自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

純發洩, 真係好想立法, 非辦公時間禁止WhatsApp下屬, 同事。。。。等等等等

發洩完畢

男爵府

velma 發表於 18-11-26 23:23
純發洩, 真係好想立法, 非辦公時間禁止WhatsApp下屬, 同事。。。。等等等等

發洩完畢

你唔睇、唔回應囉得唔得?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

發洩完畢

我上次旅行冇覆,返嚟係咁blame我

大宅

龍山仔仔 發表於 18-11-26 23:34
你唔睇、唔回應囉得唔得?

應該冇可能

大宅

good_pig 發表於 18-11-26 23:34
我上次旅行冇覆,返嚟係咁blame我

上次我旅行, 邊行邊覆, 老公黑面

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

velma 發表於 18-11-26 23:38
上次我旅行, 邊行邊覆, 老公黑面

我上左機就冇回..

我要回, 都只會回yes or no..問題..

上次佢問我某單野..意見....

我放假做錯決定, 呢下邊個負責先...
明知我放假唔一早問

pansy888hk    發表於 18-11-30 22:24

寶石宮

velma 發表於 18-11-26 23:37
應該冇可能

一開始就冇終止, 簡單一兩句就OK.....放大假一定唔回

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我出多左個電話,放工後30分鐘立即關電話,返工前1小時才開,老板有幾次係禁blame 我唔覆Whatsapp ,但習慣了以後,佢都好少放工後搵我

男爵府

回覆樓主:

我為左呢樣野影響情緒,辛苦等到暑假可以放10幾日annual leave,係返3日放2日咁, 就每一日都比公事炸,係芝麻綠豆既事,放2日都照問。我知道自己情緒比whatsapp影響,要解決去,試封存靜音唔覆,我都唔ok,最後辦法一放工set whatsapp唔比用數據.因我同屋企人係用line.
我試過星期日晚唔覆老細,係超少事好似話比我知聽日有架車駛入黎開會,佢可以星期一閏我問我係咪收唔到。

珍珠宮

velma 發表於 18-11-26 23:37
應該冇可能

無話無可能,咁我無漫遊,果度無 wifi,咁我可以點呢?

我去旅行係一早講明我唔會開電話,所以唔會覆。平時係香港已經打爆個電話,無理由去旅行都唔可以停。哩啲睇邊個夠堅持!

如果唔係有返咁上下重要,唔駛下下搵住你;有返咁上下功績,唔會因為旅行唔覆而炒你或難為你。

大宅

回覆樓主:

公司有出公司手機比所有同事
返工時間內除左lunch
一定要半個鐘內應機
收工全部人都唔拎返屋企
基本上冇野趕到收左工都要覆

珍珠宮

發洩完畢

其實我也覺得煩,以前做嘢 email 白紙黑字,而家經常用 whatsapp WeChat 錄音,真心煩!

子爵府

仲有辦公時間應優先使用公司email, 而非私人WhatsApp 明明係office, 有email, 係要用WhatsApp, 堅煩

大宅

JoanC 發表於 18-11-26 23:50

我去旅行係一早講明我唔會開電話,所以唔會覆。平 ...

放大假老闆就冇, 係同事問嘢啫
反而係放工時間, 星期六日間唔中會

珍珠宮

如果urgent , 我覺得ok.

但如果唔urgent ,依個無必要after hour whatapps 公司野

男爵府

八婆仔@ 發表於 18-11-26 23:47
我出多左個電話,放工後30分鐘立即關電話,返工前1小時才開,老板有幾次係禁blame 我唔覆Whatsapp ,但習慣 ...

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我之前間公司個老闆娘夜晚係公司group 度sd 左句,已配鎖匙,放左櫃面明天各同事可取一條,我第2日朝返到公司先睇到,鎖匙都已經拎埋,所以無覆知道/收到,佢一返到公司即刻勁大聲問我仲乜唔覆whatsapp,乜你無睇到咩??我答佢今朝先睇到,岩岩拎左鎖匙啦,佢仲勁大聲話我,你唔覆我,我點知你知唔知或者明唔明呀,我果刻無應佢同時係佢面前拎起個電話即刻覆收到,之後佢就好嬲咁入返自己房,我記得果陣我仲係岩岩放完產假2個星期左右,返到屋企緊係陪自己bb 啦,邊得閒拎住電話玩呀,加上配左鎖匙又唔係咩大事。,唔駛因為無覆你whatsapp 就癲左咁鬧人囉!

pansy888hk    發表於 18-11-30 22:31

伯爵府

畀面勳章

直頭要立例捉啲老闆去打靶
打扮工好似要你賣命咁!電話津貼又冇,又要奉旨秒回

寶石宮

八婆仔@ 發表於 18-11-26 23:47
我出多左個電話,放工後30分鐘立即關電話,返工前1小時才開,老板有幾次係禁blame 我唔覆Whatsapp ,但習慣 ...

我覺得要好好管理上司先有安樂茶飯

寶石宮

JoanC 發表於 18-11-26 23:50

我去旅行係一早講明我唔會開電話,所以唔會覆。平 ...

講真,打工嘅..冇話冇左邊個唔得..上司咪試下自己解決問題囉..

首頁

尾頁

跳至