論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

今朝我叫工人切好啲柳梅俾囡囡煲粥仔食, 可能舊豬肉未溶得哂啲雪啦, 工人一唔小心就切親隻手指, 血流如注~~~ 跟住佢同我c6講"先生... 我切到隻手指... 我好暈呀..." 於是c6帶工人去診所縫針, 縫左3針呀!! 仲有打埋破傷風針添, 好慘呀~~ 呢幾日工人都要"樹"起一隻手指做野, 好彩唔係切到中指jei...

陣話我打去保險公司問可以點claim, 佢話無論係診所做任何treatment都只會賠門診費$150!!! 原來工人既保險係無clinical minor operation ga wor, 所以大家要留意呀!!

男爵府

好媽媽勳章

我個低B工人前排都切親隻手指尾, 跟住就包到隻糉咁, 濕水D工作全部就老馮唔駛做, 日日見佢豎起隻死人手俾你睇我就火都嚟埋, 我足足做了佢D嘢一個星期, 佢個死蠢仲唔識打電話叫我快D番屋企, 12點幾流血, 等到我4點幾番屋企先出聲, 唔暈低算佢好彩. Touchwood 如果係我個仔流血, 我仲唔橙到佢上天花板, 正一死蠢!!

佢都有打破傷風針, 不過係醫院打, 另外兩針番健康院打, 好似都係俾十幾元, 錢還算小, 做唔到嘢先煩, 我個大假就咁俾咗佢, 你話嬲唔嬲 !!!

原帖由 Flo0602 於 09-4-15 14:05 發表
今朝我叫工人切好啲柳梅俾囡囡煲粥仔食, 可能舊豬肉未溶得哂啲雪啦, 工人一唔小心就切親隻手指, 血流如注~~~ 跟住佢同我c6講"先生... 我切到隻手指... 我好暈呀..." 於是c6帶工人去診所縫針, 縫左3針呀!! 仲有打 ...
:-D :-D

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chanelho2001 於 09-4-15 17:03 發表
我個低B工人前排都切親隻手指尾, 跟住就包到隻糉咁, 濕水D工作全部就老馮唔駛做, 日日見佢豎起隻死人手俾你睇我就火都嚟埋, 我足足做了佢D嘢一個星期, 佢個死蠢仲唔識打電話叫我快D番屋企, 12點幾流血, 等到我4點幾 ...

咁我工人又無話唔肯做野, 今朝我c6幫佢買膠手套仲提佢記得要帶唔好俾傷口濕水, 佢話ok仲唔該我c6添! 我工人係整親左手食指所以大部份既工作 (e.g.換片, 沖奶, 煮粥仔, etc)都無問題既, 只係我地要預時間俾佢去診所洗傷口jei!

男爵府

好媽媽勳章

咁你工人都幾好, 我個手指尾咋都爸爸閉咁, 佢唸住唔可以濕水就好多嘢唔駛做,其實洗傷口你地自己同佢洗都得, 我老公都係幫佢洗 的, 頭兩三幾天例外, 跟住可以叫佢自己嚟.

原帖由 Flo0602 於 09-4-15 19:02 發表

咁我工人又無話唔肯做野, 今朝我c6幫佢買膠手套仲提佢記得要帶唔好俾傷口濕水, 佢話ok仲唔該我c6添! 我工人係整親左手食指所以大部份既工作 (e.g.換片, 沖奶, 煮粥仔, etc)都無問題既, 只係我地要預時間俾佢去診 ...

:-D :-D

首頁

尾頁

跳至