親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

打算出年7月中到台灣遊,見到廉航HK Exxxx,只可台中機場上落,其他airline就可在台北/台中上落。

我未去過台中,又未試過廉航,有以下疑問,請幫忙,謝謝。
1/ 廉航係台中落機後,最近可係哪裡訂酒店?車程幾耐?
2/ 如台中到台北,車程幾耐?
3/ 台中有咩好玩?我哋2大連同13歲囡囡

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

之之媽 發表於 18-12-4 09:00
打算出年7月中到台灣遊,見到廉航HK Exxxx,只可台中機場上落,其他airline就可在台北/台中上落。

我未去 ...

1. 台中其實好大,邊到有酒店同車程幾耐係視乎你去乜野景點,自由行永遠無標準答案,
就咁逄甲夜市酒店同台中火車站酒店都差好遠了。
先決定你想係台中做乜,睇下景點附近有乜酒店。
估算車程可以用 google map 規劃行程工具,
可以幫你估算兩點,什至多點之間既交通或步行時間。
教學:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

2. 最快係坐高鐵,交通問題你去 google 搵佢官網其實就有 show 時間表同車程:

http://www.thsrc.com.tw/index.html

3. 台中太多野玩,唔係個個岩玩,
去圖書館話書店睇書,
或上 google 查台中親子景點/懶人包之類,
就會有好多資料

禁止訪問

子爵府

我未去 ...

貪平HKE飛台中去台北玩,你google map睇吓車程,車費要幾錢先啦

wcpcelia    發表於 18-12-4 15:16

男爵府

我未去 ...

不如你去YouTube 睇左人地D片先,好多都有教。仲有人地D行程參考。唔明再問。
我自己去新加坡以及曼谷都係不斷睇人地D片。邊度唱錢,邊度坐車,有D咩食.....
我全未去過,但我老公話我好似去過咁。

wcpcelia    發表於 18-12-4 15:16
LCHF    發表於 18-12-4 12:36

珊瑚宮

我未去 ...

台中機場附近無酒店。大多數人玩市中心,清境、南投、甚至去嘉義、苗栗

別墅

謝謝咁多位意見

首頁

尾頁

跳至