論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人失憶咁,教咗好多次點用熱水爐,都係錯誤使用,結果現在出咗問題,最壞情況是可能要換爐,最大鑊是我屋苑用的model是藏在廚房鋅盆底的櫃入面,煤氣公司師傅初步幫我們更換發熱板,看看這兩日有冇改善,否則便要我們自己揾水電師傅先拆咗鋅盆去水喉才可以詳細檢查,因為條去水喉喺正個爐隔離。
今次更換發熱板的錢已同工人講咗會扣佢錢($310),現在想請問大家我可唔可以要她俾錢買番過新的俾我?仲有鋅盆去水喉維修費?我打電話去勞工處 hotline 27171711,但未接通,心急可以點做

好嬲!

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Omocat 發表於 18-10-4 14:20
工人失憶咁,教咗好多次點用熱水爐,都係錯誤使用,結果現在出咗問題,最壞情況是可能要換爐,最大鑊是我屋 ...

唉,我而家無工人,工人個時來了一個月,同一時間,爛了電視,煤氣爐鏡面爆左,熱水爐掣燒左,仲有一件晤記得電器,我個時慶爆。但我記得勞工法例,一個月只可扣300 ,晤知而家有無改善。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Omocat 發表於 18-10-4 14:20
工人失憶咁,教咗好多次點用熱水爐,都係錯誤使用,結果現在出咗問題,最壞情況是可能要換爐,最大鑊是我屋 ...

外籍家庭傭工的【傭傭條例】小冊子,說每個個案最多扣除工資$300。

別墅

selina1109 發表於 18-10-4 14:35
唉,我而家無工人,工人個時來了一個月,同一時間,爛了電視,煤氣爐鏡面爆左,熱水爐掣燒左,仲有一件晤 ...

別墅

回覆 selina1109 的帖子

總之是勞氣,你仲慘過我,俾她整爛咁多野,勞工法例亳不保障我們

wcpcelia    發表於 18-10-5 18:48

別墅

回覆 shirley_chiang 的帖子

多謝你的資料

別墅

其實如果姐姐唔係特登整壞就唔好扣佢錢啦...
講真300蚊又唔算多, 扣完佢又唔開心, 到時係你屋企做咩都唔知啦
我之前都係比姐姐整壞左部熱水爐, 換左成2千幾蚊, 都只係話左佢幾句..

別墅

回覆 jlht 的帖子

三百蚊唔係多,但她係無耳性,講完嘅嘢永遠唔去記住,之前煮食爐開足三個月都開唔到,掣都俾她擰到鬆晒,有煤氣味渗出黎,卒之有一次我阿爸忟憎喝她"你想點呀"先至開到;整花我啲門、入牆傢俬不計其數;抹崩微波爐,打爛嘢,浴簾用咗兩個月就已經因為她抹唔乾搞到發霉發到用咗十年咁;懶醒想塞五卷各一寸厚的膠紙入一個原本已裝滿嘢的柜桶,結果跌咗去後邊,個柜桶頂住閂唔埋,俾我爸發現踎喺度撬先知乜事,最終因為她懶醒,柜桶邊花晒兼累我爸踎足一個鐘腰骨痛,我放工返去見到剷到佢飛起!今次壞爐全因她而起,所以先決定扣佢錢,懲罰她,不要以為凡做錯事,一句 sorry 大晒咁!

別墅

回覆 jlht 的帖子

仲有就係呢個款的爐差不多$15000一個

別墅

點解連電視都會整得爛?

別墅

Omocat 發表於 18-10-5 14:57
回覆 jlht 的帖子

仲有就係呢個款的爐差不多$15000一個

咁唔怪得你激到爆炸, 而家好多姐姐都係HEA下HEA下咁做

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Omocat 發表於 18-10-5 14:58

點解連電視都會整得爛?

因為我晤知電視channel可以睇印尼台,佢成日睇我都晤知,可能佢睇下又熄又開,個部電視整要4000,嬲死我。

子爵府

Omocat 發表於 18-10-5 14:55
回覆 jlht 的帖子

三百蚊唔係多,但她係無耳性,講完嘅嘢永遠唔去記住,之前煮食爐開足三個月都開唔到,掣 ...

係。完全對

佢哋一句sorry, 對不起,係冇成本

只係僱主損失

佢哋冇感覺,唔肉赤,仲唔like 你鬧佢添!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點都會扣佢錢...

侯爵府

回覆樓主

點解吾解僱佢?
以免以後更多野比佢破壞。

別墅

jlht 發表於 18-10-5 16:17
咁唔怪得你激到爆炸, 而家好多姐姐都係HEA下HEA下咁做

她直到現在做了八個月,仲係勤力嘅,抹嘢亦乾淨(當然經歷過她們的恐怖一布走天涯時間,我的佢去agent度問出來,原來一條布抹晒全屋,包括座廁)。我是嬲她有好多嘢永世唔記得,否則唔會出現今次的事件

別墅

細姐姐 發表於 18-10-5 18:37
係。完全對

佢哋一句sorry, 對不起,係冇成本

係,講sorry唔係大晒!有時一聽到即刻火都嚟,唔like人鬧她們就唔好做錯嘢。你估我好鐘意鬧人咩,放工返嚟仲要勞氣,一啲 common sense 都冇

別墅

wcpcelia 發表於 18-10-5 18:48
點都會扣佢錢...

今次無得傾,扣硬,要俾個教訓佢

wcpcelia    發表於 18-10-6 07:59

別墅

princesscupcake 發表於 18-10-5 22:08
點解吾解僱佢?
以免以後更多野比佢破壞。

在她之前,我已經炒咗個肥臭懶人,一個月即炒,有臭狐、唔洗底衫褲、成日傾電話 send message;呢個暫時仍然勤力,只是個人性格比較閃縮。況且炒工人實在要使好多錢,炒得密亦會容易俾入境處 black list。唯有睇緊啲

男爵府

陰公。
其實唔可扣佢咁多錢, 可以罰第二樣野。
例如佢整爛一樣野就罰佢兩個星期無得放禮拜日。爛2樣野就一個月, 如此類推。(等佢無朋友)
你啲說話要入耳就要比佢知道你係有辦法罰佢, 唔係一句sorry就大晒。
不過你姐姐居然咁大個膽開電視睇印尼channel?
平時得佢自已一個在家??
快啲裝番個cam + 錄影吧。

首頁

尾頁

跳至