單親天地

跳至

首頁
45678...12

尾頁

複式洋房

大家好,我都係一個單親家庭,我三月尾第一次約見左社工,之後即時找議員幫手,大約一個月到社工就做家訪,中間時間都見左幾次社工,要拿唔同文件比佢,又要求我去地產看樓拿証明,又單獨找我屋企人問...終於5月尾比齊資料,佢話要同上司開會睇下批唔批到比我,最後於6月中通知我上司已批可以幫我轉介,佢約左我月尾交埋所有入息証明,銀行資料,我想知有無人知道大約仲要等幾耐先派到屋呢?好心急啊...
^^wingwing^^

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 22:13 發表

咁你申請綜援個戶口呢?
我律師話而家d銀行係互通, 即使你無欠A銀行錢, 但係A銀行都有可能會凍結你個戶口. (係有可能, 唔係一定)
仲有, 你申請破產要將所有戶口資料比晒破產署, 到批左, 佢就會將你所有戶口取消, 你 ...

哝!這個問題好重要, 下星期要問問佢地。

唔該曬!

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 22:13 發表

咁你申請綜援個戶口呢?
我律師話而家d銀行係互通, 即使你無欠A銀行錢, 但係A銀行都有可能會凍結你個戶口. (係有可能, 唔係一定)
仲有, 你申請破產要將所有戶口資料比晒破產署, 到批左, 佢就會將你所有戶口取消, 你 ...

我中銀個戶口暫時無事。

要問問律帥點做。︿︿

男爵府

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-27 17:23 發表
大家好,我都係一個單親家庭,我三月尾第一次約見左社工,之後即時找議員幫手,大約一個月到社工就做家訪,中間時間都見左幾次社工,要拿唔同文件比佢,又要求我去地產看樓拿証明,又單獨找我屋企人問...終於5月尾比齊資料, ...

請問你個case是否家庭暴力呢。

我突然比銀行取走全部錢,
加追數,
老婆要分手,
全部最差的事都同一時間出現,

社工只說”不合資格”
另說”你立即回家睇子女”

便打發我走。

我十分需要一所公屋,
我好想自力更生。

複式洋房

原帖由 eric5354 於 09-6-27 22:32 發表

請問你個case是否家庭暴力呢。

我突然比銀行取走全部錢,
加追數,
老婆要分手,
全部最差的事都同一時間出現,

社工只說”不合資格”
另說”你立即回家睇子女”

便打發我走。

我十分需要一所公屋,
我好想自力更生。 ...

我唔係家庭暴力啊,只是普通離婚case,但社工好好人肯幫我

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-27 17:23 發表
大家好,我都係一個單親家庭,我三月尾第一次約見左社工,之後即時找議員幫手,大約一個月到社工就做家訪,中間時間都見左幾次社工,要拿唔同文件比佢,又要求我去地產看樓拿証明,又單獨找我屋企人問...終於5月尾比齊資料, ...
你既合資格係咪社署推薦你申請體恤安置呀...?
咁你份資料過去房署未?
我既經驗係由社署推薦你去房署個申請到有屋大約2個月
不過期間我個社工幫我跟得好貼,如果唔係一定無咁快
但都係2-4個月之間既事low...

複式洋房

原帖由 ms0665 於 09-6-28 01:05 發表
你既合資格係咪社署推薦你申請體恤安置呀...?
咁你份資料過去房署未?
我既經驗係由社署推薦你去房署個申請到有屋大約2個月
不過期間我個社工幫我跟得好貼,如果唔係一定無咁快
但都係2-4個月之間既事low... ...

社工同我講話佢上司已經批左可以同我轉介比房署,佢叫我過幾日比埋d戶口薄同所有資產証明佢就齊晒文件,都唔知佢幾時先會send去房署,去到房署仲要等2個月..唉..有排等喇...好羨慕你啊..我心目中都好想要你果d單位

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-27 22:26 發表

我中銀個戶口暫時無事。

要問問律帥點做。︿︿

一切會係法庭收到正式申請及批出之後發生, 你真係要問清楚.

男爵府

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-28 01:00 發表

我唔係家庭暴力啊,只是普通離婚case,但社工好好人肯幫我

請問可唔可以講多少少細節。

從離婚,找議員,至找社工。

我想取少少經驗,

因我無法負擔租樓開支。

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-28 01:33 發表

社工同我講話佢上司已經批左可以同我轉介比房署,佢叫我過幾日比埋d戶口薄同所有資產証明佢就齊晒文件,都唔知佢幾時先會send去房署,去到房署仲要等2個月..唉..有排等喇...好羨慕你啊..我心目中都好想要你果d單位:pi ...
你幾人申請呀...?
如果人唔多其實反而有機會去新屋邨...因為依家新起果d比較多細單位
舊果d單位多數拉得好遠...細單位都講到2-5/6人
如果係得2-3人,好多時比新果d你,所以你都有機會ga...最近好似都好多新屋邨落成,希望你能如願...

複式洋房

原帖由 eric5354 於 09-6-28 13:20 發表

請問可唔可以講多少少細節。

從離婚,找議員,至找社工。

我想取少少經驗,

因我無法負擔租樓開支。

我係於2008年12月尾於家事法庭單方面申請離婚,到09年3月就出左暫準離婚令,跟住我就去社署申請恩恤安置,第一次去會有個社工見你,會初步了解你家庭狀況,會安排社工跟進,大約2星期就收到信通知會由邊個社工跟,然後個社工就會聯絡你

複式洋房

原帖由 ms0665 於 09-6-28 21:53 發表
你幾人申請呀...?
如果人唔多其實反而有機會去新屋邨...因為依家新起果d比較多細單位
舊果d單位多數拉得好遠...細單位都講到2-5/6人
如果係得2-3人,好多時比新果d你,所以你都有機會ga...最近好似都好多新屋邨落成,希 ...

我兩個人申請,我同仔仔,新樓就好喇...唔駛用咁多錢裝修麻...

男爵府

唔該曬,我諗在於個社工肯唔肯跟進。

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-28 22:01 發表

我係於2008年12月尾於家事法庭單方面申請離婚,到09年3月就出左暫準離婚令,跟住我就去社署申請恩恤安置,第一次去會有個社工見你,會初步了解你家庭狀況,會安排社工跟進,大約2星期就收到信通知會由邊個社工跟,然後個 ...

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-6-28 22:20 發表

我兩個人申請,我同仔仔,新樓就好喇...唔駛用咁多錢裝修麻...
咁你有無話想要邊區呀...?
沙田最近派緊石門...好似都有好多2-3人單位
希望你可以快d攞到屋啦..你仔仔幾大呀..?

複式洋房

原帖由 ms0665 於 09-6-29 18:41 發表
咁你有無話想要邊區呀...?
沙田最近派緊石門...好似都有好多2-3人單位
希望你可以快d攞到屋啦..你仔仔幾大呀..?

我想要港島南區啊...我個仔6歲喇

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-7-5 01:02 發表

我想要港島南區啊...我個仔6歲喇

咁你有咩理由suport你要南區呀..?
比如可以幫手照顧仔仔既家人...你既工作地點同埋仔仔返學地點,又或者係要照顧既人好似爸爸媽媽係住果區既,咁先有機會比到你...如果唔係分分鐘止係大區域咁派...未必去到完全合你心意既地點ga

複式洋房

原帖由 ms0665 於 09-7-5 11:52 發表

咁你有咩理由suport你要南區呀..?
比如可以幫手照顧仔仔既家人...你既工作地點同埋仔仔返學地點,又或者係要照顧既人好似爸爸媽媽係住果區既,咁先有機會比到你...如果唔係分分鐘止係大區域咁派...未必去到完全合你心 ...

係呀...我媽咪幫我湊仔,佢住係南區,同埋佢學校都係南區架

洋房

我分到屋啦 ......><

鑽石山......

舊到不得了.......><

大宅

原帖由 PTA 於 09-7-7 21:07 發表
我分到屋啦 ......><

鑽石山......

舊到不得了.......>

咁你仲要唔要呀..?起碼30幾40年樓