家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

好煩呀 冷氣機滴水 房又滴 廳又滴 投訴個N咁多次 到最後話已經查過晒無主戶滴水 跟住同我講話喺公喉滴水 都唔知道喺唔直口就算 佢話公喉有排跟 即係唔洗再打落去投訴 成日話買張防滴水墊上去喎,我又怕有人掉煙頭落來會燒到,又唔知道喺邊到買,喺唔喺住公屋啲管理差的。

伯爵府

佢唔跟咪同佢講,叫佢出封信講明佢地唔跟,你幫佢搵食環跟啦,外判佢地唔想做呀嗎,唔做野都有錢收

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 07:58
佢唔跟咪同佢講,叫佢出封信講明佢地唔跟,你幫佢搵食環跟啦,外判佢地唔想做呀嗎,唔做野都有錢收 ...

佢話會出信比房屋處話有咁事,但喺佢話有怕跟喎,咁即使叫你唔使再投訴囉,整得來都講天冷啦即使唔洗做嘢囉,日頭佢又唔開冷氣,喺夜晚先開所以佢地話好難跟,我有朋友試過找食環處都喺咁講夜晚跟唔到喎,個個都唔想做嘢,我部氣機剛剛買咗兩個月,真喺慘,都唔知道喺找區議員幫手有無用呢?

伯爵府

如果民X聯就無咩用,我試過搵啦,佢地同外判都係親中,唔會自己人打自己人,你咪同佢講,你房處真係跟唔到自己試下搵報管睇下幫唔幫到

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 09:34
如果民X聯就無咩用,我試過搵啦,佢地同外判都係親中,唔會自己人打自己人,你咪同佢講,你房處真係跟唔到 ...

費事弄大件事,怕咗佢自己去買張嘢整上佢,謝謝你

伯爵府

唔係搞大,你唔咁講佢地唔會做,咁你部機滴水佢地係咪可以唔理,係責任問題

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 17:49
唔係搞大,你唔咁講佢地唔會做,咁你部機滴水佢地係咪可以唔理,係責任問題 ...

過咗幾日睇吓佢點先啦

別墅

KittySit 發表於 18-9-5 17:53
過咗幾日睇吓佢點先啦

咁你喺唔喺試過咁講找報館就得呀?

伯爵府

講完佢即做啦,佢地外判有問題要做,唔可以話難就唔做,一係直接打去總部投訴,上次都話隻窗關唔到唔整啦,轉頭即做野啦,佢地計過難做搵錢少就唔做,做完問政府取返錢唔會多,因為打左底比佢地,唔做都有錢收,重有現在問題係公家野,佢一定要整架

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 18:11
講完佢即做啦,佢地外判有問題要做,唔可以話難就唔做,一係直接打去總部投訴,上次都話隻窗關唔到唔整啦, ...

我未試過咁麻煩,因為部冷氣機以前係按入面,個冷氣機師父話最好按係出面,因為佢話散氣好啲,如果知道咁樣一定按返係入面就唔洗煩

別墅

KittySit 發表於 18-9-5 18:18
我未試過咁麻煩,因為部冷氣機以前係按入面,個冷氣機師父話最好按係出面,因為佢話散氣好啲,如果知道咁 ...

你話打去總部意思係唔係何文田房屋處總部

伯爵府

係呀

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 18:41
係呀

剛才打落去再同佢傾我話而家個情況係點去跟進,跟住佢話原來仲有幾戶投訴滴水,佢話應該唔係住戶冷氣機滴水多數係公喉滴水咁跟住我就同佢講我話咁公喉滴水咁更加你要去跟啦跟住佢話夜晚跟唔到,咁我就話咁樣夜晚跟唔到唔係一個直口,我比個意見佢叫房屋署區長講,叫區長講要求每戶開冷氣睇吓邊戶公喉有問題,咁我話係公家嘢都要同佢哋講佢哋應該會開冷氣嘅唔係你點去跟進,我話區長講就應該冇問題,宜家發覺公喉大問題,跟住都要知道係每戶要搭棚去整架嘛唔係要嗰個住戶俾錢㗎嘛如果你要嗰個主戶比錢佢一定唔彩你啦,係房屋處比錢整,跟住佢話都係都係一個好辦法。

別墅

KittySit 發表於 18-9-5 19:09
剛才打落去再同佢傾我話而家個情況係點去跟進,跟住佢話原來仲有幾戶投訴滴水,佢話應該唔係住戶冷氣機滴 ...

跟住佢話喎區長點搵到佢哋啦我話我幾年前投訴過,我話你哋嗰個管理員跟得好好呀佢哋知道係邊一間主戶滴水,但個個主戶死都唔肯開門,咁個個管理員就叫我打落去同區長講佢話區長揾主戶佢一定聽,點知道我話個個區長真係同我有跟進要求個個主戶早半個鐘頭開冷氣機跟住區長就上去跟到係區滴水,我話個個區長好好仲打電話來同我講返叫個個主戶整返好,我心諗你唔好大我。

伯爵府

房處係戶主有問題係佢地有責任要整,邊個話夜無得跟,我亞媽果道試過夜晚11點幾上門話我地部滴水,我話唔係呀真係我地,佢地話剛剛睇住,我一門比佢睇我地無開機唔係我地呀,跟住佢死死氣走上層睇,佢地有夜班架,咁係咪入夜咩都理唔到先,公屋冷氣滴水扣分架,係咪夜晚就無事先你問佢睇佢點答,佢地咁樣做野唔打去報管都唔得啦

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 20:07
房處係戶主有問題係佢地有責任要整,邊個話夜無得跟,我亞媽果道試過夜晚11點幾上門話我地部滴水,我話唔係 ...

佢哋話11點呀啲人就五開門㗎,佢話要瞓覺喎,根本多餘啦係佢哋唔夠膽咁強制性要佢地開門比去睇冷氣姐嘥氣啦有心做點會做唔到呀諸多藉口㗎啦,好似嗰日話早就有得跟,夜就跟唔到,又話落雨其實就未落雨,因為個日上晝有落雨。

伯爵府

KittySit 發表於 18-9-5 21:41
佢哋話11點呀啲人就五開門㗎,佢話要瞓覺喎,根本多餘啦係佢哋唔夠膽咁強制性要佢地開門比去睇冷氣姐嘥氣 ...
佢地都咁樣唔洗比面佢地啦

伯爵府

你同佢講如果你屋企滴水你又唔開門比佢入去睇係咪都係由得佢,佢地跟唔到叫佢比返封信你解釋

別墅

thomas_so33 發表於 18-9-5 22:03
佢地都咁樣唔洗比面佢地啦

我會㗎啦同佢玩過,我諗諗吓條氣唔順,又唔係我錯如果我就佢咁佢地仲洗做嘢,我已經好有自律裝冷氣時已經比多3百蚊裝個冷氣機底盤都廢事日後麻煩本身佢有個底盤㗎不過我裝個大啲費事真係日後部機滴水落人地到我情願比多$300呀,我見好多人都無裝㗎。

首頁

尾頁

跳至