論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你哋點安排工人買餸?

各位在職媽咪,如果BB仲細(一歲半左右)你地點安排工人買餸 ?還是自己放工買?

洋房

Re: 你哋點安排工人買餸?

領願辛苦d都自己放工買, 因為d工人信吾過, 吾放心比佢獨自帶bb出街, 萬一有d咩閃失, 佢地最多就論句sorry mum. 受害的就係bb囖. 其次就因為自己買可以make sure餸菜新鮮, 有d工人就會為佐打父頭買d吾靚的菜或肉做餸. 係街市成日都見到.

大宅

Re: 你

絶對唔應該比工人買

男爵府

我印印12月尾到,我都決定唔比佢落街,一怕有意外(我bb到時7個月大),二怕佢出慣街心野,三怕佢群埋其他唔好印印..(因留下公園成日有d印印帶埋bb係到玩,其實自己係到傾計)

大宅

我都係放工自己買定第二日既"送", 寧願辛苦小小, 廢事佢買得唔合自己口味. 話佢買得貴, 佢就第二日買 d 平但唔新鮮既"送".

我見過 d 工人係街市執爛菜, 都唔知係唔係用來煮比顧主食.

如果可以既話, 盡量自己買, 唔好靠工人.

大宅

我都係靠自己.佢地可以唔睇價錢買妳指定既野.我就試過四十幾蚊買樽果汁先生.平時多數半價二十蚊有找.

別墅

Re: 你哋點安排工人買餸?

已經五年喇, 我都係自己嚟. 俾d工人出街愈多就愈high risk, 無謂搏啦

別墅

wiwi,

我個囡4歲,工人由出世至今,都是她每星期一及四自行出街市買

子爵府

畀面勳章

我都係放工之後, 辛苦d 自已買埋番屋企, 等佢煮.

男爵府

我通常會朝早7點零叫她去買送,我地出門口前返, 如果個朝早要湊BB唔可以去的話, 我就會放工自已買.

我覺得朝早去買是最好的因為佢地一定會準時返來, 唔會周圍去,如果唔係先生太太就返唔到工. 如果平時佢地實會遲的返, 又買下自已的野.

同埋我叫工人買送時都會寫張字叫佢去買, 之後佢就係張紙寫番的野幾多錢.

複式洋房

唔..原來咁多媽咪都係自己買定餸比工人煮,今朝叫印印試吓一早我地返工前7:30去街市買餸,點知佢返來話未開晒檔,我都係要自己放工買定了,其實我比佢每日下午都同BB落公園玩的,但我又唔想佢同埋BB去街市,而且去街市要過兩條大馬路先到,我怕佢手要拿餸,抱唔實BB(個女雖然識行,但成日要抱!)都係自己幸苦D買定好

大宅

我都係自己買送,有時d朋友話我有工人仲要自已買送咁辛苦為咩。。。
因為若果工人買了些不新鮮或比人騙,都唔知罵不罵佢。講真有d街市佬,連我地C9都騙,更何怳工人呢!!

複式洋房

For the first few month, I go to the market with her. After I gave birth, I let her do it herself. I give her money and a book, ask her to written down what she has bought and provide the receipt. Of course, I ask her to go to supermarket. Now, I am still using the method even I am not often check the book. :mrgreen:
:-P :-P :-P :-P :-P

男爵府

自己放工買, 咁d魚早一日買會唔會唔新鮮呢? How to store it? 請指教.

Thank you.
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

複式洋房

我同你地大部人一樣.....
都係放工自己買嫁......
最大既原因, 係唔想同個工人有錢銀瓜葛, 唔想有機會俾佢打斧頭...
更加唔想帶左個仔落街, 去到無晒影, 心散晒 (2個都係)......
有唔想佢有機會群班鄉里, 會學壞.....
同埋自己買送仲可以睇下邊d新鮮d先買, 鐘意食mud由我發辦...

至於仔仔落街, 買完送上樓, 放低d野, 我就會帶個仔落街...等工人煮飯, 咁就可以親子至餘, 唔使個仔悶到weekend先有得出去玩..........
話時話, 呢排d空氣指數咁高, 我呢個禮拜都無同仔仔落過街.....

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔係好識煮飯,如果要我日日諗食咩"送"我會好煩,所以一早就比印印拍板自己攪掂(當然之前試過一排覺得ok先咁放心啦!)。每日7:00am印印送完我仔女上校車就直接去買"送",大約7:45返黎,跟住我出門口返工。每日佢會寫低買左d咩,幾多錢,我就每晚攞黎check,so far OK喎~

洋房

[quote]
小草 寫道:
我唔係好識煮飯,如果要我日日諗食咩"送"我會好煩,所以一早就比印印拍板自己攪掂(當然之前試過一排覺得ok先咁放心啦!)。每日7:00am印印送完我仔女上校車就直接去買"送",大約7:45返黎,跟住我出門口返工。每日佢會寫低買左d咩,幾多錢,我就每晚

首頁

尾頁

跳至