論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次請工人,我係一名雙胞胎孕婦仲有四個月先生得,全職在家,屋企另有一個2歲小朋友,因為今胎係雙胞胎,所以就一次過請左兩個工人..第一個工人係15號入屋,海外印傭.第二個工人將會係12月到..我地心地善良,唸住對工人好他們就會用心工作..工人來我家六日,第一日大概五點幾到我屋企,我地只要求距吃晚飯後洗碗,第二日我老公放假,我地帶左距出去吃喝玩樂左成日,距基本唔使點做嘢,之後我地又帶距去買新衫,工人又有自己的獨立房,屋企的水果零食任距食,因為我係一名全職在家的孕婦,小朋友我基本唔使工人姐姐湊,餵飯同教小朋友我鍾意親力親為,工人姐姐入屋果日我發現距手汗好大,因為我有少少潔癖,所以我連飯都唔需要距煮,我煮埋比距食,距只需要幫我做家務同洗碗,有時小朋友扭計幫我抱下,食飯永遠都係工人食先,因為我要餵飽阿仔我先食,我唸住當距家人,距用心工作我都無咩所謂
因為我個大仔有番N班,中午12點放學,然後2、3點午睡,我同阿仔一齊訓兩三個鐘,姐姐係呢段時間無咩嘢做,我係cam度見到距上網,我覺得ok,只要距完成自己的工作。平時我係度姐姐會笑臉迎人,好聽話架殷勤,電話唔敢拎出黎。昨晚距黎我家的第五日,我去沖涼,第一次單獨擺低阿仔拜託姐姐幫我照顧住阿仔十五分鐘,點知我沖完涼出來,係cam度睇到距比阿仔玩電話,自己係度發呆對著小朋友無表情無笑容同平時好大出入,我同距講唔可以比小朋友玩電話,因為我地無呢d習慣,對小朋友眼睛唔好,姐姐有同我講sorry。今日星期日阿仔放假,玩得太興奮,唔肯午睡,我老公又不在家,所以我又拜託姐姐幫我照顧阿仔,我想休息一陣,點知係我休息的一個小時裡面,姐姐又全程掛住玩電話,任由我個仔爬上檯係檯度跳,任由我個仔周圍爬周圍破壞亂搞檯燈,距只顧上網,又不停同我個仔影相,又同距D同鄉玩live,又影埋我個仔個樣,我一出房距就收埋電話,但距d罪證比cam影低曬,,事後我比番D罪證距自己睇,距又係講sorry,仲眼濕濕..

好失望,真心換來無責任感,帶住假面具的人,請大家指點一下我應該點做?

子爵府

THJ 發表於 18-10-21 21:10
第一次請工人,我係一名雙胞胎孕婦仲有四個月先生得,全職在家,屋企另有一個2歲小朋友,因為今胎係雙胞胎 ...

你好少上這個家傭版嗎?

好多你這樣好人的僱主,當工人係屋企人,第一大錯,人哋嚟打工,一入你家門,就當人哋係屋企人,人哋肯嗎?你一廂情願,唔好怪人,唔好意思,我大直接

這情况也好。只是幾天,看清真面目,立即改变策略

唔需帶工人吃喝玩樂,太好人,當你傻的,她們沒有分吋的。屋企食物不準工人隨意攞,你要分配俾佢,俾工作纸。需要嚴厲一些管策,俾多d 工作佢做,每天抹抹抹。訂立規佢

佢眼濕濕,又如何! 唔好心軟。佢哋個個影后上身

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

我不介意你直接,你都係善意提醒我,我都希望大家可以比多D寶貴意見我。我好少上呢度,個帳號都係剛剛為左打呢篇野先註冊。我要唔要send D 罪證去中介度投訴距?自此之後我發覺自己都唔需要成日對距E起棚牙,距自己蘿黎,抵死。距平時食兩碗飯,今日我話完距距都無謂口食嘢,只飲左一碗湯,唔食就算,我粗身大細煮埋比距食仲想點,不過就扮勤力不停係廚房抹抹抹

子爵府

THJ 發表於 18-10-21 21:56
回覆 細姐姐 的帖子

我不介意你直接,你都係善意提醒我,我都希望大家可以比多D寶貴意見我。我好少上呢度 ...

你發現得早,咪好囉!

板起面啱架喇! 總之盡僱主責任,冇餓親佢,有足夠休息就可以

可以叫agent remind 佢工作時不可玩電話,live, 影家中地方,人物,绝不可以

工人現在表面知驚好d, 唔好心軟

我都係煮埋俾工人食,我唔想教,工人係旁邊洗嘢。我出街食,工人就自己煮,我係街食,佢已經做少好多嘢

印。唔食豬,可買定d雞扒,雞翼,雞肉腸之類放雪柜俾佢自己煮,仲有印尼麵。辣椒醬

子爵府

THJ 發表於 18-10-21 21:56
回覆 細姐姐 的帖子

我不介意你直接,你都係善意提醒我,我都希望大家可以比多D寶貴意見我。我好少上呢度 ...

你工人海外印,你如何同佢溝通?

英文?廣東話?識咩?

複式洋房

辣椒醬、沙爹醬、蝦片、肉...我全部都有提供比距,對呢D人太好,越唸自己越傻仔,我地用少少廣東話、少少英文加大量身體語言來溝通再加畫埋圖比距睇,距成日話明,點知成日做錯嘢我之前都唸住距係新人所以大量包容距,我仲傻仔到怕距放假唔識路走失蹤,親自帶距搭⬅️兩次車去火車站話距知可以係咩出口等朋友,後來距同我講係香港有幾個朋友,朋友識路,頂....來到第三日距電話叉電線壞左,我怕距屋企人萬一有急事聯絡唔到距,我又怕距壞左叉電線照用搞到我屋企火燭,於是我送埋電話叉電線比距,我唸住距工作完同訓覺前同家人聯絡一下好人道,點知仲方便左距,我一轉身就上網仲要帶壞埋我個仔,今日我收番之前自己送比距的叉電線,我叫距自己買一條,限制距每日只可以叉一次電
呢種人真係抵💩,身在福中不知福,不過同時都因為自己太好心先比人地有機可乘,是一個教訓

男爵府

其實我第一次請工人時也遇過和你差不多的遭遇,但經過多年後的總結是:工人來香港是來打工,不是和你做家人,不要一廂情願,也不要以為你對佢好,佢就對你好,什麼將心彼己,全錯的!大部分只視你家為工作地點,不會愛惜你家中物品,只會浪費、破壞!不偷已是萬幸!視你們是服務對象,全無感情可言!你侍佢好,只會試你底線,越踩越過,至於虛偽,個個都係影后,所以現在待工人不克簿,做好僱主本份,就夠了

MABOMA    發表於 18-10-23 11:38

子爵府

THJ 發表於 18-10-21 23:16
辣椒醬、沙爹醬、蝦片、肉...我全部都有提供比距,對呢D人太好,越唸自己越傻仔,我地用少少廣東話、少少英 ...

佢哋好多friend,放假去街一定識路,去街市就話怕盪失,我之前有個英文印,放假元朗,湾仔都去到,去街市認路就話lose

我上一個海外印。一到家。問佢有冇親戚,朋友,隔離屋係香港打工,話冇,又係大話,原來佢老公家姐係香港

最緊要鎖好財物,錢銀手飾一定要鍞好,唔好引人犯罪,佢哋偷嘢閒過食飯

MABOMA    發表於 18-10-23 11:39

男爵府

第一日便帶佢吃喝玩樂, 仲笑笑口叫佢呢樣唔使做果樣唔使做。
佢而家以為僱主好好蝦。
你唔彭彭聲丙佢一獲, 好難再樹立太太既威嚴。
我剛剛上星期先柄到姐姐上天花板 (鬧左成個鐘頭)。呢個星期乖左好多。
你要夠惡。否則食唔住工人。
得閒可以比啲小恩小惠佢。但千萬唔好比佢覺得你林善...
信我, 我是工人帶大的, 大大話話有7-8個。對佢地太好, 再遲啲水都唔肯針比你飲 (發生在童年的我身上)。
我曾經當工人姐姐是朋友, 換來的是她回鄉時偷了我辛苦儲錢買的鑽石頸鏈...
唔好相信佢地, 唔好以為佢地識知恩圖報 (佢地不是儒家思想教育), 尤其你要炒姐姐果陣, 記得即炒即送走, 否則佢會有機會偷你野。
做僱主都好多野要學, 加油。

複式洋房

回覆 vivienfong 的帖子

收到。同時問下工人放假出街前你地會check bag 嗎,呢個女人雖然自己獨立一間房,但我個仔有D物品係放係裡面,同時姐姐個小朋友同我個仔差不多大,好怕距偷走,從今日開始我的起心肝嚴厲監管,你不仁我不義😡😡

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

你的意見對我來說好寶貴,12月會再黎多一個海外印,好驚距地會蛇鼠一鍋。我唸兩年後完左約我唔會再請外傭了,之後寧願請本地鐘點,第一次出師就不利,無信心同距地同一屋簷下,好假。

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

係啊,黎香港之前距地已經大把朋友係香港,學壞好容易

男爵府

THJ 發表於 18-10-22 00:03
回覆 Solarflare 的帖子

你的意見對我來說好寶貴,12月會再黎多一個海外印,好驚距地會蛇鼠一鍋。我唸兩年 ...

請2個.. 你啲情況仲複雜。
我細個屋企都試過請2個, 我記得2個姐姐日日係度狂傾計唔做野的。我媽問佢地點解個地無拖佢地就互相指黎指去。結果又係無人拖地。我阿媽話, 2個姐姐係屋企果段時間, 間屋仲污嘈過得1個姐姐果陣。

建議分工要清楚 (由你分工! 不是他們自已分工! 問責要請楚否則佢地互相指住話以為對方做左, 你就喊咁口) , 唔好比佢地有機會傾計 (例如分不同任務比佢地, 一個係廳時另一個係廚房)。同埋係工作時間禁止佢地 chatting。否則你口口聽到啲印尼文係度bilibala你係會顛。

子爵府

要恩威並重,和保持一定距離,善待不等於沒有規矩。 關係一定不能似家人或朋友。

子爵府

還有,食物、平常日用品不能任用或自取的。例如,麵包一星期可以買兩次,價格相約口味自己㨂⋯⋯有規範中的自由。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

成日上網 用家中wifi?

大宅

THJ 發表於 18-10-21 21:10
第一次請工人,我係一名雙胞胎孕婦仲有四個月先生得,全職在家,屋企另有一個2歲小朋友,因為今胎係雙胞胎 ...

第一日入屋真的要講清楚規矩,我工人來之前我自己列左一張清單。工人來了以後,我教佢做野,但我最多示範一兩次比佢睇,之後就由佢做,做得唔對我再矯正。我唔會同佢講,這個那個唔使做,要靠佢自覺,但我會教佢如何有效率地做野同埋比priority。工人第一次來香港,做錯或者唔係你想要的,一定要出聲,提佢時我都有斟酌吓言辭。我都係第一次請工人,管理工人係一門學問,希望可以幫到你。

男爵府

唔好太勞氣住,
大家文化背景, 要求都唔同,
佢地果邊湊細路, 可能就係咁,
海外工人, 第一次出黎做野,
根本唔知工作要求,
你叫佢就做, 唔叫佢做就hea,
邊個打工都會咁,
起馬佢在你面前識收電話.
你無足夠指令叫佢點做野,
唔好真係信佢地有受過d咩training.

工人初到, 要在佢身邊睇佢地做,
話俾佢地聽應該點做, 真係洗潔精落幾多都要示範一次.
唔好以為佢地識, 亦唔好意為佢地會主動做.

俾多d指引佢, 話俾佢知咩情況要點樣做, 睇下有無改善,
未必係你想到咁差.

你黎緊仲會多一個工人, 有d人性格會得寸進尺,
你呢個唔會但難保下一個唔會,
如果有時會買貴野食, 就唔好俾佢地任食你d野,
免得有日自己開你d罐頭鮑魚黎食. (有jm試過)
同佢去超市, 見到d餅乾果d, 問下佢鍾唔鍾意食, 買黎請佢自己食就得.

煮好飯, 拎阿仔食既份量, 其他蓋好,
餵完小朋友先至正式開飯,
唔好習慣俾姐姐咁樣先食,
真係做壞規矩架.

請姐姐最緊要開頭, 佢知你既要求,
做落就大家都方便.

複式洋房

回覆 小鈴鐺 的帖子

你分析得好啱,本來我今日唸過打電話去中介度投訴距,嚇下距,結果我都係無咁做到,想睇定D先,睇下能不能夠磨合。距尋日比我話完之後,好似驚左我,平時我同距有講有笑,今日我扮黑面,望都唔望距,距想同我個仔玩但又唔太敢。距今日放假,六點幾就起床抹塵,我不領情同距講:你今日休息唔使做家務,我唔想犯法(其實我係扮生氣),距答我:係,但轉頭又走去做其他嘢😪😪。最搞笑係,今天第一次放假八點幾出門,中午12點就番到屋企,距明明話約左兩個朋友,我之前同距講夜晚八點半前要番到屋企,距好開心,但我完全無預料到距會早番,其實我唔多想距咁早番,始終未係好慣屋企多左個外人

複式洋房

回覆 Poyau 的帖子

家中有Wi-Fi,但我們不會提供給她

首頁

尾頁

跳至