自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

月希 發表於 19-3-17 13:42
其實我仔都學左好耐...
但一直係HEA學...我覺得冇所謂...
佢鍾意上下堂..拉下歌仔...

有的
1. 去琴倉
2.有琴行可以回收某d琴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Angelice-BeBe 發表於 19-3-17 13:58
如果已經用到4/4,又會一直拉,真係不如買個好少少嘅琴。又或者不如問一問老師意見。

我女仲細,學到3級, ...

就係阿SIR知我仔係玩玩下..
叫佢買個平平地就OK...

但我又覺得...玩玩下..都會考試架嘛...
咁舖頭D人話..會考試就唔可以太差...

子爵府

如果用到八級7至8千差唔多,
問題係阿仔有無心學到8級

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果已經用到4/4,又會一直拉,買個好少少好D

珊瑚宮

bebesoky 發表於 19-3-17 14:47
小提琴尺碼是跟小朋友手長短而定,用小朋友手心能掂到琴頭作準。

初學可不用太貴的琴。尤其是細琴(1/4,1/ ...

就係我唔知仔重會學幾耐...
所以過萬應該都唔會諗...

但7,8千...都重可以接受....
我琴日係去violin companion.....
依間好唔好呢?

珊瑚宮

kelly_wong123 發表於 19-3-17 14:48
7、8千蚊嘅4/4小提琴其實都唔算係咩靚琴,睇自己負擔同小朋友要求,冇話一定要買好貴嘅琴先學得好,唔好去 ...

係丫...7,8千其實係果度都重係中低價琴..
我見有D要幾萬...
但舖主話...7,8千依個都OK考到8級的...
當然..係高階黎講...最CHEAP果隻琴啦...

佢舖最平果隻730添....跟住有千幾..二千幾...

琴日仔仔試過中階..3千幾的琴..
同高階最平果隻7千幾的琴...

7千幾同3千幾..個音...我唔識音樂..聽到都知差好遠..
7千好聽好多...

因我仔只係娛樂...所以我真係唔會買過萬..
但如果只係7千幾..我覺得可以用到老...
又如果佢心血來潮想去考琴..又考到的話就OK

珊瑚宮

musiccisum 發表於 19-3-17 14:51
如果用到八級7至8千差唔多,
問題係阿仔有無心學到8級
依個真係唔知...因..仔真係HEA學..
佢其實學左好幾年...
只係考過2級...老師話仔係學緊4級既野....

同我早排先知..老師叫左仔買琴好耐...同叫仔去考4級..
但仔一直冇講...我唔知...
所以如果買琴..就會去埋考4級..再KEEP住上...

大宅

月希 發表於 19-3-17 15:00
係丫...7,8千其實係果度都重係中低價琴..
我見有D要幾萬...
但舖主話...7,8千依個都OK考到8級的...

我地小提琴老師講買琴,話當你爭扎緊平同貴兩隻琴唔知買邊隻好時 ,就叫小朋友拉,拉出黎連家長你唔識聽都聽得出個分別,咁就買好聽嗰隻,如果聽唔出就買平嗰隻
仲有一樣野就係,拉出黎啲音靚啲,學嘅會更積極,聽嘅都會更享受

wcpcelia    發表於 19-3-17 19:04

伯爵府

回覆樓主:

題外話
其實學小提琴大提琴呢類,手指要按弦,會唔會痛?

伯爵府

回覆樓主:

同埋個位咁細,應該好易㩒得唔好,hi錯隔離弦?

伯爵府

已經4/4 打算學落去要買個好啲既,過萬,你去violin brothers 睇,佢有回收價,如果到時唔學可以賣番俾佢,但記得keep 單

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

月希 發表於 19-3-17 15:02
佢其實學左好幾年...

其實,仔仔都唔細,如果佢唔講、唔換,會唔會係唔想再學呢?
佢琴唔岩size係一定要換的,而且小提琴要開聲,買左新琴都要時間去「開」,你問問仔仔意見先,如果佢無心機就投資minimal好了

子爵府

月希 發表於 19-3-17 15:02
佢其實學左好幾年...

咁有無問過點解仔仔唔講嘅?係唔記得左定其實佢唔想考?
我認同考試係要買靚啲嘅琴,因為音色都唔同,但如果考完4級就唔學我寧願唔換

子爵府

2011至尊種植勳章

月希 發表於 19-3-17 14:55
就係我唔知仔重會學幾耐...
所以過萬應該都唔會諗...

如果真係唔知既都未必需要買太貴,去1間可以trade in,有心學先換貴琴。
你講果間我未去過,所以不便平論。
同小朋友去試琴才知那隻琴聲音合適。

複式洋房

我囡考八級時,用緊5千幾嘅琴

大宅

callmebabe 發表於 19-3-17 15:16
題外話

會痛,會起枕

男爵府

bb2 發表於 19-3-17 14:40
我仔當年考6級,我都係諗住買過靚d等佢用埋考8級,買左萬幾蚊,點知佢考完6級就話唔學...你問清楚你仔仔係 ...

same case 我女6級時,要換琴,我果個原價3萬鬆,識人攞折都要2萬9,老公唔識音樂都話聲靚好多,但都有嫌太貴,我話亞女真係有心機學就由佢,點之。。。變了陳列品

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有得租的,其實都划算

男爵府

我仔舊年用咗個約$7000到嘅½小提琴考八級攞咗distinction

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

callmebabe 發表於 19-3-17 15:16
題外話

小朋友表示唔會,除非用死力

首頁

尾頁

跳至