婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

話說....C6個細佬俾C6細12年
同母異父.......(不過, 細佬爸爸一早就走左佬)
佢地兩個都是婆婆帶大....從來都無咩母愛
10多年前....婆婆過左身
佢地2個大擊都好大....而且一定要同母親同住
直到我同C6一起, 之後
我同C6 第2年就一起住, C6對我個女(是EX C6所生)視如己出
我地3個一起住....

交代完背景
所謂99, 早5年同埋細佬一起申請公屋
上年都知道差不多到佢地了, 但細佬既收入都比較高
我地都勸佢.... 搵D低D人工先
攞左樓就....再做番啦
佢又唔聽....99就決定公屋申請踢走個仔
當時佢仲咁講, 快D攞到間屋就俾個細佬住; 我同現任男朋友就出去租D平屋住啦
咁我都有提出....不如咁啦, 我地(我同C6) 加埋99同現任男友...可以租大村屋一齊住 (而細佬可以住我地屋OR99既公屋)
99同男朋友都拒絕左我地....因為佢地當時唔想搬
好啦.....我地都無咩特別....
上個星期...99終於收到信..有樓了
都決定要間屋....
99就出聲同C6講...你俾地方細佬住啦....我同男朋友住哩度!
C6: 下, 我地邊有地方 (住1房1廳)既單位
99: 那個是你細佬; 你對佢要負責任
C6: 你俾我諗下先...(我都要計劃下)

隔左一日, C6就搵細佬....了解下佢想點
細佬...你地都無人預我...我番大陸住
C6: 唔係, 不如我俾錢俾...租番係香港
上期, 按金我俾啦
細佬: 唔啦.....阿媽話我地大家各自生活
C6: 不過你上去左住...香港番工好辛苦
細佬: 你地唔好扮野........阿媽話從來無人想照顧我
就收左C6線

細佬有25歲...叫成年人...
但我同C6都覺得唔係太好, 想叫細佬留抵
於事, 我地就搵99
99: 當日我問你...你要考慮; 我邊有咁多時間俾你考慮
而且....我唔同我男朋友住....邊個照顧我
(99係唔會煮飯同做任何家務)
C6: 我都話考慮下同要諗一諗
99: 阿婆臨死都叫你照顧細佬, 你都唔理..我點理?
所以我叫你細佬自己諗辦法囉.....我男朋友都話幫唔到佢喎~?
C6: 你係佢阿媽, 你點解可以咁講野....
99: 我都65歲點照顧佢....
C6: 你同細佬住....佢衰都唔會唔理你
你而家逼佢走..... 你想佢望你一眼都唔會囉~~
99: 我無叫我俾錢我...裝修間屋已經好好了....

C6嬲到死...我就好好奇, 當初, 你就唔好咁偉大咁講啦....
我地就一定留個地方做準備啦.

而家同細佬點傾........佢都唔采我地......
個阿媽就一D都唔理....

攬住一個破產既中年男人玩姊弟戀....仲要阿男朋友6年前同佢離婚...離開頭家再破產回頭....既男人.....

點睇...我都覺得過了破產期個男人都會離開佢.....

點挽救C6同細佬既事好?

男爵府

99唔係應份比屋個細仔住, 更何況跟本無感情。
個大佬都唔係應份照顧已成年既細佬。
呢啲野要個細佬自已諗清楚。

你幫佢地唔到。

男爵府

細佬都25歲,係成年人,有手有腳,點解仲要阿媽負責任? 可能你99真係一個唔好既媽媽,但佢真係無責任再照顧佢。而你C6,亦都冇責任去照顧佢,當然幫佢係人情,唔幫亦冇咩問題,更何況佢細佬已拒絕大佬幫,你就冇須要自尋煩惱。

係香港,一個成年男人,只要肯去做,保安食肆抄散咩都好,一定唔會餓死,最多咪租間劏房。

樓主你係呢件事上面,完全唔洗理。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

6年前離婚再喺返埋一齊, 即係個所謂男友係細佬個老豆?

侯爵府

男人老狗25歲...
我係你會叫老公再同佢傾,傾唔掂就安慰老公!
講真25啦!仲細佬仔咩!

大宅

回覆樓主:

細佬心水清,知道冇人想照顧佢。

bee918    發表於 18-11-26 13:45

水晶宮

男人老狗25 歲點解要人照顧?

子爵府

回覆樓主:

都25歲,照咩顧呢?
至於阿媽,細個都就咁俾啲仔婆婆養,本身都無責任感,又男朋友擺先,不必期待
咁本身你哋都話可同奶奶兩人,共五人租屋
點解又唔可以同細佬四人租屋?
其實咁多諗法一直有無同細佬直接傾?

依家唯有解釋,寫信,找中間人(唔好係佢阿媽),希望減少誤會

男爵府

細佬收入都比較高,25歲仔使乜人照顧,香港租劏房住都得,唔一定要返大陸住,除非佢自己喜歡

別墅

Reema 發表於 18-11-5 12:35
佢地兩個都是婆婆帶大....從來 ...

我唸細佬都可以照顧自己既,只係覺得無咩親情可言。。好似俾人遺棄甘。。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

公屋有細佬既名,但無得住,就通知房處。
不知所謂的乙陸!!!

別墅

樓主都係唔好多管閒事,自尋煩惱。
廿五歲男人老狗,唔通仲要六十五歲阿媽照顧?更加唔洗旨意大佬,大佬自己都有頭家
兩兄弟得閒食餐飯,傾下計已經好好

男爵府

件事唔覺你99有乜問題,叫佢细佬自已申請,
件事黎得太特突佢弟未接受到啫,比機會佢成長仲好,
同佢講可暫住但佢人生都要自已過

男爵府

回覆樓主:

本身其實係咪大家都關係麻麻,你99根本都唔想理細佬只係想多個名個單位大d,可能根本無打算同細佬住,你地嘅打算又有無問過細佬點解唔三口六面講,只係單向問黎問去,現在你係怕細佬嬲定係怕你99個男友破產期過就走到時99得你地理

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 brigittema429 的帖子

係, 25歲都大個仔~~

真係俾佢媽媽...遺棄了。。。因為收到信都以為自己同媽媽一起搬, 點知媽媽預個男人都唔預佢

伯爵府

回覆 Yee_ng 的帖子

理99唔係問題。。。。。。。
係點解唔留個仔係自己身邊呢?

男爵府

Reema 發表於 18-11-6 09:47

理99唔係問題。。。。。。。

佢唔想你都無辦法,佢地都了解對方咁多年,真係想同唯世所逼細佬點會唔知,咪由你99自己受返反正佢自己都唔在乎

伯爵府

佢在乎。。。。一日到黑都話我地唔錫佢。。
在生既人唔掛。。。成日掛住個死左既(婆婆)

次次見到C6就係度講~~你好日唔約阿媽? 你好憎阿媽咩~~

男爵府

Reema 發表於 18-11-6 10:03

佢在乎。。。。一日到黑都話我地唔錫佢。。

口裡說不身體卻很誠實,佢自己都係要佬唔要仔,你講嘅在乎都只係口講,人係自私就算佢對你唔好都唔想你咁對返佢

別墅

一係你就自己食左佢~由你同細佬講~
同佢講佢大佬唔係唔想同佢住
而係做決定之前都要同你傾過先可以做決定~
由你做衰人~呀細佬可能個心會舒服啲

再唔係就唔好諗咁多~直接租個夠晒你地3個人住嘅單位
約呀細佬出嚟俾鎖匙佢~話已經留左間房俾佢

首頁

尾頁

跳至