家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友醫療保險一問

我想問下小朋友醫療保險我見是:
0-5歲一個價錢 (我理解是5年不調整保費)
5-15歲一個價錢 (我理解是10年內不調整保費)
但我每年同呀女續保保費都有調整, 今年保費單來了, 又加左5%呀. (人工都冇得加!)
呢個做法是咪間間保險公司都是咁, 定是個別是咁呀??
請高人指點下..........
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

水晶宮

Re: 小朋友醫療保險一問

你可以唔須要理5%調整,保費唔係交年年一樣咩,以我所知5%係通貨膨脹,可不須理會

伯爵府

Betty媽咪, 你所說的醫療保險, 是否住院保障? 大部份保險公司的住院保障保費, 是按受保人年齡每年調整的.

子爵府

遙遙爸

我講的是住院保障, 我知道住院保障(按我自己為例), 保費年年調整. 但我見小朋友範圍在catalogue 寫明:
1) 0-4歲 一個價錢
2) 5-15歲 一個價錢
咁我咪成日以為唔駛按年遞加, 而是每年相同保費, 直至跳去第2個range. 咁即是小朋友的保費都是按年遞增拉?? right?

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

伯爵府

Betty媽咪 寫道:
遙遙爸

我講的是住院保障, 我知道住院保障(按我自己為例), 保費年年調整. 但我見小朋友範圍在catalogue 寫明:
1) 0-4歲 一個價錢
2) 5-15歲 一個價錢
咁我咪成日以為唔駛按年遞加, 而是每年相同保費, 直至跳去第2個range. 咁即是小朋友的保費都是按年遞增拉?? right?

唔一定係年年加, 要視乎小朋友年齡. 以我公司為例, 小朋友5歲時的住院保障保費, 會比4歲平. 建議你直接聯絡保險代理或保險公司查詢.

複式洋房

i feel so AIA evey good..........

複式洋房

Betty媽咪:
我有客人亦曾經係宏利有保單, 每年都會交多5%的保費,
但人壽保障額亦相對提高, 所以唔知是否出現在這方面?
如果是的, 你可以打電話到客戶服部說明唔想下年繼續加
錢, 就叫公司寄張from比你填好再寄回去.
醫療保險大多數公司都是每年調整的, 但你囡囡咁細個, 如果整份保險費增加5%都是出現醫療方面就比較小, (但因為我唔清楚你是買了些什麼保障計劃, 總保費又是多少)
我亦是從事保險工作的, 如果你唔介意我可以幫看清楚保單的條款, 了解問題的所在. 或你亦可找相熟的保險顧問幫忙.

:wave: :wave: :wave: :wave:

複式洋房

唔一定會年年加的,
我個客的囡囡上年12, 今年13都無加到
Betty媽咪 寫道:
我想問下小朋友醫療保險我見是:
0-5歲一個價錢 (我理解是5年不調整保費)
5-15歲一個價錢 (我理解是10年內不調整保費)
但我每年同呀女續保保費都有調整, 今年保費單來了, 又加左5%呀. (人工都冇得加!)
呢個做法是咪間間保險公司都是咁, 定是個別是咁呀??
請高人指點下..........
保險,是今日作明日的準備,生時作死時的準備,父母為兒女作準備,兒女幼小時作兒女長大時的準備,如此而已. 今天準備明天,這是真穩健; 生時準備死時,這是真曠達; 父母為兒女準備,這是真慈愛; 不能做到這三點的,不能稱為現代人。 --胡適 消費與保險   女人的衣服裡,永遠少一件衣裳。   家庭的消費,也像女人的衣櫃,花起錢來永遠嫌少,一件昂貴的衣服,一次花費的應酬等,不但使家庭不必要的開支增加,而且難以累積足夠的應急錢,一旦遇上風險,生活就會捉襟見肘。   其實我們只要稍做計劃,將一部分平時隨意花掉的錢留下來,就可輕鬆獲得一筆家庭所必需的應急錢,以備在關鍵時刻,發揮巨大作用,保險,是衣櫃裡永遠也少不了的"衣裳"。

首頁

尾頁

跳至