1-3歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

應該去邊度求助?
睇兒科醫生再轉介?

大宅

teresayan07 發表於 18-9-24 00:18
應該去邊度求助?
睇兒科醫生再轉介?

BB幾大?
你察覺有甚麼徵狀令你懷疑?
可向健康院求助

珍珠宮

mrs.3845 發表於 18-9-24 13:39
BB幾大?
你察覺有甚麼徵狀令你懷疑?
可向健康院求助

1歲9個月.. 唔係 bb 了...
佢好多時都會有一d固執行為....
例如幫佢夾髮夾就一定要工人姐姐.. 札頭髮就一定要媽媽..
平時沖涼餵奶餵飯換片呢d就一定要我做..
但洗完頭吹頭髮就一定要姐姐...
朝早飲完奶個樽佢一定要我洗...
但下午支奶飲完個樽佢一定要姐姐洗...etc...

佢已經無健康院期了.. 因為打晒針...
其實一開始應該帶佢去邊度睇下?

大宅

teresayan07 發表於 18-9-24 14:27
例如幫佢夾髮夾就一定要工人姐姐.. 札頭髮就一 ...

自閉除咗固執行為,最明顯係眼神接觸、感統問題、自我刺激行為等,就咁上述的例子,未見到有明顯自閉的情況。
不過如果擔心,正確途徑都係睇開兒科醫生轉介做評估

珍珠宮

emmmacyk 發表於 18-9-24 15:39
自閉除咗固執行為,最明顯係眼神接觸、感統問題、自我刺激行為等,就咁上述的例子,未見到有明顯自閉的情 ...

我想問咩係感統問題、自我刺激行動?有無例子?
呢d term我其實第一次聽...
有 google 過.. 但都睇唔明...(emoji)(emoji)

大宅

我聽你所說,你小朋友好正常。

我仔歲半時比健康院護士懷疑自閉因為他不會跟護士指令做,但我深知自己孩子沒有自閉因為佢會同我們眼神交流,會表達情緒包括開心笑,唔開心對住大人喊,生氣等等。無論如何我小朋友被健康院護士安排見醫生。當然,梗係冇自閉啦!

就你所說的,我小朋友都会有選擇,有 preference, 例如我小朋友無論多喜歡爸爸,總會選擇媽媽或姐姐氹訓覺,因為小朋友明白爸爸係玩樂的,媽媽是負責把我睡覺的。

如果擔心,可打去健康院跟進,即使冇針打都会處理的。 又可以找兒科醫生請教

大宅

teresayan07 發表於 18-9-24 16:34

我想問咩係感統問題、自我刺激行動?有無例子?

感統包括唔同的感官能力,反應過激或過遲鈍都係有問題,有啲自閉小朋友會怕聽到某種聲音、鐘意聞某種氣味、唔掂某類質感、會轉頭、頭向下、望風扇/車轆等轉動的物件。

自我刺激行為同感統遲鈍有關,會出現重覆性的動作,例如拍頭、抽動手指(hand flapping)、舔完手去聞等。

可以試下youtube search “early signs of autism” 會有好多實際例子

別墅

我個仔都係咁, 呢d 唔係自閉
佢係唔係係用說話同你講?
因為自閉大多數會有speech delay

珍珠宮

JASPERMOM 發表於 18-9-26 11:53
我個仔都係咁, 呢d 唔係自閉
佢係唔係係用說話同你講?
因為自閉大多數會有speech delay

係啊... 佢係會講... 佢想要做咩/唔想做咩/要邊個幫佢做... 佢全部會講...
只係佢真係好固執...
佢習慣左既野... 如果偏離左佢既習慣.. 就會好大反應...
可能佢係我第一個小朋友.. 同埋我接觸過既小朋友都好少... 我都唔識分其實正唔正常...

複式洋房

teresayan07 發表於 18-9-26 12:38
係啊... 佢係會講... 佢想要做咩/唔想做咩/要邊個幫佢做... 佢全部會講...
只係佢真係好固執...
佢習慣左 ...

咁細個的小朋友,有懷疑自閉的傾向睇佢眼神願唔願意同人交流,會唔會抗拒同人親近,即使是媽媽爸爸都好(如抱佢鍚佢,埋身餵奶都唔俾etc), 佢歲幾,可能係有啲秩序敏感期,佢開始建立秩序,要跟他的秩序做,呢個係幫助佢日後建立秩序的時期,過左佢都唔會咁架啦,可能到三四歲吧。直接照你咁講就都未係好典型的自閉徵狀

珍珠宮

lapistingting 發表於 18-10-4 22:53
咁細個的小朋友,有懷疑自閉的傾向睇佢眼神願唔願意同人交流,會唔會抗拒同人親近,即使是媽媽爸爸都好( ...

咁佢同人交流個d應該無問題..
我覺得佢唔怕同人有眼神交流..
就算對唔熟既人.. 佢會睥到實.. 好寸樣...

大宅

回覆樓主:

除非好明顯,如果唔健康院啲姑娘都未必轉介,而且政府服務等好耐,有私人機構可以做評估,有懷疑可以去做左先

高功能或者叻既自閉症小朋友未必咁明顯睇到病徵,我朋友仔仔都係覺得小朋友好固執,去私人機構評估,確診再轉介政府排服務

珍珠宮

ayi212 發表於 18-10-5 02:44
除非好明顯,如果唔健康院啲姑娘都未必轉介,而且政府服務等好耐,有私人機構可以做評估,有懷疑可以去做左 ...

有咩私人機構可以做評估?
洗唔洗見兒科醫生先?

聽你咁講我上網google 高功能自閉症...
其實我懷疑自己係tim...

別墅

先向健康院求助, 會轉介專科醫生.

複式洋房

teresayan07 發表於 18-10-5 09:22

協康有自資評估服務,8000令蚊到,做完有份report 如果真係要入EECT SCCC 個d, 可以去你住個區既IFsC 搵社工
邁步都有評估服務,好似貴d
希望幫到你

男爵府

回覆樓主

聽講自閉會鍾意轉嘅嘢,鍾意不停玩開關門

複式洋房

回覆 cometingliu 的帖子

呢個係其中一個例子,不過會好中意某一d野,例如有機會專注在文字/數字等等,少eye contact,難以代入別人都係,而有25%有SEN的人,都係相重特殊,姐兩樣野加埋。

大宅

teresayan07 發表於 18-10-5 09:22

pm左你

男爵府

teresayan07 發表於 18-9-24 00:18
應該去邊度求助?
睇兒科醫生再轉介?

係乜野情況領到米懷疑?

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁