跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問英臻同平安福音堂,揀邊間好?
兩間都收左女兒全日班,距離屋企方面,兩間都近家

原先是註冊了平安福音堂的,但剛剛英臻打來話有全日班(我之前寫過信),現在唔知點揀?因為平安d老師都好nice,蒙氏教育又比較鍾意,但是我們一家都不是基督教,這點有些介意。而英臻,在網上和論壇穩到噶資料好少,沒什麼人評論,學校較新,但是校舍環境都幾大和乾淨⋯

有無小朋友係英臻讀過的家長們評論一下?THX!!

大宅

豬仔bb2018 發表於 19-3-1 17:24

校舍係前英藝嘅,好吸引~~而且小朋友又可以接觸多d英文如果兩間俾我揀,我會揀英臻。平安福音既宗教氣氛太濃厚,校舍唔似幼稚園,色彩太單調,亦有人話咁樣可以令小朋友心情平靜d。所以兩睇啦

你感覺小朋友有冇話鍾意邊間多啲?

複式洋房

Taffiecc 發表於 19-3-16 20:51
校舍係前英藝嘅,好吸引~~而且小朋友又可以接觸多d英文如果兩間俾我揀,我會揀英臻。平安福音既 ...

多謝回覆呀!我最後都係揀左英臻!因為都係一樣覺得平安宗教氣氛太濃厚了~英臻可能會啱囡囡多D!

大宅

豬仔bb2018 發表於 19-3-16 21:37
多謝回覆呀!我最後都係揀左英臻!因為都係一樣覺得平安宗教氣氛太濃厚了~英臻可能會啱囡囡多D!
...

恭喜,覺得適合囡囡就可以啦!請問平安福音你係正選還是後備生?

複式洋房

Taffiecc 發表於 19-3-16 21:46
恭喜,覺得適合囡囡就可以啦!請問平安福音你係正選還是後備生?
...

平安係後備生~

大宅

豬仔bb2018 發表於 19-3-16 22:16
平安係後備生~

我都係,唔太鍾意佢寄封信嚟話要大概半年後先通知仲有冇位,點知註冊日第二日已經打嚟話有位

複式洋房

Taffiecc 發表於 19-3-16 22:20
我都係,唔太鍾意佢寄封信嚟話要大概半年後先通知仲有冇位,點知註冊日第二日已經打嚟話有位
...

係啊,我果時本來要去英臻註冊上午班,點知平安就係我註冊前一晚打比我話全日有位,跟住我就去左平安了。註冊之前有寫左信比英臻求全日班學位,本來以為無希望喇,點知3月打來話全日有位!我就係咁係依兩家學校兜兜轉轉,哈哈哈

大宅

豬仔bb2018 發表於 19-3-16 22:32
係啊,我果時本來要去英臻註冊上午班,點知平安就係我註冊前一晚打比我話全日有位,跟住我就去左平安了。 ...

3月先打黎 媽媽你仲報咗幾多間?我地而家雖然都註冊左,但仲等緊心儀嗰間打電話嚟

複式洋房

Taffiecc 發表於 19-3-16 22:39
3月先打黎 媽媽你仲報咗幾多間?我地而家雖然都註冊左,但仲等緊心儀嗰間打電話嚟
...

我地總共面試四間,兩間錄取,一間後備,一間入唔到。兩間錄取裡面英臻係收上午,跟住我都念著註冊了,不過同時有寫信畀距地求全日班學位。後來平安後備變錄取全日,我就去平安註冊。點知3月頭,居然收到英臻電話話全日有位喔,最後又轉去英臻註冊,真的是兜兜轉轉呀!

別墅

請問英臻係咪每日都有英文堂?

複式洋房

chusze 發表於 19-3-17 21:26
請問英臻係咪每日都有英文堂?

之前好似話係每日有30mins英文+30mins普通話,謝謝

大宅

Xmas吸收勳章

平安老師有愛心,但課程淺d。
英臻行政比較亂,我朋友k2轉左校。

首頁

尾頁

跳至