van 可以去, .

公爵府

hihirita

聖誕老人係華心村 (即係近我屋企), 五常法係綠悠軒(近聯和墟), kar fuk 係kar fuk 村 (近火車站), 我唸三個地方都係唔同, 好難話點去會順路d. 不過如果你想先去聖誕老人都得.

咁我地就:
1) 五常法
2) 聖誕老人
3) kar fuk
4) 有時間再去嘉德麗, 之後再去好時光join 囝囝的playgroup

有冇咩意見呢?

因為我想熹樂早d 入學所以想插班, 熹樂佢3月27日出世, 可以係4月1日插n1班. 只要學校有位就可以插架啦. 不過當然到06-07學年都冇得升班, 要重讀n1. 不過我依家都1516, 都唔知比唔比熹樂一到2 years old 就去插n1班好, 定還是讀好時光2-3 years old 的playgroup, 到06月8月先讀n1, 你有咩意見呢?

公爵府

clh 寫道:
dear all,
我想問吓好時光貴唔貴, 幾多錢一堂, thanks.

唔貴, 1-2 歲班playgroup, $600/8堂. 每堂1.5 hours, 2 lessons / week.

我囝囝熹樂讀緊, 返2和4.

星期六開班我就唔清楚詳程啦, 但價錢都應該是一樣的.

公爵府

Chickee 寫道:
我個小B剛剛 9個月, 請問佢可以去參加playgroup未? 我見大部份學校都好似由1歲開始收。

另外上水區playgroup有d乜野選擇呢?

同埋會唔會有d啟發潛能既class呢?

謝謝幫忙。

你可以consider 下以下呢個playgroup, 都幾好玩架, 又平, 不過要排law, 大約1年前, 我排左2-3個月, 但最新好似話要排5-6個月, 你可以打去問問, 排定先.

保護兒童會
星期六下午2:30至3:40
for 10個月至2歲幼兒
電話 no.: 26822245
新 界 粉 嶺 華 明 邨 康 明 樓 地 下
$380 for 2個月

啟發潛能既class對於你bb 呢講可能細左d 喎, 佢先得9個月.

上水的playgroup, 我只知有上水大會堂協康炸, 不過佢地1.5歲開始竹圥收

公爵府

kenzonat 寫道:
我bb剛滿1歲,我想俾佢joint pg ,請問大家知0吾知北區,或鐵路沿線(最好近火車站,0吾駛再轉車) 有無全英語pg可以介紹0下呢?

有以下呢個, 不過1.5歲先開始收喎, 我囝囝熹樂讀緊, 佢地會有一個講中文的助教, 主要做大肌肉的運動, 冇講故事, 同埋熹樂亦冇乜學到幾多英文, 可能幫我帶熹樂上堂的ee 唔識英文, 回家亦不懂得同熹樂再講下. 不過都幾好玩架, 走來走去, 有時仲好以話越野賽咁

英兒Fun Fun Fun

逢星期一上午舉行,每節75分鐘. 時間係11:30-12:45
上水幼兒中心 (協康) (近上水kcr 大會堂)
1歲半至2歲幼兒
藉外語教學,透過主題遊戲、圖工、增進幼兒社交溝通能力,發展潛能,由星加波籍老師負責
$400 (未入會, 4節) $360 (已內會, 4節)
2670 4899

公爵府

fong7346 寫道:

但係我另外幫囝囝報咗祥華村祥智樓協康會, $100/堂, 我幾鍾意果度, 雖然地方細, 但係同佢地玩和教佢哋個姑娘全程同小朋友一齊玩, 同埋有親子時間, 一齊做小手工(勞作).

今日開X'mas Party, 有好多嘢食, 每位小朋友都有一份玩具, 見到d小朋友玩得好開心, 自己都開心.

係呀, 祥華村協康好好, 個姑娘很會帶小朋友, 果時我囝囝都上過一段時間

公爵府

原帖由 jessiem 於 08-6-5 12:14 發表
北區大會堂係無辦playgroup課程?請問你地所講的playgroup資料可以在那裡找到?不好意思,真的有興趣,我已致電北區大會堂,他們只是場地提供,沒有課程資料的~
...

你說的北區大會堂是否在上水? 如是, 那麼便是協康在那兒辦的

公爵府

原帖由 happyvv 於 08-9-4 16:03 發表
請問各位有無小朋友上過好時光既pg?導師如何?地方乾淨嗎?

好時光我大仔返過差不多一年.

衛生程度一般, 可以接受

當時的楊老師, 一般, 可以接受

我返左咁耐係因為小朋友返得開心, 時間和地點合適.

公爵府

原帖由 babymaggieleung 於 09-4-5 02:03 發表

小白兔~~又係我呀~~~
我細b而家9個月~~幾大個要掛playgroup架~~係咪真係有用呢??邊度好d平d呀??

hi, 現在先睇到tim, 唔好意思.

熹樂以前13個月開始返playgroup, 一直到佢26個月返n1. 13個月時他返華明村保會, 星期六下午好似2點左右, 一小時, 呢間好平架炸, exactly 幾錢我唔記得, 大約係$50-$70/lesson. 每次開課是8堂的, 即兩個月, 好似當時是隔月or 隔兩個月開班一次. 如果你join 左一次基本上便不能再join 的了, 因為很多人排架, 保會當時是不比再join 的.

返playgroup 我個人覺得有用架, 我自已覺得最好是等bb 適行先返. 不過都有人幾個月就返. 不過現在swine flu, 你再唸唸先law. 熹愉本呢都排到有playgroup 返, 但我都冇去啦, 因為swine flu.

熹樂在fanling返過:
1) 保會
2) 好時光
3) 上水大會堂協康
4) fanling 火車站屋村果間協康資源中心

間間都各有特式, 不過以心思呢講, 最差的我個人覺得應該是好時光. 不過當時因為好時光對我地呢講是最近, 上課時時又最arm, 一星期又可以上兩堂, 價錢又算ok (好似是$100 per lesson 咁上下, 每次好似是交1 month 學費), 所以返得最耐係呢間.

我個人覺得返playgroup, 最緊要時間和地點合適, 因為bb 仲細, 成日要訓, 如果要佢捱眼訓去上就冇咩意思
law.

playgroup 大部份都是家長陪同, 點好的playgroup 都要家長引導才可以達到效果.

公爵府

原帖由 小_柔 於 09-4-5 22:48 發表
我都想知有沒有下午的PLAYGROUD架....

好似嘉德麗有

首頁

尾頁

跳至