1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,我仔仔由十月開始上N班,換冬季校服前,返學都ok..開心。但這兩星期突然倒退了咁,日日一換校服就喊得好厲害,又話不返學。我打過學校問,又話上課無問題,肯投入。我有懷疑是不是校服令他不舒服(我自己都覺得好硬,不舒服)..唉,我不知道應點處理..好擔心..請問能不能給我一點意見?

大宅

tammy8882002 發表於 18-12-6 18:19
各位媽媽,我仔仔由十月開始上N班,換冬季校服前,返學都ok..開心。但這兩星期突然倒退了咁,日日一換校服 ...

換過件舒服低衫?
係咪有愉快事情發生過?
我聽過有小朋友一直好好但有次喺學校賴尿,可能姨姨說了些甚麼就不肯上学了

大宅

mrs.3845 發表於 18-12-6 18:54
換過件舒服低衫?
係咪有愉快事情發生過?
我聽過有小朋友一直好好但有次喺學校賴尿,可能姨姨說了些甚麼 ...

我問過老師,他話上堂ok..但我總覺得有些原因令他突然改變。唉,我應該點做?

民房

回覆樓主:

我都覺得可能係在學校發生左啲唔愉快嘅事,令到小朋友唔想返學。我個小朋友都試過,開頭返得好開心,突然每朝喊住唔肯返,問佢點解唔返又唔肯講,用啲藉口話唔返。問老師乜事,佢又話唔知。後來慢慢引導佢至肯講,原來係在學校有啲不愉快經歷,又怕講出來老師會話佢同埋唔理佢,所以唔敢同大人講。樓主俾啲耐性觀察下同引佢講個真正原因。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

SiuSiuYim 發表於 18-12-6 20:19
我都覺得可能係在學校發生左啲唔愉快嘅事,令到小朋友唔想返學。我個小朋友都試過,開頭返得好開心,突然每 ...

不過有件事,我聽公公說,我估有機會影響,就是我仔仔好心急放學見到公公,有時會衝出位走,這時候老師會拉住他要他坐低,唔可以咁走出去,他就會喊得好厲害。近排又為聖誕聯歡會練習,我在想會不會老師又是這樣拉扯。

大宅

tammy8882002 發表於 18-12-6 18:19
各位媽媽,我仔仔由十月開始上N班,換冬季校服前,返學都ok..開心。但這兩星期突然倒退了咁,日日一換校服 ...

可以問下你仔仔,返到學校都做d咩嘅?慢慢咁引導佢講下??

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 tammy8882002 的帖子

系吖,一定有原因,小朋友過一排應該就會唔記得左。

首頁

尾頁

跳至