跳至

首頁
56789...15

尾頁

公爵府

Re: 北區playgroup一覽表,歡迎update!

hihirita

仲有呀, 我昨天襯有時間去左培元睇過下, 等我下星期一報下料先 , 今日比較多野做, 唔得閒.

公爵府

hihirita

good morning

呢個星期ee 唔係度, 我叫我阿嫂幫我帶住一個星期, 點知熹樂好妞計下, 當我係度果時, 佢仲成日要食媽媽奶, 又成日叫住ee, 我唸佢可能大啦, 識得掛住ee. 如果今日阿嫂搞唔店, 我可能聽日要放假先得啦. 你第時如果轉工人時, 要有心理准備, 可能希希會有一段時間比較妞計.

熹樂眼仔已冇紅, 不過可能未清得晒, 因為佢成日擦眼仔, 可能好痕, 本來冇紅都比佢擦到紅晒, 依家成日都要找机會同佢滴眼藥水, 我最怕又返發炸 :-( :-(

我上星期五去培元睇過, 覺得呢間都唔係咁差, 好似都ok 架, 個主任都好有心机講解比我知, 不過佢地收生的情況就一般般, 全園只有80多人. n1 好似有20多人, 但只有2個係全日. 不過佢地有一班叫做蒙特利梭班, 有28人, 混齡的 (混k1-k3), 全日有一個外籍老師 和一個本地老師帶, 外籍老師會係9-3pm 係學校, 亦即是說小朋友對住外籍老師的時間會好多下, 不過係9-11呢段時間本地老師會分別帶不同年紀的學生去上返佢應該要上的課. 不過呢班係唔收n1的. 學費: 全日班 (做蒙特利梭班): 3670, 半日: 好似係1800多. 校長話, 佢地d n1上午班好full 下, 佢話如果我想熹樂明年4月插班讀n1就要讀下午班先有位, 不過我都唔會consider 下午班. 我同左老公講, 唸住可能會比熹樂12月去培元上playgroup, 試了玩下, 咁我地又可以了解呢間學校多d, 佢都話好, 到時你睇下你報唔報呀. 我考慮緊好唔好比熹樂遲d讀呢間的蒙特利梭班(k1).

侯爵府

Rabbitpiggy,

Good Morning

我問左叔仔, 佢話應該係紅眼症喎, 但無見過熹樂又唔敢肯定

熹樂應該好掛住ee啦, 咁ee幾時返呀, 姐姐出年九月就到期, 我都開始煩

好呀, 我都想返培元playgroup, sat我帶, 可以同熹樂玩

不如搵日我放sick leave 呀, 咪可以去睇學校, 如果請假怕佢唔比仲麻煩呀, 不過要預先1日通知我, 我又想最好係2,4
可以帶希希返1次好時光呀, 好嗎

公爵府

hihirita

我估都應該係紅眼症呀, 熹樂平時已經好鐘意擦眼架啦, 依家仲擦多幾次tim, 希望佢快d 好返啦.

ee 應該星期三或四先返, 我都好想ee 快d 返, 咁就一天都光晒啦.

希望姐姐會同你續約啦, 咁就唔洗再煩.

he he, 原來你都會玩sick leave 架, 我都會架, 因為假期又唔多嗎, 好呀, 等ee 返呢, 2或4就sick leave 1 day 去visit 學校啦, 咁你又可以帶希希返一次playgroup, 見下佢個老師都好架.

話時話呀, 你公司咩唔鐘意你地放假架?

你有冇報到耀中呀? 我highly recommend 你報架, 我去過佢地個open day, 好正架, 地方又大, 老師又好.

侯爵府

ribbitpiggy,

玩sick leave呢家野, 我唸個個都識架啦, 不過我好少做, 因為自己心虛嘛!
唔係公司唔比我放, 我咪話過我呀head好麻煩既, 佢唔鍾意我放假既原因, 係無人幫佢做野0者, 我地覺得佢跛 0架 佢想我係佢出trip時放, 但咁正既日子我又唔放呀! 哈

不如下tue or thu 呀, are u ok?

呀.......我真係唔記得報到耀中呀, 你唔係道我心神彷彿呀 係咪電話報呀?

公爵府

hihirita

做咩咁心神彷彿呀, 係咪掛住我呢? 定係掛住老公呀?

有關報耀中, 你可以到以下網址找到form, 之後fax 去就得架啦, 我地報左11月23和30日.

CLICK HERE

你呀head 真係好跨張姐, 咁到可以做到人呀head, 真係天冇眼 :-( :-(

好呀,就暫定下星期二或四, 等我返去問問老公先, 聽日覆你. 你老公呢唔呢呀?

仲有我上星期五去左上水協康look 過, 佢地果度都幾細下, 有好多間小房間, 個小姐話上playgroup 就係呢d 小房間上架啦, 以地方呢講, 都係好時光同埋培元好好大, 多d 活動空間, 不過可以協康老師教得好好都唔定, 我地都報左b 時間的英語fun fun fun.

侯爵府

rabbitpiggy,

掛住你0羅!個兩日勁上bk搵唔到你, 有d失落呀

係呀, 佢真係好跨張架, 脾氣又臭, 同事及d vendor 都好鬼憎佢, 又成日自以為好多男人鍾意佢

係呢,唔記得問熹樂俊眼何以又紅番?

邊個帶熹樂去耀中上堂呀, 我驚99唔肯去呀

next week 我老公未決定去唔去, 如果唔去, 我會帶姐姐去

公爵府

hihirita

個兩日我都掛住你架, 仲要加埋好辛苦TIM, 小朋友病, 做父母真係好辛苦, 我寧願自已病好過啦, ee 又唔係度, 餵佢食藥好似打扙咁, cry 到好似要湯左佢咁, 見到都心痛. :-( :-(

你呀HEAD 好似有D 發男人狂咁喎, 咁佢係咪好靚架

熹樂依家早上起身隻眼冇紅, 不過因為DURING THE DAY 佢成日會擦眼, 所以漸漸又會有D 紅. 我唸可能佢隻眼都仲係有D 痕, 所以佢先會成日擦, 依家我地都成日搵机會同佢滴眼藥水

我唸第一堂耀中應該會係老公+EE 帶, 因為EE 唔識路, 第二堂如果EE 認得路, 就淨係會叫EE 帶, 否則會由老公+EE 帶.
如果麻麻唔去, 你可以叫姐姐帶希希去都得架. 如果姐姐唔識路, 可以約埋一齊去都得.

點解你會叫姐姐一齊去ge? 你係唸住帶埋希希一齊去VISIT 五常法呀? 都好架, 希希都未去過. 如果你帶希希去, 等我再問下老公帶唔帶熹樂去, 本來老公話唔帶.

侯爵府

RABBITPIGGY,

好攪笑呀, 人地可能以為我地"機"架

我都感受到你好心痛, 你咁錫熹樂, WISH熹樂怏D好番哂啦, 佢咁鍾意擦眼, 多D幫佢洗手喎, 如果唔係, 又病從眼入架啦

我呀HEAD外表都OK既, 而佢自己都極度貪靚, 可以不停照鏡, 有男性黎仲大鑊, 可惜識佢D男人都怕左佢, 除非個男人係佢目標, 就會陰聲細氣, 對眼仲發大9千陪 :tongue:

哎呀, 我一直以為會同希希去架, 如果希希一齊去, 方唔方便架

侯爵府

哎呀, 我DOWNLOAD唔到耀中張FORM呀, 可能我部COMPUTER既問題, 明天找同事幫手

我想問係咪得一隻FORM咋, 使唔使填物野班架?

THANKS

公爵府

hihirita

, 我地又係幾肉麻既, 都係要收臉d, 免得令人誤會, 又費事老公以為我地有"外遇"啦

要download 耀中張form 要有adobe acrobat 軟件先得, 可能你冇. 即使我email 你都冇用, 因為你冇軟件開. 張form 冇咩野要填, 都係填名, age, 電話, 選的時間. 不如簡單d, 你打去留位吧, 2338 0264, 你同佢講要報動動樂的體驗日, 日期係11月23和30日, 睇下佢仲有冇位.

昨天熹樂好似冇再點卒眼, 隻眼仲有小小紅, 我地會繼續同佢滴眼藥水. 佢好似依家適應左我阿嫂帶咁, 昨天又食得, 又or 得, 又訓得, 又玩得, 見到咁我先冇咁worry.

你阿head d 表現真係好似做戲咁, 其實如果佢去考藝員訓練班可能會考第一

不過佢又會咁勁做到你地士頭婆既? 佢唸你boss 都幾叻喎

同希希去都方便, 不過你一定要叫姐姐或者老公去, 如果唔係你會唔得閒聽主任講野law, 不過希希有冇咁早醒呀, 如果佢未醒, 就冇謂叫醒佢啦. 我同老公講左, 不如我地暫定下星期四去, 我會係下星期一打去五常法度約, 大約9:30am去到學校參觀, 我唸大約要9:00出發, 預早d 比較好, 咁我唸最多都係參觀30mins, 即是10:00am 可以走, 咁你再帶希希返去好時光, 都趕得切, 你o 唔ok ?
如果你帶希希去, 而熹樂又有咁早醒, 我地都會叫埋熹樂去. 不過多數佢都要大約9時多先醒.

侯爵府

Rabbitpiggy,

good morning

耀中11月已full左啦, 要12月先有位, 但係我未報

熹樂無事就好啦, 小朋友玩得已經唔使咁驚, 遲幾日ee返黎, 熹樂會唔會又唔捨得你呀嫂ge

我boss比佢電到連老婆都唔要呀, 佢自己就一脚踏兩船, 仲同老公訓 (佢自己話同床但無攪野)

希希每早7:30-8:00一定起床, 熹樂晚上幾點訓呀? 咁你陪唔陪熹樂去好時光呀, 除左五常發仲去邊呀

公爵府

hihirita

冇辨法啦, 11月耀中已冇位, 等熹樂去完11耀中再返呢話你知好唔好呀, 咁你再決去唔去12月, 不過依家可以報定12月先, 到時唔去再打去同佢講都得架.

你BOSS + HEAD 的感情生活真係一塔胡塗

我一般都會係大約9:30-10:00同熹樂食奶訓, 不過佢因為半夜仲會食夜奶, 佢係眼仔合埋, 但口叫奶奶, 所以冇咁早起身.

我打算去:
1) 五常法 9:15-9:40 (即係大約8:45AM 要出發去, 預早D)
2) KAR FUK 10:15-10:30
3) 聖誕老人 11:00-11:20
4) 培元 11:35-11:50

全部都要12:00點前去晒, 因為12:00點左右小朋友會食LUNCH, 冇野睇.

我會先去晒我想去的學校, 再有時間先去好時光JOIN 熹樂+EE, 又或者到時可以接佢放學.

你呢? 你想唔想去其他學校呀? 我計下計下, 時間好似唔係好夠, 不如改早D, 你得唔得呀? 改9:15去到五常法. 詳細時間, 見上面.

公爵府

hihirita

我唸熹樂應該唔會唔捨得舅母掛 , 因為都唔係帶左佢好耐, 話晒EE 都係由佢2 MONTHS 開始帶到佢依家識行識講野.

我見另一個TOPICS D MA MA 講同小朋友去考呂明材K1, 我覺做人父母真係好難, 又要煩小朋友學業, 又要煩佢健康, 總之真係好大壓力下. :-( :-(

侯爵府

時間同地點你話事, 你知我對有邊幾間學校都唔係十分清楚, 睇野又唔細心, 更唔知要知D物, SORRY呀, 要勞煩你

雖然BB有好多野煩, 但我相信個個父母又好ENJOIN, 希希呢幾日乖左, 佢一排排, 有時又好頑皮, 呢幾日又好多野講, 媽媽無蟻蟻呀, 媽媽爸爸係邊道呀, 次次佢叫媽媽我都好開心GE

:lol:

公爵府

hihirita

唔係講勞煩, 大家商量下, 一齊去有個陪, 好好架.

咁你係咁唸住會同我地一齊去晒咁多問, 定還是只是想去五常法呢? 如果你去齊咁多問, 就可能陪唔到希希返好時光.

我都好enjoy 做人ma ma, 不過唸起第時要教佢, 又怕佢學壞, 我就有d worry 自已做得唔好啦.

係呢? 你覺得好時光點呢? 有冇唸過比希希讀好時光呢? 我覺得佢麻麻, 老師除左playgroup 果兩個外都係一般般, 不過如果比熹樂讀呢間就唔洗怕佢難適應, 同埋又都算近我地屋企,

侯爵府

如果你唔介意,我會一齊去哂咁多間, 跟你學吓野0麻

我無諗過好時光呀, 可能一開始都聽講麻麻, 我現時常還未睇其他, 嘉福都幾鍾意, 勁近嘛, 或許讀一年嘉福, 再去試考呂明才等

你呢

公爵府

hihirita

我緊係唔介意啦, 好呀, 一齊去晒咁多間, 睇多d, 都好架. 不過千期唔好講向我學野, 大家discuss 下姐.

我都好煩下, 不過我自已就會唸如果我簡左間好的n1後, 我唔會想同熹樂轉校law, 所以我從來都冇唸過比熹樂去報呂明才等. 同埋我個人呢講, 我比較鐘意幼兒園多過幼稚園.

我依家心目中應該有二間law, 一間kar fuk, 一間五常法, 其他果d, 都係唸住睇下架炸. 不過如果嘉德麗開得成, 又有全日, 我都會唸下.

我老公叫我做個table 出呢分析下咁多間, 會比較清楚d 喎, 佢話好似我咁樣睇法, 睇完又唔記得, 佢唸野都真好科學. 問佢邊間好d, 佢就話各有各好, 要做左個table 後先可以分析, 真係比佢激c.

你老公又點唸呢?

侯爵府

你老公好攪笑呀, 好似你BOSS咁, 呀........其實都係你BOSS之一, 不過熹樂先係大老板

我老公仲敝, 唔多理, 上星期早上返工時係火車問佢意見, 佢話咁早唔好要佢諗野, 我即時發老脾, 早又唔講, 下午返緊工, 晚上又話攰...............呢幾日先積極咋

唔好意思幼稚園同幼兒園有物唔同, WHY 你一定要幼兒園呀

侯爵府

仲有呀, 培元呢? 你都提過幾好GE?

首頁
56789...15

尾頁

跳至