3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔被醫生懷疑過度活躍同專注力不足,有無爸媽同我一樣可以傾吓計交流吓,或者有冇whatsapp 群組?

洋房

M.L.YEUNG 發表於 19-3-3 00:15
我仔被醫生懷疑過度活躍同專注力不足,有無爸媽同我一樣可以傾吓計交流吓,或者有冇whatsapp 群組?
...

我女也是,我也想知多些這方面的知識去幫下呀女。有評估升紹?

別墅

cat_cat2017 發表於 19-3-3 15:14

我都想知

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁醫生有冇建議妳做下評估?

洋房

我要做媽媽 發表於 19-3-3 19:15
咁醫生有冇建議妳做下評估?

現階段是老師覚得她有問題,其實我下一步是應該去看醫生取referral letter ? 是refer 那一科?兒科?

大宅

MommyPanel勳章

cat_cat2017 發表於 19-3-4 10:41
現階段是老師覚得她有問題,其實我下一步是應該去看醫生取referral letter ? 是refer 那一科?兒科?
...

搵家庭醫生寫信去政府cac 排
https://www.dhcas.gov.hk/tc/center_info.html

或者搵協康會之類機構做評估,要錢但快啲。

珍珠宮

sinam 發表於 19-3-4 12:33
搵家庭醫生寫信去政府cac 排
https://www.dhcas.gov.hk/tc/center_info.html

係囉,或者嘗試下呢兩個

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

...

建議先去做個評估,至於邊度有得做我都唔係好清楚

大宅

cat_cat2017 發表於 19-3-3 15:14
做個DNA test其實就一清二楚喇~

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如6樓所講,拎住醫生轉介信去CAC 排,排期前要先打去CAC約期交信,去到會俾份FORM家長填,係關於小朋友行為上嘅嘢,仲要交一張小朋友近照,通常都要等大半年以上,等唔切可以去私家做評估,例如協康會個類,之後再睇吓有冇需要做訓練或排兒童精神科。

大宅

...

我嗰個係3歲覆該醫生覺得佢有問題,所以做咗好多轉介,最後再見埋心理學家,心理學家又叫我同兒科講轉介去兒童精神科,但又唔係即刻可以見醫生,又要排年幾先見到姑娘,再評給排隊見醫生

大宅

...

在教育王國有群組係for呢類型既小朋友,樓主去看看。

大宅

fibe0313 發表於 19-3-5 16:37
在教育王國有群組係for呢類型既小朋友,樓主去看看。

真的嗎?謝謝

別墅

回覆 M.L.YEUNG 的帖子

現有到校服務, 要看小朋友幾多歲, 情況簡單到健康院排期, 起碼要等年半, 情況嚴重真的要自費到協康評估, 因為處理的情況 必須有評估才能開始。 如真的覺得有需要快些去評估吧

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

...

我都係,好想多d了解哩方面呀。。。

禁止訪問

複式洋房

...

幾歲呀?如果 6 歲以上就 refer 去兒童精神科,唔使再去 CAC 啦!

大宅

要視乎小朋友幾大!專注力不足是由誰跟樓主說呢?我可以分享小小,我的囡囡現年11歲,自幼稚園起,身邊總有些朋友提出我帶囡囡檢查(好彩老公大力阻止)。我的囡囡不論玩或上堂亦不能專注太耐,幼稚園的班主任亦跟我說要不時提囡囡個思想返嚟上堂,每次去觀堂時總見到個個小朋友專心聽老師說話,我的囡囡就很快便在後面 "碌地",然後跟我笑。幸運的是班主任從來沒有叫我帶囡囡去測試(校方規定班主任跟足三年),只說給點時間大家努力觀察。而三年的幼稚園生涯沒有太大進步!到升小一時班主任曾跟我說囡囡很多時是突然半蹲在椅上上堂,要老師提點才坐好。在担心她的專注力拖下她的成績時,她又一一順利過渡。這五年的小學生涯裡隔年便要特別見一次家長,到小三時被學校推介上學校社工跟外面合作搞的社交治療。一直以來我都很掙扎是否應該要作治療(尤其是二、三年級時),但老公當時只說了小朋友不專心是可以學習控制,囡囡的不算嚴重,其實她還十分聰明,轉數好快。老公提出了一點"當頭棒":沒有足夠的發洩(戶外走動)加上不停的打壓(因不專心而加長温習時間),本身難專注的囡囡當然更加反抗。剛巧當時完成了校內治療活動後的社工繼續幫我FOLLOW(因我跟校外社工講及過我的感受),一跟便跟了兩年多的遊戲治療,從中觀察囡囡的心理變化,剛剛才正式完結(社工說囡囡的心理已開始不用輔導)。我真的感謝所有對囡囡包容的老師和社工姐姐,若果當初我聽取朋友的話,可能囡囡便會自我標籤(是的,當妳以為帶她去治療時,同時佢都會認定自己心理有問題)。當然每個小朋友的情況不同,我想講的是自己才是跟小朋友相處最親密的人,小朋友的情況是否真的很嚴重,作為父母應該會感受到,若小朋友不是很大的話,嘗試退一步任小朋友去發洩佢哋既精力,發洩過後便會定下來。若果真的很嚴重便當然要找專業人仕協助!我的囡囡現在仍較其他小朋友易激動,但她知道自己的問題也會嘗試控制。學業方面有如過山車般時上時落,視乎她的專心情度。現在我明白她的問題,不會像以前迫得太緊,亦不會過份緊張(表面上)。

洋房

yfchoy 發表於 19-3-27 17:06
要視乎小朋友幾大!專注力不足是由誰跟樓主說呢?我可以分享小小,我的囡囡現年11歲,自幼稚園起,身邊總有 ...

謝謝你的分享及心得

首頁

尾頁

跳至