嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 濕疹bb媽咪論壇

hi, Hellololo,
好開心又見到你在此
點解你個女咁唔好彩, 希望佢快
該用戶已被刪除

大宅

tpy,
我諗不如我post個醫生資料出"離",等大家可以參考吓。
The Dr. details is:
李袓褀醫生

香港中環威靈頓街51號地下
(即石板街口,萬宜大廈對上)
Tel: 25242273
其實我係睇咗佢一次就好番,可能佢比咗抗生素我囡囡食,同埋佢介紹個隻沖涼真係幾好喎。Last night涼番好多,BB"訓"得好好,今早食完奶後再"訓"到而家我先可以上吓BK。
[

別墅

hello,

我已經睇過hellololo介紹的Dr.Lee之後, 只係食住Dr.Lee之激素(類固醇)就無事, 一無食, d 濕疹就會出嚟啦!到依家已經20日塊臉仔都無好過, 昨晚成晚望住囡囡一路瞓覺一路抓塊臉仔(捉都捉唔住佢隻手仔), 一路喊, 一路瞓, 我覺得係自己唔好, 所以我又喊足成晚, 有呢個topic都幾好, 等我有個地方放鬆吓自己!

我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
該用戶已被刪除

大宅

Hi, Candy1215
點解你覺得係自己唔好?係咪無比個女食Dr.Lee之激素?唔好咁唔開心, 要積極d去解決問題幫你個女, 佢會知道你唔開心

大宅

多謝hellololo 及sinary.

大宅

好媽媽勳章

想問o下各位你地買Elidel幾錢ar?因醫生之前開呢隻比我個女,而家用哂,想買番支看門口,thanks!

複式洋房

HK$160. :lol:

大宅

Candy1215 寫道:
hello,

我已經睇過hellololo介紹的Dr.Lee之後, 只係食住Dr.Lee之激素(類固醇)就無事, 一無食, d 濕疹就會出嚟啦!到依家已經20日塊臉仔都無好過, 昨晚成晚望住囡囡一路瞓覺一路抓塊臉仔(捉都捉唔住佢隻手仔), 一路喊, 一路瞓, 我覺得係自己唔好, 所以我又喊足成晚, 有呢個topic都幾好, 等我有個地方放鬆吓自己!

Hi Candy1215,
其實Dr.Lee開比妳是否係激素?我記得Dr.Lee話有一樽藥水一定要BB食完,但我返到屋企唔記得邊樽,我就打電話問邊樽一定要食完,個姑娘就立刻話橙色"傑傑地"個樽係激素,但我帶BB去健康院時個姑娘話唔係話要食激素,我就show比姑娘睇原來唔係激素係"抗生素",佢就安排我BB遲啲先打針。妳問清楚好啲喎。
[

民房

typ的信息丰富,还希望以后多给意见。 希望bb快点好,希望bb们都快点好。

大宅

各位媽咪, 下星期在東區尤德那打素醫院會舉辦一個關於"兒童哮喘及濕疹講座", 資料如下:-

日期: 27/11/20014 (星期六)
時間: 下午2:30-4:30
地點: 東區尤德那打素醫院社區及
病人資源中心(主座1/F)
電話: 2595 6342
費用: 免費

我打電話問過姑娘,佢話講座的時間分配為哮喘(2:30-3:45)及濕疹(4:00-4:30), 中間15mins休息. 若你們有興趣可致電報名, 我亦打算參加, 若你們沒有時間出席但有問題想問, 可將問題告訴我代為發問(希望能在有限的時間內捉實個醫生問:wink:), 講座完後我會將有關資料整理並在此topic內刊出.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Dear tpy

真的很多謝你!!!!!!!!!!!

我在這個topic真的知道了很多有關濕疹的資料。你無私的分享真的令我很感動呀!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

各位mother,

咁你地有濕疹既bb, 食乜野牌子奶粉呀.

我個bb食牛欄牌低敏(是dr. chan介紹的)
由於一定要以訂貨形式買, 我覺得唔方便,
所以現在想轉一隻比較容易買既低敏奶粉,
各位mother有無好介紹.

大宅

我知道雀巢有低敏奶粉(我個家庭兼兒科醫生以前亦介紹過比我個大女用),不知是否所有低敏奶粉的成份也是一樣, 你在轉之前要小心check清楚其成份, 以及bb食唔食?

複式洋房

我bb現在只得3星期大, 上星期六開始面上有很多濕疹, 星期日看完醫生, 醫生開了1隻Aqueous Cream,及1隻Uni-Cort1%藥膏,用了2天Aqueous Cream病情更嚴重, 昨天開始用Uni-Cort1%, 好似沒有惡化,但未見好轉, 昨晚仲發現頭皮都有紅及好像脂肪粒點,應該都係濕疹,

請問各位我應否轉用Elidel Cream 查面, 另如何處理頭皮上的濕疹, 因為很難查藥膏.

bb得咁細嗰就那麼辛苦, 實在令人担心 :cry:

大宅

我個仔仔出世兩星期已發現有濕疹, 而家都控制得幾好!間唔中有少少番發啦!

Aqueous Cream只係用作潤膚並不能治癒濕疹, 你應該用Uni-Cort1%藥膏, 因為你個bb的濕疹情況嚴重, 當發覺紅點沒有及bb沒有再抓面後,記得不可立即停止搽Uni-Cort1%藥膏, 要再搽多幾天沒有再見紅點出現才可以停止搽,否則濕疹仍是會番發的,這方法是醫生教的.

當濕疹控制到後, 如發覺開始有番發的情況, 如見bb用手抓面, 就算不見有紅點也要立即搽藥, 此時可用Elidel (其他媽咪亦是這樣, 不需用Uni-Cort1%藥膏)

頭上的濕疹也是如面上的一樣搽藥, 沒有分別.

以上方法希望幫到你啦.

複式洋房

typ,

十分多謝您的意見, 但我bb的面紅, 上面還有很多白點(好似大人的白頭), 醫生的Uni-Cort1%, 指示是1日3次, 我可否增加次數, 令它快些好, 如果不能, 其他時間可否只查Aqueous Cream.

另頭上查Cream很困難, 有否用作洗頭用的用品可以介紹, 現時每天洗頭都已只用水. 請指教.

還有朋友給了我一支藥膏, 説效果很好, Elomet Cream, 是否可以試給bb查. ?

複式洋房

karen, typ

Elomet Cream是有類固純的, 要小心使用, 有人教我以1:10的份量, 用凡士林溝埋一起用, 減低藥性.當然Elomet Cream是一份啦.

大宅

Hi, karenal66,
類固醇不可以搽太多,醫生的指示1日3次是根據bb情況而定, 記住類固醇藥是有副作用的,不可隨意增加次數.

你可不停幫bb搽Aqueous Cream, 只要見到bb面仔, 身體其它部位有乾燥的情況, 就要搽Aqueous Cream以保持bb的皮膚滋潤, 若bb因皮膚痕癢會不停抓擦自己,以企圖止痕,這會令濕疹病情更加惡化,皮膚亦可能受到細菌(金黃葡萄球菌)或病毒的感染,以致流水及流膿,這就是所謂的"惡性循環".所以你一定要保持bb的皮膚滋潤.

你可以到萬寧, 屈臣氏或大藥房購買Oilatum愛麗她潤膚品及沐浴油, 另你亦可致電其濕疹護膚熱線23710622.
很多醫生都介紹濕疹患者用此產品.

我沒有用過Elomet Cream, 所以不能comment, 我覺得只要能滋潤皮膚便是好cream, 不過仍要睇呢隻Cream

首頁

尾頁

跳至