醫護健康

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早幾日見有人問追蹤電話/定位問題
喺港鐵站見到
大家可以參考一下

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

回覆樓主:

昨日看到的,詳情可上Facebook search「賽馬會耆智園」,謝謝

寶石宮

回覆樓主:

zoom講座
有需要人士可以自行聯絡(內有聯絡資料及日期……)

寶石宮

回覆樓主:

寶石宮

回覆樓主:

之前收到長者中心送的「五感寶盒」
大家在家可同長老試試
刺激不同感官(睇/摸/聞/吃/飲……)

用不同小食(話梅/提子乾/山楂餅)及茶包也可
試試看

#每位長老情況不同,要注意本身血糖或吞噬嘅問題(有啲可能會有核)
attach0/tmp/phpSs93Tu
attach1/tmp/phppEsSW8

寶石宮

回覆樓主:

搵一啲網上資源~「找不同」
比長者找出不同的地方及作口頭解釋,改善一下專注力/一啲形容詞(大細/多少)或者連接詞。

搵唔曬都唔緊要,大概知道佢能力去到邊,一齊搵,一邊增加溝通能力。

如果未能找到相關教材,附上以下3圖,可開電腦或者Ipad,可以用手指出,加以解釋都得。
attach0/tmp/phpR1KTUT
attach1/tmp/phptCejiz
attach2/tmp/phpvUo0Fe
attach3/tmp/phpl3B03T

寶石宮

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02SPgjbT2GVbzYqeFb78mo3nRtprtBKpcFY7i6F6LUB3UMEB2Eu5Q6DxA5opgsZR2Ql&id=100064045116768&mibextid=Nif5oz

9月為「世界認知障礙症月」
剛發現有以下嘅講座/工作坊,有興趣或者時間可以自行查詢及報名。免費
attach0/tmp/phphPdAfM
attach1/tmp/phpw7CCeA
attach2/tmp/phpPfATdo
attach3/tmp/phpSBxudc

寶石宮

回覆樓主:

剛剛才看到的小小分享
attach0/tmp/phphFRFWq

民房

我阿媽都有認知障礙,去到中期,係依度做個少分享。我覺得可以盡量畀佢地“自立”,同自立支授概念差唔多,當然要平衡安全。意思係鼓勵佢地自己做,自鐘意做乜就做乜,亦即係follow the flow。長者最大困難係記唔到,理解唔到,唔知點做(日常生活同物件),所以適量畀佢地隨意既可訓練,亦可令佢地開心。例如唔使規定係懷緬定官感,可以嘅話放幾樣𣎴同,畀佢自己揀,揀中邊樣就順住同佢做埋訓練。呢個係我自己嘅諗法,希望大家多啲交流。

寶石宮

佐生 發表於 23-10-4 11:51
我阿媽都有認知障礙,去到中期,係依度做個少分享。我覺得可以盡量畀佢地“自立”,同自立支授概念差唔多, ...

謝謝你分享
我家人中至晚期
所以但求每天開心過每天
沒着重訓練,喜愛去看書畫展/聽歌,便盡量安排

當然有固定運動,健康飲食仍是需要的

民房

回覆 crystal媽咪 的帖子

對呀,開心最緊要。

男爵府

牛年勳章

請問有冇認知障礙長者住賽馬會耆智園? 睇佢哋website 有住宿服務,亦有日間中心。

寶石宮

Bryan-baby 發表於 23-10-16 09:45
請問有冇認知障礙長者住賽馬會耆智園? 睇佢哋website 有住宿服務,亦有日間中心。
...

對我黎講實在太遠
但佢有好多其他服務其實都好好

男爵府

牛年勳章

crystal媽咪 發表於 23-10-16 20:56

對我黎講實在太遠
但佢有好多其他服務其實都好好

係FB 見到其他人講,好似好好。

寶石宮

回覆樓主:

給需要餵食的照顧者,一個免費講座及技巧參考
attach0/tmp/php2aN9o3
attach1/tmp/phpvwtGMO
attach2/tmp/php2bPpaA

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 環保接龍勳章

Lm,有冇送家人去護老院,生活及及身體變化簡說,如情況持續惡化,宜家未確定係初期,眼前係嚴重、不能自理階段

寶石宮

k2674 發表於 24-2-22 01:06
Lm,有冇送家人去護老院,生活及及身體變化簡說,如情況持續惡化,宜家未確定係初期,眼前係嚴重、不能自理階段 ...

你問我?去護老院,暫時未有呢個打算

你意思係你家人不能自理,但係未確定係腦退化?要睇居住環境是否合適,照顧者同埋同住家人是否支持

我家長老而家已經係中度階段
有日常簡單自理能力,如果你地冇打算送去護老院,就最好唔好得一個照顧者,佢會壓力好大,同埋都要靠啲高科技幫手

同埋簡單屋企嘅設施都要有啲更改,去配合佢地既需要,同埋而家中度

其實日子時間會好混亂,情緒會起伏好大同食藥方面要跟得好足,同埋詞彙漸差,逐漸喪失語言能力,簡單嘅手錶/電話/八達通都可以忘記,會講呢個/嗰個

k2674    發表於 24-2-23 00:48

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 環保接龍勳章

crystal媽咪 發表於 24-2-22 11:51
你問我?去護老院,暫時未有呢個打算

你意思係你家人不能自理,但係未確定係腦退化?要睇居住環境是否合 ...
你意思係你家人不能自理,但係未確定係腦退化?要睇居住環境是否合適,照顧者同埋同住家人是否支持
答:精神料睇後今日否定認知障礙症,家人持續幻覺,眼前話淸醒未係,連自己係醫院都未知,叫睇手帶先知,謝謝樓主解答、你好有心

寶石宮

k2674 發表於 24-2-23 00:46
答:精神 ...

這個post係2018年開的,屋企人已經確診左啦
不過之前有人成日講屋企人冇記性,唔知係咪腦退化,所以就開左post介紹一些資訊
有幻覺就要小心留意,照顧者同家人都辛苦。我家人都有出現幻聽幻覺,係最近覆診先可以開到精神科藥物,幸好服後有改善。

唔敢講有心,盡孝道盡人事,大家努力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊