0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教大家
我女女黃疸,七日大照過一晚燈 指數305-> 249出院
到而家15日都仲黃緊,指數21x
隔日就返去健康院見姑娘(emoji)(emoji)‍♀️
而家全人奶緊,8-9餐,諗緊好唔好一兩餐轉奶粉等佢退黃快啲,過咗先全人奶返

有冇經驗媽媽分享吓?thank you!!

男爵府

飲奶粉係快退黃,所以我當時係人奶+奶粉,出世10日後退黃

男爵府

jan_mama 發表於 19-2-1 16:06
想請教大家

唔好比佢掛住訓唔飲奶,飲密啲,間中可以比佢曬下太陽

水晶宮

我比奶粉先退黃

別墅

想請教大家

如果你夠奶 兩個中一餐 半夜都係 辛苦d 我個仔一個月就退左黃 塊塊片都有屎尿

複式洋房

我人奶+奶粉~每2-3個鐘就餵~餵密d 就會退~

男爵府

JM 係咪 O 型血?
有時媽咪 O 型血,bb A 或者 B 型血,都會出現黃疸情況
我就有呢個情況出現,餵晒奶粉,濕夠片都降唔到黃,最後都係要入醫院照燈。
好好彩係 bb 10 日大時終於開始降黃。
能夠做嘅都做晒,唯有叫自己唔好擔心咁多。

珍珠宮

comeonbb001 發表於 19-2-1 16:21
飲奶粉係快退黃,所以我當時係人奶+奶粉,出世10日後退黃

同意,飲奶粉會有助退黃

水晶宮

想請教大家

你全人奶係埋身嗎?還是泵?每日夠至少六條重手濕片嗎?如果未退黃不如儘量keep住密啲埋身餵。如果你skip餐改餵奶粉我驚你影響之後奶量喎,畢竟生完只15日仲未過奶量調節期。

以下係少少關於黃疸資料

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/15666.html

我是否需要停止餵哺母乳,讓嬰兒改吃奶粉去減輕黃疸?

初生嬰兒無論是餵哺母乳或奶粉,都可能有新生嬰兒黃疸。如果只吃母乳的嬰兒能夠得到足夠的奶量,是有助減輕黃疸及避免脫水的情況。母乳餵哺的基本原則是讓嬰兒正確地吮吸及按嬰兒需要餵哺。如果吃母乳的嬰兒一天有六條或以上較濕的尿片換出,便表示嬰兒得到足夠的奶量。有些母乳餵哺的嬰兒可能持續有輕微的黃疸。只要嬰兒有理想的體重增長(一星期約增重125克),便無須停止餵哺母乳。

別墅

比多幾餐奶粉佢食 等bb食多d痾多d 最遲3個鐘一定要餵 夜晚唔好由佢訓 定時三個鐘餵一次 好快就退到 我女個時都係咁 退哂先全人奶 最緊要你啲人奶儲起佢唔好浪費 第日BB都飲得返 加油(emoji)(emoji)

別墅

想請教大家

我bb全人奶,為左退黃,兩三個鐘不停密密喂,等佢密密排便,半個月大嘅時候已經話退黃啦。因為聽人講奶粉會容易便秘,唯有自己辛苦d啊!

別墅

小驚 發表於 19-2-1 20:41
JM 係咪 O 型血?
有時媽咪 O 型血,bb A 或者 B 型血,都會出現黃疸情況
我就有呢個情況出現, ...

我係B,女係O呀
應該冇問題的
謝謝你

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-2-1 22:17
你全人奶係埋身嗎?還是泵?每日夠至少六條重手濕片嗎?如果未退黃不如儘量keep住密啲埋身餵。如果你skip ...

謝謝資訊!
我埋身呀,每次有30-40分鐘。尿片夠重有5-6條。
我比奶粉嗰餐有擠奶嘅,希望keep到啦
左右做人難,想退黃,又想餵人奶
處理咗黃先啦

別墅

Kakababeeeee 發表於 19-2-1 23:44
我bb全人奶,為左退黃,兩三個鐘不停密密喂,等佢密密排便,半個月大嘅時候已經話退黃啦。因為聽人講奶粉 ...

我已經係2.5-3個鐘叫醒佢餵喇,再密啲我唔夠休息都會冇奶 :(

別墅

Ming1818 發表於 19-2-1 23:15
比多幾餐奶粉佢食 等bb食多d痾多d 最遲3個鐘一定要餵 夜晚唔好由佢訓 定時三個鐘餵一次 好快就退到 我女個 ...

我有睇住2.5-3個鐘一餐啦
我試吓換一兩餐奶粉先,擠奶儲起,夜晚都想keep住埋身

別墅

Cathychan0422 發表於 19-2-1 17:43
如果你夠奶 兩個中一餐 半夜都係 辛苦d 我個仔一個月就退左黃 塊塊片都有屎尿
...

奶應該夠,但兩個鐘會唔夠休息呀 :(

別墅

jan_mama 發表於 19-2-1 23:52
我已經係2.5-3個鐘叫醒佢餵喇,再密啲我唔夠休息都會冇奶 :(

我之前係日頭自己埋身喂,之後夜晚就擠奶出來用奶樽穩屋k人幫手喂,我就可以訓覺,擠奶十分鐘搞掂,如果要埋身喂就要半個鐘啦。。。。媽媽你都可以試下,不過我係堅持五要奶粉至需要甘辛苦。。

別墅

Kakababeeeee 發表於 19-2-1 23:59
我之前係日頭自己埋身喂,之後夜晚就擠奶出來用奶樽穩屋k人幫手喂,我就可以訓覺,擠奶十分鐘搞掂,如果要 ...

謝謝建議!
其實我全埋身8-9餐都頂得順
而家係諗緊奶粉係咪可以快啲退黃
如果搞掂咗黃疸我會繼續努力全人奶呀

別墅

jan_mama 發表於 19-2-2 00:23
謝謝建議!
其實我全埋身8-9餐都頂得順
而家係諗緊奶粉係咪可以快啲退黃

我當時就係擔心奶粉會便秘啊,所以至甘辛苦,如果你覺得ok可以➕奶粉啊,等bb食多排多搞掂個黃先啊!

男爵府

退黃係首要解決既問題,日日去醫院check黃,bb唔攰,媽媽都攰

首頁

尾頁

跳至