家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實有石屎冷氣機位的私樓, 對窗口冷氣機的大小有沒有規定 ?
例如不可凸出石屎平台多少長度 ?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔知法例有無規管,係咪問管理處就得?

男爵府

oceandeepsea 發表於 18-8-24 11:41
唔知法例有無規管,係咪問管理處就得?
我自己就唔係好查到, 分體就有規管

係街見到窗口式有好多好誇的裝法, 心諗係咪無問題 ? 自己買時都唔想做錯嘢

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

henry0729 發表於 18-8-24 13:47
我自己就唔係好查到, 分體就有規管

係街見到窗口式有好多好誇的裝法, 心諗係咪無問題 ? 自己買時都唔想 ...

公屋係有規定,私樓就唔知

侯爵府

henry0729 發表於 18-8-24 09:03
其實有石屎冷氣機位的私樓, 對窗口冷氣機的大小有沒有規定 ?
例如不可凸出石屎平台多少長度 ? ...

私樓大廈公契或住户手册有規定,你可以聯絡管理處。

通常大原則係不得超越石屎冷氣機台範圍,曾經有一個case 係有業主係石屎冷氣機台上裝左兩個分體散熱器,當然有突出嚟,結果成功引用大廈公契要求該業主拆走。

男爵府

crshk 發表於 18-8-24 20:06
私樓大廈公契或住户手册有規定,你可以聯絡管理處。

通常大原則係不得超越石屎冷氣機台範圍,曾經有一個c ...
謝謝回覆。

所以這方面反而屋宇署沒在管 ?

想問管理處強制執行大廈公契的途徑, 是出律師信 ?

實際上, 除左1匹內的窗口冷氣 "可能"可以在石屎台的範圍內, 而客廳通常都2匹起跳啦, 而行出街其實十有八九的冷氣 (特別係客廳) 都會凸出來。 所以如果大原則係在石屎台內, 是否根本沒人在實行 ? (無意冒犯, 純粹討論)

侯爵府

henry0729 發表於 18-8-24 23:37
謝謝回覆。

所以這方面反而屋宇署沒在管 ?

我上面講的例子,係那業主係石屎冷氣機台加裝一個申延支架嚟支撐。其實呢種程況,雖然係小型工程 ,但亦都要向屋宇署入則申請 。

管理處執行大廈公契,會先口頭勸喻,然後出警告信,再發出律師信 。如果依然不合作,就會訴諸於法庭 。

如果正正常常安裝一部窗口機係石屎冷氣機台,就算係突左少少出嚟,外觀不太礙眼,一般係容忍的。

至於公屋,房屋署今年有新指引,對突出的上限度有嚴格規定,詳情要向屋村辦事處查詢。

首頁

尾頁

跳至