跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 北區playgroup一覽表,歡迎update!

RABBITPIGGY,

唔好意思, 嘉德麗係GE, 我好背呀

公爵府

hihirita

原來我地d 老公都係差唔多, 我老公仲要話其實依家間間學校都差唔多架炸, 唔會差得去邊, 唔駛咁緊張, 仲有大把時間. 總之一講到讀書, 我老公就係一句話唔駛咁緊張, c 未!

幼兒園=n1-n4
幼稚園=k1-k3

我聽香港輔導教師協會副主席趙榮德講過: 幼兒園注重生活、整體成長,幼稚園則注重學習. 我個人比較著重熹樂的生活和整體成長多過學習, 所以我比較鐘意幼兒園. 你呢?

係呀, 培元的國際蒙特利梭班好似係唔錯架, 不過可惜最細只會收k1, n1冇國際蒙特利梭班, 只有一般的n1. 再者n1如要明年4月插班只有下午班, 同埋今年佢地n1全日只有兩個學生, 太小啦. 我去睇, 只係唸緊可能如有須要時, 可以幫熹樂轉呢間k1, 同埋唸住睇多d 學校知多d都好.

嘉德麗係碧湖, 佢地第一城係總校, 辨得唔算架, 我家姐個仔以前都係讀第一城果間嘉德麗, 依家佢都14 years old 啦.
不過碧湖呢間仲申請緊開國際n1辨未批, 最快要明年先知批唔批. 不過佢地話即使開得成, n1都只係得半日 :-( :-(

以下係佢地個web site.

CLICK HERE

公爵府

hihirita

頭先JonasMaMa話原來培元唔係好得架, 佢話連係果度讀緊d ma ma 都話呢間唔好. 好彩有佢話我地知姐.

咁我地仲去唔去呢間睇呀?

侯爵府

OIC 唔該哂, 我都覺得幼兒園會比較好D, 起碼個小朋友會開心D去過校園生活, 但我又擔心佢上小一時追唔上...............

好煩呀! :cry:

女人應該比男人緊張GE :tongue:

侯爵府

先去哂想去個D先, 有時間都可以LOOK LOOK

公爵府

hihirita

我冇唸到小一咁長遠呀, 依家但求可以搵到一間令熹樂可以開開心心咁返學的幼兒園就算啦.

我唸唸下不如唔去培元改去嘉德麗, 你話好唔好? 因為話店都唔唸住比小朋友去讀, 同埋我地又會報佢個playgroup, 應該都可以睇到好多野ge.

咁次序就應該改為:
1) 五常法 (大約9:15分左右去到)
2) kar fuk
3) 聖誕老人
4) 嘉德麗

你打算點去五常法呢? 我知道係kcr 有van 仔去的, 架van 仔好似寫住去聯和墟, 你應該係綠由軒落就arm 啦, 應該即係聯和墟總站之前一個站. 我屋企都有van 可以去, .

侯爵府

好呀, 不過五聖誕老人同五常法係咪近D呀, 去完先再去KA FUK 會唔會好D呀?

侯爵府

我想問下熹樂何以要插班呀? 唔係以學年計GE咩

大宅

香港青少年服務處
粉嶺綜合服務中心
地址 : 粉嶺聯和墟和滿街9號御庭軒政府大樓2樓
電話 : 26682138

鑒於興趣班數量多,未能在此盡錄,希望各位能夠親身蒞臨 本中心查詢。另 本機構位於上水天平村的服務中心,亦有提供以下的課程,居於上水之人仕可到上水 本中心查詢。謝謝!

11月份興趣班 :
[size=x-large]語言文字智能
1. 莎士比亞英語課程 (3歲至6歲)
逢六下午
費用 : $140-$310/4堂

2. 英語唱遊班 (3歲至6歲)
逢日上午
費用 : $125-$280/5堂

3. 普通話唐詩唱遊 (3歲至8歲)
逢日早上
費用 : $100-$230/5堂

4. 英國劍橋小學英語課程系列 (各級)
逢六早上及下午
費用 : $130-$290/4堂

5. 英語話劇班 (6歲至10歲)
逢日下午
費用 : $187-$375/5堂

6. 動感字母拼音班 (6歲至10歲)
逢日中午
費用 : $167-$365/5堂

7. 創意寫作工作坊 (6歲至12歲)
逢日中午

[size=x-large]數學推理智能
1. 奧林匹克數學課程 (6歲至12歲各級)
逢六下午
費用 : $130-$290/4堂

2. 珠心算A班 (4歲至6歲)
逢六下午
費用 : $120-$270/4堂

3. 珠心算 (4歲至6歲)
逢日早上
費用 : $150-$330/5堂

4. 記憶力訓練班 (6歲至9歲)
逢六早上
費用 : $100-$230/4堂

5. 圍棋班 (5歲至14歲分級上課)
逢日早上
費用 : $137-$305/5堂

[size=x-large]視覺空間智能
1. 綜合畫班 (3歲至9歲)
逢六下午
費用 : $90-$210/4堂

2. 國畫班初班 (3歲至9歲)
逢日早上

3. 小小科學家 (3歲至12歲)
逢六早上

4. 奇幻魔術坊 (5歲至9歲)
逢日中午

5. 紙黏土公仔製作班 (4歲至6歲)
逢日早上

6. 卡通模型製作 (8歲至12歲)
逢日下午

7. 水晶皂與果凍 (6歲至12歲)
逢日下午

8. 玻璃藝術創作班 (5歲至12歲)
逢六中午
費用 : $120-$270/4堂

9. 親子甜品班 (5歲至9歲及家長)
逢日早上
費用 : $130-$300/3堂

[size=x-large]身體運動智能
1. 兒童跆拳道學習坊 (6歲至12歲)
*詳情請參閱單張*

2. 幼兒花式體操 (4歲至8歲)
逢六下午

3. 兒童爵士舞 (6歲至12歲)
逢六下午

公爵府

hihirita

聖誕老人係華心村 (即係近我屋企), 五常法係綠悠軒(近聯和墟), kar fuk 係kar fuk 村 (近火車站), 我唸三個地方都係唔同, 好難話點去會順路d. 不過如果你想先去聖誕老人都得.

咁我地就:
1) 五常法
2) 聖誕老人
3) kar fuk
4) 有時間再去嘉德麗, 之後再去好時光join 囝囝的playgroup

有冇咩意見呢?

因為我想熹樂早d 入學所以想插班, 熹樂佢3月27日出世, 可以係4月1日插n1班. 只要學校有位就可以插架啦. 不過當然到06-07學年都冇得升班, 要重讀n1. 不過我依家都1516, 都唔知比唔比熹樂一到2 years old 就去插n1班好, 定還是讀好時光2-3 years old 的playgroup, 到06月8月先讀n1, 你有咩意見呢?

男爵府

恩禧媽

多謝你資料!

早輪無留意到原來粉嶺都有得學體操,攪到我要帶b象出九龍學添! 仲貴好多呀!! 不過粉嶺個中心寫住4歲起,我又好似睇過不過無諗到b象可以報名

大宅

JAC,
我個女咪同b象一樣大呀!恩恩報得,b象都可以報呀! 我初初都以為要4歲先可以報,打去問下,佢地話3歲半都可以咪去試下囉,好好玩呀!恩恩話好玩,我睇到佢地上堂,我都覺得好玩,上一堂教玩棒棒,轉棒做團體花式,落堂前,老師會要求每位學員做一個堂上教過的動作,才可以放學。

大宅

有冇人知好時光既playgroup係咪最細要歲半至收呀? 咁會玩d嘜呢?

侯爵府

好時光一歲已收, 老師唱下歌仔, 講下故事, 做下手工咁, 同其他pg一樣
szeching 寫道:
有冇人知好時光既playgroup係咪最細要歲半至收呀? 咁會玩d嘜呢?

複式洋房

彩園

複式洋房

我收到有關的單張,詳細內容如下:
幼兒樂playgroup
星期二:上午9:30-10:45 &11:15-12:30
星期六:上午9:30-10:45 &11:15-12:30
下午2:30- 3:45 & 4:15-5:30
學費400(共八堂)
內容:唱遊,故事,茶點,手工,小肌肉訓練及遊戲等
地址:上水彩園村彩麗樓29-40號(火車站側)
電話:2670 2995
[quote]
JonasMaMa 寫道:
[quote]
fungyubb 寫道:
彩園

複式洋房

你地好 ! 我第一次係BK出現! 我囡囡17個月大,想找playgroup係上水或粉嶺區,現剛剛係大埔英藝返咗兩堂,想你們幫忙比多些選擇,謝謝 !

複式洋房

你好呀! 請問好時光 & 白普理邊間地方大d,and 新d呀!
thks

複式洋房

多謝您! 今日我帶咗Audrey返好時光 !
佢好開心!地方無大埔英藝噤靚 ! 不過價錢平d !
都算ok ! thks !
Sanit

大宅

畀面勳章

恩禧媽 & JAC,
恩恩 & b象 仲有冇學呀? 我想殷殷去玩

首頁

尾頁

跳至