自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

在Facebook 睇到,覺得應該要多啲人睇到:

來源:北歐心科學 page

賀建奎早前聲稱協助誕下兩位基因改造嬰孩,改造了(其實是移除了)CCR5基因,並宣稱他們是「愛滋免疫」。今天他在香港舉辦的人類基因組編輯峰會,正式發表結果。我大約總結一下一些重點,看看有否心情再撰文。

1.) 人類有兩套染色體,必須成功改造兩套才能完全敲除CCR5。兩位嬰孩中,只有一位是CCR5敲除,另一位,只有一套CCR5修改了,意思即是白做,不但沒用,還有健康風險。賀建奎明知的,照樣移植母體。

2.) 賀建奎宣稱改造CCR5安全,因為人類有一定人口擁有CCR5變種。然而,人類CCR5變種只是一種叫Delta32的變體,並非移除CCR5。賀建奎卻把嬰孩的CCR5基因敲除了。

3.) 只被改造一半的嬰孩,她被改造的CCR5,是個15bp移除變種,意思即是,她不單有一套正常的CCR5,無法防治HIV感染,還會有一個從未出現在人類基因的CCR5變種。完全無法預計有什麼效應,依然決心移植,實為瘋狂。

4.) 嬰孩的母親並無HIV感染,意思即是,就算不基因改造,嬰孩也不會感染HIV。賀建奎並無直接回答問題,只說成千上萬的人需要這實驗,並動之以情,講多少愛滋病人對人生失去希望,實驗有助重建他們希望。可見,是次實驗,並非醫療行為,是人類實驗。

5.)主持質疑現今科學界對CCR5認知太少,有研究證實CCR5敲除小鼠影響腦部發展,甚至提高了認知功能。賀建奎暗笑了一下(我覺得他暗笑了),並稱反對基改提升人類性能,但並沒有回答CCR5改造的潛在風險。

公爵府

回覆樓主

6.) 主持提及,CCR5變種只在北美及歐洲出現,在漢人之中甚少,有一定可能是因為CCR5變種在漢人基因下,因為生存不利而被淘汰,問賀建奎有否考慮相關風險。賀建奎並無回答。

7.) 病人的同意書,除了賀建奎團隊,就只有四個人審核過。

8.) 賀建奎原本正在進行更多基因改造人類移植,唯全球的反應令他們暫停了實驗。

。賀建奎並無直接回答問題,只說成千上萬的人需要這實驗,並動之以情,講多少愛滋病人對人生失去希望,實驗有助重建他們希望。可見,是次實驗,並非醫療行為,是人類實驗。

5.)主持質疑現今科學界對CCR5認知太少,有研究證實CCR5敲除小鼠影響腦部發展,甚至提高了認知功能。賀建奎暗笑了一下(我覺得他暗笑了),並稱反對基改提升人類性能,但並沒有回答CCR5改造的潛在風險。

6.) 主持提及,CCR5變種只在北美及歐洲出現,在漢人之中甚少,有一定可能是因為CCR5變種在漢人基因下,因為生存不利而被淘汰,問賀建奎有否考慮相關風險。賀建奎並無回答。

7.) 病人的同意書,除了賀建奎團隊,就只有四個人審核過。

8.) 賀建奎原本正在進行更多基因改造人類移植,唯全球的反應令他們暫停了實驗。

9.) 賀建奎曾嘗試製造CCR5改造獼猴胚胎,但他們並沒有移植胚胎,檢視CCR5敲除獼猴有否健康問題,就直接造基因改造人。

10.) 賀建奎聲稱是次實驗並無脫靶效應。(不過中靶打中CCR5的後果已夠可怕)

11.) 賀建奎說他感到很自豪。

子爵府

回覆樓主:

你要明白,國際法係唔允許基因改做生命誕生。

公爵府

馬爾太 發表於 18-11-30 12:21
你要明白,國際法係唔允許基因改做生命誕生。

係呀,包括中國都係唔容許的。呢個實驗本身就係不合法不道德不負責任,居然仲有人撐。撐既人究竟識得幾多?

呢條友本身係十幾間公司既董事,佢背後居心可想而知。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

milk323 發表於 18-11-30 12:19
6.) 主持提及,CCR5變種只在北美及歐洲出現,在漢人之中甚少,有一定可能是因為CCR5變種在漢人基因下,因為 ...

我同意徐立之講法,愛滋病有好多方法醫治,不足以support佢去改造人類基因。我唔知呢位賀博士背後仲做左咩基因改造,應該唔只抗愛滋咁簡單。
但我覺得佢完全係一個不顧後果的瘋子,呢件事佢冇為父母及孖女唸過,純粹為自己出名。除非孖女一世被隔離,否則亦對人類做成深遠而未知結果的影響。

水晶宮

畀面勳章

邊個撑呀?撑嘅理據係乜?

公爵府

BaoYue_BaoKun 發表於 18-11-30 12:29

你睇下「深圳科學家」個帖,真係有人撐架,話批評者係因為佢係「中國科學家」喎

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

milk323 發表於 18-11-30 12:40
你睇下「深圳科學家」個帖,真係有人撐架,話批評者係因為佢係「中國科學家」喎
...

成 team 人撐,盲嘅都睇到,除非扮盲

大宅

BaoYue_BaoKun 發表於 18-11-30 12:29

呢度好多bk盲毛撐架,仲話係西方唔抵得有中國科學家掌握左基因編輯技術所以批評,我都費事再駁佢地,同D盲毛discuss係just waste my precious time

sushiroll    發表於 18-11-30 16:47

珍珠宮

asukav6 發表於 18-11-30 12:52
呢度好多bk盲毛撐架,仲話係西方唔抵得有中國科學家掌握左基因編輯技術所以批評,我都費事再駁佢地,同D ...

人地如果肯做一早做左啦,只係人地有道德唔做,就算做都唔會咁蠢周圍話比人聽,果班人就以為人地乜都抵得中國

水晶宮

畀面勳章

呢度好多bk盲毛撐架,仲話係西方唔抵得有中國科學家掌握左基因編輯技術所以批評,我都費事再駁佢地,同D ...
唔駛理佢地

男爵府

最可笑係連黨都唔撐佢哋照撐,奴性到一個點

男爵府

一班人,自卑,成日話人地睇小中國人。為撐而撐。而家根本連內地學者都閙。

大宅

Soccer 發表於 18-11-30 12:46
成 team 人撐,盲嘅都睇到,除非扮盲

咪又係某一班人。

大宅

AGa1111 發表於 18-11-30 12:57

人地如果肯做一早做左啦,只係人地有道德唔做,就算做都唔 ...

exactly,其實西方科學家一早已經掌握技術,但人地有宗教信仰道德規範,唔會亂咁僭越上帝的角色!

男爵府

回覆樓主

將人類當作實驗品及工具,自以為是,極度不道德。佢要知道自己喺天之下只不過是一口氣而已

琥珀宮

畀面勳章

西方國家一樣做緊,問題係唔國家內部機密,唔會在國際性研討會發表咁on 居啫

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

呢個賀生,瘋癲嘅行為

男爵府

minlbc 發表於 18-11-30 13:05
咪又係某一班人。
盲撐 出沒 注意

首頁
12345...7

尾頁

跳至