嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2個月大bb,幾多個鐘食一次奶呢?

我個bb女2個月喇,但佢都仲係3個鐘食一次奶,黠至可以同佢調節到4個鐘食一次呢???
但佢有時夠鐘(3個鐘)都唔起身食架,咁好唔好叫醒佢食呢???

男爵府

好媽媽勳章

Re: 2個月大bb,幾多個鐘食一次奶呢?

我亞b2個月時, 已經可以自己4個鐘頭食一次! 你可以先比水佢飲, 拖下時間先!
佢唔起身, 緊係唔好叫佢食, 佢肚餓就自然會哭叫食!

男爵府

個個bb唔同架, 我BB宜家10個月都仲係3個鐘食一次奶/粥,,
但係夜晚個如果唔起身食,唔需要叫醒佢食 (可以誡夜奶)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同意!!!!!!

我個囡兩個月時都好似你亞b咁架,3個鐘(有時2個鐘tim)已經喊肚餓,我次次都係比水佢飲law。而且宜家天氣乾燥,飲多d水對皮膚都好d啦!!!!!!!!!!!!! :mrgreen:

珍珠宮

我都曾經為幫佢調較到4個鐘頭食一次而好苦惱, 不過後來有姑娘解釋我知, 個個BB唔同, 有D真係要3個鐘頭就食, 跟住我就由得阿B3個鐘食. 而家佢4個月大, 已自己自自然然調較到4個鐘先食, 不過有時3個鐘都要食. 其實有時大人都會早D餓啦, 何況佢咁細, 點忍喎.

複式洋房

明白喇!咁我都唔逼佢4個鐘食一次喇!
thx a lot!

大宅

我阿B10星期大, 日頭就3個鐘, 夜晚就5個鐘.
唔知同奶粉牌子有無關呢? bb食雀巢低敏, 護士
話d蛋白質打得細d, 所以無咁易敏感, 但同時因為
容易消化, 所以就好快肚餓.

複式洋房

la5711,
我個bb係食s-26架!
la5711 寫道:
我阿B10星期大, 日頭就3個鐘, 夜晚就5個鐘.
唔知同奶粉牌子有無關呢? bb食雀巢低敏, 護士
話d蛋白質打得細d, 所以無咁易敏感, 但同時因為
容易消化, 所以就好快肚餓.

複式洋房

我BB初生頭1個月都係每3小時食3.5oz奶, 到滿月時我開始train佢每4小時食4oz奶, 又ok喎. 因為兒科書教話其實BB係可以train既, 因為對於佢來講, time schedule 都係媽媽set的, 只要慢慢來等佢習慣就無問題.
BB 1.5個月時我就train 佢戒夜奶, 試第1晚就ok.

複式洋房

初初頭1-5個月都係每3小時食1次,之後開始每4小時食。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我bb都係每3小時食1次! :cry:

複式洋房

大宅

s-26係肥仔奶粉喎, 我阿b食過, d大便好硬,
又成日飽飽滯滯咁. 可能我阿b消化力較差

洋房

餐與餐之間俾佢飲水,拖延下時間,
過多幾日就可以隔耐小小食奶架喇~
我bb依家都係2個月,每日都飲好多水,
皮膚靚d,腸胃都好d.
:-P

民房

gingcute,

你每次俾幾多安士水bb飲"架"? 每日大概總共飲幾多士呢? ?-(

等待驗證會員

亞仔兩個月個陣(咁上下)已經係4個鐘食一餐4-5安.... 如果佢訓左就由得佢訓... 順便調埋佢食奶時間.... 慢慢拖....... 如果佢唔肚餓就唔好餵住... 同佢玩下, 分散佢d注意力!!! 嘻...

複式洋房

la5711,
佢出世時2.66kg,而家2個月零3日就4.46kg,佢都唔係重左好多咋!

[quote]
la5711 寫道:
s-26係肥仔奶粉喎, 我阿b食過, d大便好硬,
又成日飽飽滯滯咁. 可能我阿b消化力較差

首頁

尾頁

跳至