懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

一直係私家同政府兩邊睇,12/4突然有少少啡(之前6-8週都有流,停番)所以即刻睇私家,醫生順便幫我做埋T21,因為原定16/4做。當日照超聲波檢查,都話一切正常,開左安胎藥,仲叫我同先生放心,不過流啡點都當作小產論。
點知14/4晚,流啡流左護墊大半塊,仲有細細粒血塊。去左QE急症,醫生照完話無咩事,叫我身15/4早上9點番去再照多次。但因為個時已經凌晨2點,所以我地要求入院。
上左房,做完宮頸檢查,已經3點。到6點個陣,有兩名穿綠衫的年輕女醫生為我再作宮頸及照超聲波檢查。係床上面,都話無咩事。但落番床就話發現見到啊B肚突左一個泡出番,話懷疑玻璃肚,就叫番我去訓。

別墅

MrsMrs.Yau 發表於 19-4-17 15:42
一直係私家同政府兩邊睇,12/4突然有少少啡(之前6-8週都有流,停番)所以即刻睇私家,醫生順便幫我做埋T21 ...

我一上番床就不停希望佢地照錯,因為兩日前(即12/4)先照完私家,同我係有定期接近每星期去照。。。點會咁嫁?
然後因爲15/4我係QE做Oscar,所以醫院就安排左我做埋Oscar先出院。第二日落到去,見到姑娘再照個刻,姑娘問我做咩咁緊張,我話因爲上午有醫生照到啊b有玻璃肚,我好驚你都照到。。。結果,佢照完同病房照到都係一樣,我連頸皮有幾厚我都無問佢,我已經喊到收唔到。QE姑娘即時亦安排左18/4比我見醫生同已經講到好實要抽絨毛。。。
我當日再打左番私家到問醫生點解會咁,私家個姑娘既回覆係:醫生做檢查時唔覺有,但既然醫院安排左你抽絨毛就去抽啦。。。。。

別墅

MrsMrs.Yau 發表於 19-4-17 16:56

我一上番床就不停希望佢地照錯,因為兩日前(即12/4)先 ...

然後私家個姑娘到16/4打黎問要唔要介紹個照結構既醫生比我,我話我希望係QE睇錯,無可能差兩日,私家個醫生照唔到唔到,但QE照到到。姑娘竟然答,其實醫生唔係專做早期懷孕檢查,係專做xyxzy !
我真係好想問,咁網上介紹佢既服務包括:產科檢查 婦科檢查,小型婦科手術,四圍產科超聲波檢查,預防子宮頸癌疫苗注射。
佢專業資格:
香港大學內外全科醫學士 MBBS (HK) 1994
英國皇家婦產科醫學院院士 MRCOG
香港婦產科學院院士 FHKCOG
香港醫學專科學院院士(婦產科) FHKAM
點考番黎?但我忍住左,我問姑娘T21份報告幾時番,佢話吹左,無咁快,我話如果18號前番唔到,即係放復活節後先有,佢話係啊!

別墅

MrsMrs.Yau 發表於 19-4-17 16:57

然後私家個姑娘到16/4打黎問要唔要介紹個照結構既醫生比 ...

姑娘話,所以星期三17/4既覆診都唔需要來,有咩我們再通知你。
到今日17/4,中午12點私家個姑娘打番黎,話報告到左,一切正常,仲講左性別我知。。。
我真係好渴望係丫b貪玩,個肚仔未收番入去,但其實Oscar個日已經12wk5D,我知可能性好細。
我想請問大家,T21驗完話無事,即胎兒唔會有唐氏綜合症,對嗎?
咁抽絨毛目的係咩?
我明天去見QE,我希望一切順利。。。
原來流啡唔恐怖,佢一直有心跳就無問題。
如果抽完絨毛,染色體無問題。現在就係要面對關於佢未來既生活。。。
我上網睇左好多case有幸運,亦有不幸,唔講不幸係點,只希望一切安好。。。

男爵府

其實係咪即係要睇結構先知發生咩事

別墅

cometingliu 發表於 19-4-17 18:52
其實係咪即係要睇結構先知發生咩事

結構上,已經有明顯問題(玻璃肚),但詳細情況明天見醫生先再知,目前係擔心有其他染色體問題⋯⋯亦希望其他結構無事。。。

大宅

MrsMrs.Yau 發表於 19-4-17 16:58
姑娘話,所以星期三17/4既覆診都唔需要來,有咩我們再通知你。
到17/4,中午12點私家個姑娘打番黎,話報告 ...

我睇落你意思係:
T21 報告正常
但超聲波照到玻璃肚

如果係咁,就要聽下醫生點講玻璃肚,同下一步應該點做。

另外,感覺上你私家醫生的護士回覆得不太專業吧。

別墅

完全正確,可能我打太多字,都打到有點亂,多謝你睇得明。

大宅

樓主你係幾多週做safeT21?

別墅

照結構醫生有沒有母胎學證書

大宅

如果你擔心染色體有問題,可以做FetalSeq, FetalSeq check 染色體比做晶片更仔細,覆診時可以問下醫生
祝一切順利

別墅

jwingbb 發表於 19-4-17 19:52
樓主你係幾多週做safeT21?

12週3。

別墅

vcstella 發表於 19-4-17 19:56
照結構醫生有沒有母胎學證書

應該無,因為我搵佢做照聲波,無問佢有關結構問題。
但佢每次都會講胎兒個頭,身,手腳位置等,仲會話叫我用啲想像力聯想下。。。

別墅

googol 發表於 19-4-17 20:01
如果你擔心染色體有問題,可以做FetalSeq, FetalSeq check 染色體比做晶片更仔細,覆診時可以問下醫生
祝一 ...

但目前政府叫我做抽絨毛,係咪一樣嫁?

複式洋房

係QE 之前,照左幾次usg ?

大宅

MrsMrs.Yau 發表於 19-4-17 20:35
但目前政府叫我做抽絨毛,係咪一樣嫁?

抽絨毛係一個手段,絨毛抽取後可以做不同的檢測。FetalSeq都要用絨毛樣本進行檢測,通常lab都會保留一些樣本,如果QE有FetalSeq驗的話,係可以用上次的絨毛樣本做FetalSeq 的

http://www.obg.cuhk.edu.hk/_services/laboratory_service/ngs/

別墅

kikis 發表於 19-4-17 20:44
係QE 之前,照左幾次usg ?

大概9次。。

別墅

googol 發表於 19-4-17 20:56

抽絨毛係一個手段,絨毛抽取後可以做不同的檢測。FetalSeq都 ...

我明天見醫生時問一下,感謝分享。

複式洋房

可以分享係邊個e生嗎?

複式洋房

MrsMrs.Yau 發表於 19-4-17 16:57
然後私家個姑娘到16/4打黎問要唔要介紹個照結構既醫生比我,我話我希望係QE睇錯,無可能差兩日,醫生睇唔 ...

我覺得你應該搵個照結構出名既醫生,林勇行或劉子健再照多次比專業意見,如你t21正常,聽照結構醫生講仲需唔需要做抽絨毛!因抽絨毛都係入侵性,會有風險,祝一切安好

首頁

尾頁

跳至