少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

好吾開心,個女跟菲傭,爸爸都吾跟我

你地有冇呢d經驗, 我一抱就哭(佢4個月開始認人),但我有比很多時間同佢玩 ,菲傭餵完奶就由我同佢玩,教佢..但都不太喜歡我.爸爸就很喜歡,幾時才有好轉 :cry:

男爵府

Re: 好吾開心,個女跟菲傭,爸爸都吾跟我

若你在家, 你最好親自餵bb食奶, 因為食奶時那種交流好重要。bb最重要係食和訓, 所以會特別跟餵佢和陪佢訓那個人。

我囡囡現在已14個月, 我外婆最近從英國回來, 最初她也不太跟我外婆, 但昨日開始和我外婆很friend, 因為昨天飲茶時, 我外婆餵她食野, 所以她知道這個人都有jet so比佢。

bb好直接的, 她最會跟給她jet so的人, 如daddy和她玩得開心d, 佢就跟daddy玩, 但daddy餵佢食飯食得不好, 佢肚餓時不會找daddy。

大宅

fungchu,
我同你同病相憐!若你知道有咩方法可以改善,請pm我!

yuenwa,
我兩晚weekday&weekend都會餵佢食奶,weekend帶番屋企亦會同佢訓,但佢都係鍾意爸爸多好多,一見佢就笑,仲會撩爸爸傾計添!真慘.
:cry: :cry:

男爵府

我個bb都唔多so我 :cry: 我同佢玩和傾計,佢冇乜反應,但見到爸爸就多數主動笑,bb見爸爸既時間好短,因為我老公工作時間好長,好多時放工時bb已訓覺啦,我成日接觸佢;佢反而唔多so我,我都想知點樣改善親子關係

別墅

你唔使唔開心, bb4個月仲細, keep住你既付出同參與, 佢會收到, 唔使o甘快下結論.
我囡囡半歲前特別喜歡daddy, 佢daddy無耐性無好似我o甘多同bb玩, 但bb對daddy好有feel, 聽見daddy把聲, 會轉個頭仔去找daddy, 當時得o個兩個月人仔, 唔預計佢會o甘做. 我照跟都無相同效果!

囡囡半歲後開始識認人, 而家囡囡好鍾意我, 有我在場(我要返工), 就要跟到實, daddy有時話

別墅

湊囝唔係一日兩日就ok,畢竟bb都探索緊邊個對佢好,
所以我一定自己湊...
我唔止餵奶,當佢跌親,我一定抱住呵返...
佢細時我就成日抱,佢一叫我就抱,係辛苦d,
不過bb就好痴我(因為佢信我對佢好嘛)
:party: :-D

別墅

fungchu,

其實您都唔駛唔開心,現在我個囡4歲.她小時候(BB至入學前)也是很跟我先生(連說第1個字,都是說”爸”).我們一齊去街,我好似外人一樣.唉,哪時候我問自己點解自已咁失敗.

但她返學後,我放工陪她溫習書本,星期六又陪她返學校親子班.多

大宅

fungchu,
我0岩0岩睇到本書,話bb細個(幾個月)的時候會鍾意睇0的對比強烈0既野,所以男性輪廓分明的面孔會較易得bb歡心喎!希望真係大個d會有改善啦!!

民房

Fungchu,
我覺得係因為佢唔信你。試下唔只剩係玩、同佢傾下計、可以的話自己餵番奶呀...
你試下係佢跌親或者有需要時,第一時間第一個去睇下佢,久而久之佢會信你。最緊要Build Up 番D信心囉!
唔使甘唔開心,會有好轉家。因為再差D嘅情況都見過,咪我老公囉!之前囡囡直頭係爸爸一掂親就嗌、喊,完全唔信佢,有時囡囡想人幫佢都唔揾爸爸!後來我教佢同一種方法,慢慢就好番D啦!
該用戶已被刪除

洋房

我相信你要返工,較少能照顧BB,而做壞人的是你,做好人的是你老公,而個菲傭就是主要照顧你個BB的人,是嗎?
如果是咁,就好容易辦.
1.你要多些與BB接觸,多抱她
2.當你在時,叫你的菲傭少接觸BB,駛開她
3.倒轉,叫你老公暫時做住壞人,BB有錯,由老公去話BB,你做好人,替BB說好說話.

首頁

尾頁

跳至