自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

月希 發表於 19-3-17 13:42
其實我仔都學左好耐...
但一直係HEA學...我覺得冇所謂...
佢鍾意上下堂..拉下歌仔...

我女小提琴~5年至6年前買~啊sir介紹買20000元~用到现在~換過2次線~長線用買个好~不用換~我覺得值

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

scyu88 發表於 19-3-17 23:28
佢好hea. 剛剛中一

一D都唔HEA啦咁...
我仔中四...都未考4級...
佢由小五開始學呢...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wcandtt 發表於 19-3-17 23:40
我仔考八級viola時,是用阿Sir部琴,我買$2萬的琴比佢練。

考完我仔同我講部琴值$30萬,嚇死我,立即飛車 ...

我女都係
佢無心機,十年前學左一年,十年後又再學,用cheap琴,(cheap到幾舊水),報左3級未考已經話考完唔再學
我都廢事投資啦
點知老師唔抵得,借左自己個琴俾佢,後來我知廿幾萬,學你話齋飛車即刻去還

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

月希 發表於 19-3-17 20:58
THX...咁我睇多幾間先.....
如果3千幾既都OK....
平D好...

跑多幾間試琴,有時d琴行食水深都唔值果個價,所以一個3千vs第二個3千可以好大分別
我試過買個2手琴,成2千,老師話唔值

咁佢hea啫,起碼有咁大個識愛錫個琴,到時可以賣二手丫嘛

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-18 07:18
跑多幾間試琴,有時d琴行食水深都唔值果個價,所以一個3千vs第二個3千可以好大分別
我試過買個2手琴,成2 ...

咁如果幾千我都OK..肯比的..
反而係我仔覺得太貴...
佢想買個平的...我想買個貴的...

咁我都同仔講..一係再睇多幾間..
心都係想買個平D..但靚D夠用到8級的..
雖然唔知仔會唔會考到8級...
但佢肯...我會KEEP住比佢學

大宅

回覆 月希 的帖子

其實4級唔係逐級考..好快都到8級啦...一定係買個貴琴因為拉開正常唔鍾意換琴

我自己係拉琴, N年前已8級..

只換過2次琴...
個靚琴一直用到而家...

子爵府

我仔考六級時我都好似大家咁諗, 既然已經4/4就買個靚琴, 反正可以一直用落去, 最後我仔買左個8千蚊既, 聲音清翠的.

點知到佢八級時, 佢轉左口味, 中意D聲比較厚D既, 成日都叫我買過個比佢. 最後都係買左個古琴.

男爵府

回覆樓主:

請問香港兒童管弦樂團好嗎?難入?如有心學是否入樂團比較好?thanks

王國長老

月希 發表於 19-3-18 12:33
咁如果幾千我都OK..肯比的..
反而係我仔覺得太貴...
佢想買個平的...我想買個貴的...

好似買樓咁,Set個budget,遇岩心水就扑槌
其實學樓上話齋一件樂器三五千真係唔叫貴,你計埋有2手價值,唔怕投資,到時有咩e郁可以賣

珊瑚宮

lalang02 發表於 19-3-18 17:28
回覆 月希 的帖子

其實4級唔係逐級考..好快都到8級啦...一定係買個貴琴因為拉開正常唔鍾意換琴

係丫..我都知唔會級級都考..
我仔都係隔級考....

所以先想一開就開個可以FOR 8級的

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-18 20:53
好似買樓咁,Set個budget,遇岩心水就扑槌
其實學樓上話齋一件樂器三五千真係唔叫貴,你計埋有2手價值,唔 ...
但我覺得過萬既就有2手價值姐...
本身都係幾千蚊琴仔...
值得幾多丫..

不過我仔覺得7千幾太貴..
佢心中話如果3千幾佢都接受...
所以都要再搵搵...

我心中..7千OK既..
佢覺得貴..就可能預5千比佢買...
希望搵到5千樓下音色又好的琴

王國長老

月希 發表於 19-3-19 08:24
但我覺得過萬既就有2手價值姐...
本身都係幾千蚊琴仔...
值得幾多丫..

都唔係架,唔同人有唔同需要,用開幾百嘅,就覺得幾千已經係靚左,有需要時都會入手

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-19 11:08
都唔係架,唔同人有唔同需要,用開幾百嘅,就覺得幾千已經係靚左,有需要時都會入手
...

咁真係唔知...
依家知仔要買琴..
就希望快D搵到岩心水的..

依D真係早買早享受....
遲買又唔會平幾舊.....

如果早D知...就早D買添...

男爵府

回覆 月希 的帖子

我的經驗係中五中六會很忙很忙, 練琴時間會更少; 而且4級程度同6級相比可能不太大, 但6級同8級既要求相比, 是比想像中闊一點. 以上也是要考慮的因素

複式洋房

你聽老師講啦,買個平平d先,一般私人教的老師唔會老點你架。之後要換,之後先算啦。

珊瑚宮

Lofty 發表於 19-3-19 12:18
回覆 月希 的帖子

我的經驗係中五中六會很忙很忙, 練琴時間會更少; 而且4級程度同6級相比可能不太大, 但6 ...
依個都有WORRY丫..
因跟住要考DSE....
不過仔自己話想考試想買琴...
為興趣...為娛樂都好...減下壓都好嘛...
過左DSE..佢有興趣考上去考埋8級就更好...
或者個琴靚D聲好D..佢又學得好D...可以快D考晒D試

珊瑚宮

menn 發表於 19-3-19 12:21
你聽老師講啦,買個平平d先,一般私人教的老師唔會老點你架。之後要換,之後先算啦。
...
即係買番個千零蚊?
定3,4千叫平平地?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

月希 發表於 19-3-18 06:29
一D都唔HEA啦咁...
我仔中四...都未考4級...
佢由小五開始學呢...

之前以為你仔仲讀緊小學(你頭像張相好細個)
本來想比意見買貴少少長用(10年8載), 見過之前有神校post,講佢地入得樂團D琴幾十萬, 都係求其放係 hall 地下, 咁叫做好少少應該過萬, 之但係原來你仔已經F4, 其實佢咁大個, 都好知自己仲想學幾耐, 有能力去到咩level, 正常講黎緊兩年應該忙讀書, 仲有幾多時間練琴, 掉低左可能唔會再學返

珊瑚宮

Jasber 發表於 19-3-19 12:44
之前以為你仔仲讀緊小學(你頭像張相好細個)
本來想比意見買貴少少長用(10年8載), 見過之前有神校p ...
因為張相用左10幾年....
跟住懶得轉相囉...

其實就算佢唔再學..但會偶然自己拉下..
買過幾千既琴我都OK既...

過萬就真係唔會....

不過依家係仔仔自己覺得7千幾太貴...
所以要再搵...睇下有冇D平D音又好D既....
都希望佢好好醜醜都早D完成個8級...

複式洋房

月希 發表於 19-3-19 12:24
即係買番個千零蚊?
定3,4千叫平平地?

亞sir話2千幾,right? 跟佢個suggestion 加減20%啦,有時亞sir唔貼價係真的

首頁

尾頁

跳至