家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

上 月 底 保 險 索 償 投 訴 局 踢 爆 , 原 來 部 分 醫 療 保 單 隱 藏 魔 鬼 條 款 , 讓 保 險 公 司 有 最 終 決 定 權 , 甚 至 可 凌 駕 醫 生 意 見 , 判 斷 投 保 人 應 否 入 院 接 受 治 療 。 換 句 話 說 , 買 了 醫 療 保 險 亦 分 分 鐘 冇 得 賠 。
事 實 上 , 坊 間 的 醫 療 保 險 參 差 不 齊 , 本 刊 找 來 專 家 教 路 , 避 開 重 重 陷 阱 , 嚴 選 最 強 醫 保 。

自 魔 鬼 條 款 爆 出 後 , 全 城 嘩 然 , 有 醫 生 直 指 保 險 公 司 越 俎 代 庖 , 剝 削 病 人 權 益 。 而 保 險 界 亦 議 論 紛 紛 , 一 名 保 險 代 理 說 : 「 我 都 唔 知 係 邊 間 咁 衰 , 而 家 搵 行 家 八 緊 , 希 望 搵 出 元 兇 ! 」
上 月 底 , 本 刊 就 魔 鬼 條 款 向 十 六 家 保 險 公 司 查 詢 , 惟 至 本 週 二 截 稿 日 為 止 , 只 收 到 近 半 數 回 覆 , 全 部 強 調 在 審 核 索 償 個 案 時 , 會 以 主 診 醫 生 的 意 見 為 依 歸 。 但 本 刊 仔 細 查 看 , 發 現 其 中 兩 家 回 覆 本 刊 的 保 險 公 司 , 藍 十 字 及 永 明 金 融 , 皆 在 其 保 單 內 寫 上 有 最 終 決 定 權 的 疑 似 條 款 。

近 年 公 營 醫 療 不 勝 負 荷 , 頻 頻 發 生 醫 療 事 故 。 病 人 想 入 私 家 醫 院 住 得 安 心 一 點 , 還 是 趁 早 買 醫 保 傍 身 。
萬 利 理 財 總 裁 張 佩 儀 說 : 「 其 實 好 多 保 險 公 司 都 有 類 似 條 文 , 無 非 為 咗 保 障 自 己 啫 ! 」 由 於 魔 鬼 條 款 始 終 是 白 紙 黑 字 , 無 論 保 險 公 司 行 使 與 否 , 風 險 皆 由 投 保 人 一 力 承 擔 , 即 使 可 向 保 險 索 償 投 訴 局 求 助 , 始 終 麻 煩 多 多 , 「 買 得 醫 療 保 險 , 有 起 事 上 嚟 , 梗 係 想 賠 錢 又 快 又 容 易 啦 ! 次 次 搞 一 大 輪 , 真 係 會 嘔 血 ! 」
因 此 拍 板 投 保 前 , 必 須 認 真 審 視 保 單 條 款 , 以 免 誤 踩 地 雷 。 在 芸 芸 十 六 家 保 險 公 司 之 中 , 張 佩 儀 屬 意 專 攻 醫 療 保 險 的 公 司 , 規 模 較 大 的 有 保 柏 及 藍 十 字 等 , 「 始 終 佢 哋 會 比 較 在 意 啲 客 , 索 償 程 序 都 做 得 比 較 好 。 」 當 中 尤 以 保 柏 更 勝 一 籌 , 皆 因 其 發 言 人 咬 牙 切 齒 , 講 明 其 保 單 不 含 魔 鬼 條 款 , 投 保 人 可 鬆 一 口 氣 。
根 據 ○ 七 年 的 數 字 , 本 港 的 個 人 醫 療 保 險 計 劃 , 約 有 一 百 八 十 萬 名 客 戶 , 滲 透 率 只 有 兩 成 二 , 增 長 空 間 極 大 。
因 此 , 一 眾 保 險 公 司 推 出 不 同 名 目 的 醫 保 , 例 如 有 儲 蓄 成 分 , 又 有 保 費 回 贈 等 , 總 之 五 花 八 門 , 花 多 眼 亂 。 但 講 到 底 , 最 緊 要 是 保 額 是 否 足 夠 , 還 要 重 點 留 意 保 單 條 款 中 , 關 於 賠 償 細 節 的 字 眼 。

魔 鬼 1 ︰ 每 症 的 定 義

保 柏 近 年 在 香 港 積 極 擴 張 , 去 年 新 造 保 單 增 加 七 成 半 , 總 客 戶 人 數 超 過 十 八 萬 人 。 ( 歐 陽 江 攝 )
以 滙 豐 的 摯 關 懷 基 本 計 劃 為 例 , 一 名 四 十 歲 非 吸 煙 男 性 , 每 年 保 費 約 二 千 四 百 元 , 若 須 入 院 接 受 一 項 繁 複 的 手 術 , 每 症 最 高 賠 償 限 額 為 三 萬 六 千 元 。 所 謂 每 症 , 即 假 設 病 人 因 心 臟 病 入 院 , 做 了 三 次 手 術 才 痊 癒 , 這 三 次 手 術 合 共 的 賠 償 額 , 亦 只 有 三 萬 六 千 元 。 但 保 柏 的 卓 康 健 計 劃 三 , 同 一 位 男 士 , 每 年 保 費 僅 二 千 三 百 元 , 保 費 平 一 百 元 外 , 賠 償 更 以 每 次 手 術 計 , 最 高 三 萬 一 千 五 百 元 。 換 言 之 , 若 做 三 次 手 術 , 加 起 來 的 最 高 賠 償 金 額 , 高 達 九 萬 四 千 五 百 元 。
正 因 「 每 症 」 和 「 每 次 手 術 」 的 分 別 , 實 際 保 額 可 相 差 三 倍 , 張 佩 儀 坦 言 : 「 所 以 真 係 要 睇 清 楚 條 款 點 寫 。 我 睇 過 咁 多 醫 保 計 劃 , 有 啲 真 係 好 離 譜 , 例 如 定 明 每 年 最 高 賠 償 額 加 埋 得 十 幾 萬 , 所 有 嘢 加 埋 得 十 幾 萬 喎 , 做 一 次 大 手 術 就 冇 晒 啦 ! 」

魔 鬼 2 ︰ 手 術 評 級

盧 小 姐 不 滿 友 邦 賠 償 太 少 , 一 連 投 訴 兩 次 亦 遭 對 方 駁 回 , 大 感 無 奈 。 ( 廖 健 昌 攝 )
另 一 邊 廂 , 保 險 公 司 或 會 將 不 同 手 術 按 難 度 分 類 , 手 術 愈 簡 單 , 賠 償 限 額 愈 低 。 然 而 手 術 難 度 如 何 , 有 時 會 掀 起 爭 拗 。 任 職 視 光 師 的 盧 小 姐 , ○ 七 年 底 為 年 近 六 十 的 母 親 驗 眼 時 , 發 現 她 患 上 黃 斑 點 退 化 症 , 不 做 手 術 根 治 的 話 , 隨 時 可 以 致 盲 , 故 安 排 母 親 入 住 法 國 醫 院 接 受 手 術 , 單 計 手 術 費 一 萬 五 千 元 。
其 後 她 替 母 親 向 友 邦 保 險 索 償 醫 療 使 費 , 不 料 對 方 將 該 手 術 列 為 最 低 等 級 , 僅 賠 五 千 元 。 「 我 睇 過 份 等 級 表 , 原 來 友 邦 將 呢 種 手 術 , 定 義 同 吹 沙 入 眼 的 治 療 差 唔 多 。 」 若 買 了 價 錢 稍 貴 的 保 柏 計 劃 , 則 起 碼 賠 九 千 元 。

目 前 市 場 上 僅 有 小 量 不 將 外 科 手 術 劃 分 等 級 的 保 險 計 劃 , 如 靈 利 保 的 醫 療 保 險 計 劃 , 惟 賠 償 金 額 較 少 , 以 最 平 的 計 劃 一 來 說 , 每 年 只 可 索 償 二 萬 五 千 元 手 術 費 , 故 僅 適 合 年 紀 較 輕 , 較 低 機 會 做 大 型 手 術 的 人 士 投 保 。
為 解 決 賠 償 不 足 問 題 , 保 險 公 司 會 游 說 投 保 人 每 年 多 付 數 百 元 , 購 買 額 外 的 附 加 保 障 , 當 基 本 計 劃 的 保 額 用 盡 後 , 可 額 外 再 索 取 七 成 至 八 成 賠 償 。 惟 部 分 附 加 保 障 的 條 款 甚 辣 , 例 如 國 衛 的 真 智 安 心 保 險 計 劃 , 投 保 人 須 住 院 四 個 月 以 上 , 才 可 行 使 附 加 保 障 , 而 保 柏 卻 無 類 似 的 限 制 , 靈 活 得 多 。
總 括 而 言 , 本 刊 比 較 了 十 多 間 保 險 公 司 的 醫 療 保 險 計 劃 , 結 論 是 保 證 永 久 續 保 的 保 柏 最 為 全 面 。

ps:cpoy 一周刊
Kindness is like a key,which rusts if we put it aside.Use it frequently not only could help others but also could help ourselves.

等待驗證會員

唉, 所以到而家都仲心大心細, 唔知買唔買醫療保險好, 就係怕有得供冇得賠, D賠款真係任D保險公司up架咋!:;pppp:

複式洋房

我知道肯定有問題嘅其中一間係BUPU, 朋友親身經歷, 我係另一個THREAD已經講過了.
^^

其實住院醫療真係唔少得, 嘗試問下身邊人, 如果有人CLAIM過就最好, 我朋友同事有啲係買宏利, 而我自己同屋企人就買MASS MUTAUL, 咁我地嘅經驗係一般都賠到, 不過賠幾多就睇你買個PLAN嘅內容.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔....
我都有睇哩篇報導
但係bupa反而係好多保障項目都係以"每保單年度"嚟做單位
個賠償/保障額一定比每症少囉

放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

禁止訪問

伯爵府

無錯, bupa好多項目上限係"每年"計, 例如雜費, 好容易超額. 手術上限比較低, 巡房費亦較低, 無"意外門診保障", 住公立醫院亦無現金津貼, "額外住院保障"又有墊底費. 保費雖然比較平, 一分錢一分貨, 是否值得就見人見智.

原帖由 premum2006 於 09-4-11 11:27 AM 發表
唔....
我都有睇哩篇報導
但係bupa反而係好多保障項目都係以"每保單年度"嚟做單位
個賠償/保障額一定比每症少囉

侯爵府

原帖由 遙遙爸爸 於 09-4-11 11:48 發表
無錯, bupa好多項目上限係"每年"計, 例如雜費, 好容易超額. 手術上限比較低, 巡房費亦較低, 無"意外門診保障", 住公立醫院亦無現金津貼, "額外住院保障"又有墊底費. 保費雖然比較平, 一分錢一分貨, 是否值得就見人 ...

當然佢有佢賣點嘅
例如佢嘅團體醫療可以讓受保人轉為個人保單
跟足自己一世
另外
喺內地入住醫院嘅賠償與在香港一樣
並不會降低
適合常居內地人士
放低自己,尊重別人

男爵府

原帖由 遙遙爸爸 於 09-4-11 11:48 發表
無錯, bupa好多項目上限係"每年"計, 例如雜費, 好容易超額. 手術上限比較低, 巡房費亦較低, 無"意外門診保障", 住公立醫院亦無現金津貼, "額外住院保障"又有墊底費. 保費雖然比較平, 一分錢一分貨, 是否值得就見人 ...

每年計有每年計的好處,每病症計有每病症計的limitation窩,有d病係斷唔到尾,每病症計的話即使年年續保claim完就無!

侯爵府

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-4-14 18:56 發表

每年計有每年計的好處,每病症計有每病症計的limitation窩,有d病係斷唔到尾,每病症計的話即使年年續保claim完就無!

每間保險公司有自己的合約訂明
如出院日計/最後覆診日計
與下一次求診/入院相隔90日(例)
便會視作獨立另一傷病
放低自己,尊重別人

侯爵府

所以保證終身續保更顯重要
放低自己,尊重別人

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

請問有無人買咗保柏又claim過加 ?

原帖由 premum2006 於 09-4-14 20:51 發表
生日月, 開心過

子爵府

原帖由 premum2006 於 09-4-14 20:51 發表

我幫人問~其實咁有邊幾間可以揀?

禁止訪問

子爵府

我都想知BUPA 好唔好??

男爵府

i want to know too!
pls share how about Bupa & bluecross.
My family is a公務員

tks!

男爵府

無論點, 保柏既條款係清楚d, 你一睇就明, 冇陷阱, 其他保險公司就難講。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

好文章要頂一頂!!

別墅

我朋友告訴我,說公務員買 bupa 有6 折,是不是真的?

我想幫BB買一份醫療保險,雖然可以免費在公立醫院求醫,還是買一份較安心。

大宅

各位專業人士,

想問下, 呢份保單有冇問題? (在圖上按一下, 會自動放大)

or click here to download
http://www.sendspace.com/file/4otvj7

點解可以賠錢可以跟據 Schedule A 同 B??

假設: 如果我斷左手指, 保險公司咪可以話 跟據 Schedule A 而 唔賠都得?????
好似有d兒戲喎??

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

子爵府

畀面勳章

其實我想話, 買醫療賠唔賠/賠唔賠到除了睇公司之外, 好大程度係講緊"agent"的經驗同誠信! 其實各大公司的plan差唔幾, 亦唔會無聊到特登諗辦法唔賠俾客, 始終賠到錢, 有客講好過你賣多多廣告. 我自己8年前在保險公司做過類似銀行職員果種post, 我賣親醫保都會好小心, 問晒個客所有病歷, 做過咩大小手術, 生粒瘡都寫晒落去, 就係驚到時有咩賠唔到. 因為1. 有些客會唔講一些佢地覺得"無關"的病歷, 點知第時要claims 先發覺原來生果粒瘡係同佢家陣果個病有關, 咁公司就會有可能唔賠 2. 有些客知自己如果講了要加loading, 咁就會唔講搏到時同保險公司拗數. 另外就係一些agent為了做生意, 故意唔寫咁多, 因為驚要個客驗身, 或公司加loading/exclusion就會做唔成生意.
我自己當年就試過俾客故意隱瞞(佢報係家庭主婦, 其實在地盤做散工, 要食骨質疏鬆藥但話我知無長期服藥, 因為哩o的客係公司客, 唔係我朋友, 我係無可能知佢呃鬼我) 點知佢幾個月後, 在地盤工作時整在腰骨, 好彩佢入私院之前打俾我, 唔係自己入院, 我即刻call埋醫生同佢入院, 就係入到院做檢查時佢先吐露真相. 我花了一晚時間同佢寫好份report先入claims, 要諗下點寫先可以幫佢claims到, 因為就咁寫, 淨睇fact係有機會唔受保. 好彩最後都100%claim晒. 真係一額汗.
而我自己就試過(未入行前)明明有兩份醫保, 加埋一定保得晒, 點知個agent唔夠經驗(你唔夠經驗我唔怪你, 唔識又唔問下o的senior先最抵死!!) 最後我要自己嘔幾千蚊出來, 真係激到一肚氣!
所以我成日都話, 買醫療claim唔claim到, 差不多由買果一刻已決定了大部份. 千祈唔好怕煩, 病歷一定要寫得詳詳細細.

首頁

尾頁

跳至