興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

首先利申: 1. 我自細睇開衛斯理 2. 我未睇”流浪地球”套電影 3. 我事前完全唔識呢個作者同埋完全唔知原來流浪地球係短篇小說黎!
本書原來係結集,裡面得22頁咁薄係流浪地球嘅故事,其餘另外五個故事都係完全獨立無關。

我係持著「即管睇下咩料」嘅懷疑心態拎起本書嘅(唔多唔少都比套電影嘅新聞預設咗d負面印象)但結果係意料之外地好睇。佢每個故事都好獨特,非常吸引,幻想嘅場景非常宏大。有晒當年睇衛斯理嘅味道,但分別在佢多好多好堅揪嘅物理學hard science。每個故事都係短短二十頁左右,一d都唔難啃。推介大家睇下呀!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

謝謝分享

珍珠宮

改造人 發表於 19-3-8 10:39
首先利申: 1. 我自細睇開衛斯理 2. 我未睇”流浪地球”套電影 3. 我事前完全唔識呢個作者同埋完全唔知原來 ...

男爵府

我同事推介同一作者的三體,同你一樣咁講:好!好! 睇!

男爵府

samo 發表於 19-3-9 18:59
我同事推介同一作者的三體,同你一樣咁講:好!好! 睇!

我都有人介紹我話三體好睇,但聽佢話d物理學都好深,同埋三大本咁厚,我就退卻但今次試完呢本短篇之後覺得又其實ok,應該唔會太難明,可能之後會挑戰三體

男爵府

改造人 發表於 19-3-9 19:35
我都有人介紹我話三體好睇,但聽佢話d物理學都好深,同埋三大本咁厚,我就退卻但今次試完呢本短篇 ...

等你comment !

男爵府

samo 發表於 19-3-9 20:14
等你comment !

報告番,我終於啱啱睇完喇,三體!合埋最後本書果一刻我個樣完全係whatsapp emoji入面個腦炸開咗然後出煙果個樣...
睇完第一本反應:ok吖幾好睇,幾得意,不過又唔係咁大不了姐。
第二本:喂.....乜咁樣樣架.........
第三本:xyz$&)(@“!?
好痴線呀成件事!唔識點形容。佢帶我去到一個超出咗我想像力盡頭嘅地方... 成件事好大,好大,好大。
流浪地球短篇小說容易消化好多,呢套嘢真係hardcore。

男爵府

改造人 發表於 19-5-11 20:24
報告番,我終於啱啱睇完喇,三體!合埋最後本書果一刻我個樣完全係whatsapp emoji入面個腦炸開咗然後出煙 ...

值得睇嗎?會不會浪費時間?

男爵府

samo 發表於 19-5-12 20:12
值得睇嗎?會不會浪費時間?

值得睇!真係好勁,勁到唔知點形容,睇到最後一本會帶你去到一個前所未有嘅境界... 係發一世夢都唔會幻想得出嘅嘢。不過成套嘢唔容易消化,要有心理準備,佢情節好密集,發生好多事,好複雜,好龐大,峰迴路轉,同埋第三本睇到我好勞氣,因為主角好乞人憎

男爵府

改造人 發表於 19-5-13 00:23
值得睇!真係好勁,勁到唔知點形容,睇到最後一本會帶你去到一個前所未有嘅境界... 係發一世夢都唔會幻想 ...

咁我要放大假先睇,要一氣呵成! 多謝你的comments

公爵府

回覆樓主:

小五女孩適合睇……流浪地球嗎

男爵府

bbyou 發表於 19-6-4 08:51
小五女孩適合睇……流浪地球嗎

都可以呀,佢無任何唔適合兒童嘅內容

公爵府

改造人 發表於 19-6-4 09:51
都可以呀,佢無任何唔適合兒童嘅內容

多谢你