嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 濕疹bb媽咪論壇

各位媽咪:

同你地一樣,我個囡係三個月時開始患有濕疹,情況去到今年夏天最慘烈(大概歲半),傷痕累累且血跡斑斑,訓要訓吾到.

我去左中建睇譚一翔醫生,佢俾左elomet(有類固醇)加一隻消炎膏,另外用emulsifying oinment潤膚,止痕就俾藥水(白白色).一個星期後我個女既皮膚就好番晒.沖涼就用derma veen既麥粉,再係抹身前加olitum plus 既bath oil. 因為阿囡頭皮都好乾,佢就叫我用polytar洗頭水.重叫我買防塵滿既床褥套被套同枕頭套. 佢話平時就用呢的方法調理,若果重係反反覆覆就最好做foodtest.

由七月尾到依家,我個囡皮膚係好左,不過都會反覆,我多數用elomet,因為覺得elidel好慢,反而加速惡化. 不過用藥都係每晚一次,一個星期盡量不超過三次.

由於我會轉去威爾斯睇,所以未做foodtest.

我贊成愈早控制病情愈好,譚醫生都係甘話. 但係用藥要平衡利弊,有時都好矛盾.不過,我有信心小朋友大個左會好d.

重有,我個囡都係有food allergy,試過三次食錯野,全身腫晒,要睇急症. 所以都好擔心.

個囡依家兩歲重食緊nestle 低敏,egg同牛奶都未食過.但係隨住佢愈來愈大,接觸既食品愈多,就愈難控制.都好頭痛.

不過,大家唔好泄氣,努力啦啦隊
該用戶已被刪除

大宅

Brian'Mother ,

OK, 無問題! :wink:

洋房

tpy,

ic, 咁都係用番 cetaphil。

聽講金銀花對濕疹好,而片糖就可以止癢 + 滋潤,咪試下 lor。有人話"土銀花"去毒 (for 沖涼),不過我未試過呀。

tpy 寫道:
我覺得Cetaphil cream 比Aqueous cream滋潤d, 對我仔仔來說, Cetaphil cream會在秋冬時用, 而Aqueous cream則會在夏天時用, 爽d!當然Aqueous cream比Cetaphil cream平好多呢(Cetaphil cream $50-$80/100g視乎在那兒買, 而Aqueous cream則賣$32.9-$40/500g)

乜金銀花可以加片糖煲水沖涼? 不是淨用金銀花或者加埋白菊花煲水沖涼嗎?, 我也有試這方法, 仍在測試其效果.

大宅

Brian Mother,

Many thanks for the Polytar information.

Janis

大宅

各位媽咪,下星期沙田診所會舉辦一個關於"哮喘,過敏性鼻炎及濕疹的誘因,症狀,治療及預防方法"的講座, 資料如下:-

日期: 27/11/20014 (星期六)
時間: 上午11:00-12:30
地點: 沙田大圍文禮路2號沙田診所2/F
電話: 2609 3461 / 2609 5591
費用: 免費

別墅

hai all,
i had bought cetaphil cream(galderma)& Emulsifying onitment BP(adams healthcare), m i buying the correct one? how should i apply it ?can i use it at the same time?? thank for helping!

大宅

qiyangmum,

cetephil cream係galderma呢隻牌子, 至於Emulsifying onitment BP(adams healthcare)我都係用呢隻, 但唔知有冇其它牌子?

呢兩隻唔駛同一時間用
該用戶已被刪除

別墅

我囡囡晚晚瞓覺時都不自覺地用手找臉, 點算好, 搽了cream都無用.
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

dear all bk muns

我最近行經九龍灣德福商場,入左o係manings隔離一間藥房,問佢地有冇Tacrolimus or Elidel買,佢地話有,而價錢係
Tacrolimus - adult ~$400
- child ~$410
Elidel - $167.50

另外,whatson's & mannings 都話呢兩隻藥要有醫生紙先買得,所以買唔到。

大宅

Candy1215 ,

唔緊要, 記得勤d同佢搽cream, keep住皮膚滋潤,盡量唔好比佢抓面, 因為近日天氣開始好乾燥, 可以的話, 在房內開加濕器, 令房內濕度高d, 若果無放濕機, 可在房內放一盆水.

因為天氣乾燥, 所以佢d皮膚會好乾燥, 一乾燥就會痕, 一痕就會用手抓, 一抓損皮膚就好容易有紅點出現--濕疹番發.

所以一定要幫bb搽多d潤膚膏, 令佢d皮膚滋潤,減輕bb皮膚的痕癢程度. 其實我地大人若果皮膚太過乾燥都會覺得好痕而要搽cream

別墅

tpy,

我呢幾晚都不斷幫囡囡搽cream, 半夜三更我都有搽, 可能真係有d用, 啊女依家塊臉仔都可以見得吓人啦!

[quote]
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

複式洋房

Tpy 及其他媽咪 ,

雖然我都差不多日日睇呢個topic, 但因阿b女這段時間又番發, 塊面而家都唔知點形容好, 又似細個個陣時卑人叫菠蘿包禁. 真是攪到我心情down左幾日.

記得第一次帶佢睇醫生, 醫生卑左一隻 Fluocinolone acetonide 0.025% + Neomycin sulphate 0.5% cream 卑佢搽面, 搽左兩日塊面就靘左一星期, 但之後又番發, 打去問個位醫生點算好, 佢叫我搽多兩日唔得再覆診. 我又搽左幾日, 都是唔得, 想轉醫生, 但又唔知睇邊位好, 最後唯有又番去覆診, 醫生結論系: 九成肯定是異位性皮炎, 唔好及唔使再搽藥, 搽左都是會番發, 現在醫學仍未知是什麼原因引致, that means無得徹底醫. 唉~ 就是禁又放低$340 診金返屋企. 望住阿女塊面一日差過一日, D 皮好似脫殼蟬禁, 昨晚终於忍不住走去睇另一位別人介紹的醫生, 醫生睇完原先d藥話隻藥類估諄都幾重, 又話Neomycin sulphate成份不適合嬰兒用. 真是聽見都心up (因我之前重連續搽左5日). 之後佢開左隻搽面的藥及飲的藥水. 我依家正用緊, 效果未知.

不過早兩日去健康院 ,見姑娘時, 姑娘先是一嚇 (因見到我個女塊面), 其後見到我兩夫妻愁眉不展 , :cry: 說了一番話, 其中有幾句我覺得幾好, 希望同大家分享, 特別是那些曾似我般見到個女塊面而心痛到想喊的媽咪. 姑娘話: “這種敏感可能會反反覆覆, 不知幾時會好, 但要相信bb大個D, 抗敏能力好D後便會好轉, 做父母的不要因為太過於集中於這些事宜, 而忽略了BB的其他發展, 如她什麼時候笑出聲, 什麼時候番身等等. 更不應因此愁眉苦瞼對著BB(我和老公當時便是這樣), 只要BB健康成長便可喜了. 覺得姑娘說得也對. 讓我也突然豁出去般, :lol: 雖然現在看著她的臉還是有點心痛, 但都盡量笑住同佢玩, 分散佢注意力, 等佢少D抓臉, 夜晚有時為安撫佢抓臉, 我會抱起她一陣 或喂佢食人奶, 可能食得宵夜多, 佢依家三個幾月大都有7KG重 :mrgreen: , 不過我隻手婉就痛到連拿file都痛. 但為左bb, 唯有死頂啦 :evil: 。

對了, tpy, 我昨天在藥房買了隻 acqueous cream BP 30g, 才$8.- 是這個價錢的嗎? 平時可當一般潤膚露幫bb搽對嗎?

複式洋房

我想問有冇媽咪知道類固諄藥膏搽得多有咩唔好呀, 我個女塊面又係好返唔到一個星期又返發, 我每次見到佢好似又痕又痛就會同佢搽支類固諄藥膏, 自己都知道唔好(但又唔真係好知有咩唔好), 好衰唔衰佢又一搽就好,連醫生開果都唔得, 嗨........... 煩!

複式洋房

我個仔時好時差, 這個星期差勁, 用緊抗生素和廯膏搽瞼, 唔知何時才可見人, 但阿媽我個心已經痛到不得了.
該用戶已被刪除

複式洋房

Brian's mother,

請問你是不是有做過測試? 過程是怎樣的? 醫生要幫bb抽血對嗎? 在陳醫生那裡做, right? ?-(
該用戶已被刪除

別墅

呀女今日又o黍啦.
真係1日好, 6日壞.

:cry: :cry: :cry: :cry:

首頁

尾頁

跳至