嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

男仔, 15個月大, 忽然間出到周身都係, 睇左普通科醫生, 講到模凌兩可, 真係擔心c人喇, 麻煩請教各位有無見過類似情況?

謝謝各位.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

痕唔痕?如果唔係比蚤咬,似係疹類多d

複式洋房

It looks like 蚤咬 more than 疹 to me. Check the baby's bed / area he stays most of the time. Maybe you can try those "Bi Go" flea killer. It's very easy to use and very effecient, but make sure you read the instructions carefully and bring the baby out with you for couple hours. Hope he feels better soon.

原帖由 googoo 於 09-4-5 11:24 發表
痕唔痕?如果唔係比蚤咬,似係疹類多d

大宅

好似水痘咁嘅,再睇其他醫生啦!如果痕的話,可以煲芫茜水比佢沖涼架,希望快D好番!!

子爵府

唔該晒各位, 佢而家唔痕, 無發燒. 有可能係有蚤咬, 因為呢幾日都有落過公園坐草地.

複式洋房

我個女歲幾時都有試過,不過淨係係隻腳仔度,Dr.話可能係D草上面D農藥. 因為又係之前去過park,有着鞋仔嚟行,都"lai"嘢.個次dr.話過一排就好架啦.
原帖由 軍魁星 於 09-4-5 13:55 發表
唔該晒各位, 佢而家唔痕, 無發燒. 有可能係有蚤咬, 因為呢幾日都有落過公園坐草地.

子爵府

好媽媽勳章

nn 歲幾出過, 兒科醫生話係風爛, 咁岩早1日食過"瑤柱"粥
食左一次抗敏藥, 幾日散左, 唔識r, 但feel到nn 覺得痕既, 見佢lawlaw luen咁.

身都有既唔似比野咬... patpat 有無?  

子爵府

Pat Pat 有, 腳板底都有. 不過個人就好精神, 無乜特別. 兒科醫生俾左d藥膏搽緊.

男爵府

我覺得唔係比蚤咬,似皮膚敏感多d喎?

大宅

我小朋友以前都試過,但無咁多.睇醫生說是疹子.有可能食物敏感,或其他野敏感,或一d無明的過濾性病毒.要留意有無發燒,同其他的病情.如果沒有變化或惡化,自己會退的.好似發完燒的玫瑰疹咁.
所以要睇醫生會好d

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

去睇下皮膚科醫生好d

洋房

原帖由 軍魁星 於 09-4-5 09:52 發表
男仔, 15個月大, 忽然間出到周身都係, 睇左普通科醫生, 講到模凌兩可, 真係擔心c人喇, 麻煩請教各位有無見過類似情況?

http://cliffordlee.smugmug ...

This doctor is just a limited company as even this obivous skin rash is simple and common.
It is not the place to ask for diagnosis and treatment of disease on the internet, especially concerning disease in small child.
You never know which is the correct answer and whom is the people(medical knowlege and liability)answering you.
it is no point to save money by doing so,or just the correct diagnosis is delayed and the condition worsen. More suffering of the child is certainly the consequence

複式洋房

我個仔都係

我個仔同你個case差唔多, 醫生話風癩, 但冇得解....
我最後帶左我個仔睇中醫.. 之幾個禮拜都冇野....! 如果你信中醫, 可以試下..

子爵府

今日睇左個皮膚專科醫生, 話唔係有野咬, 係某種敏感. 早一兩個星期打過水豆針, 唔知係咪藥物反應. 都講到唔係好肯定.

俾左d抗敏藥膏來搽. 唉, 都係唔可以清楚話俾我知係咩事. 今日仲化開左添, 聽日會去返打水豆針果個兒科醫生度問下.

今日發展到咁:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呀~呀~呀~呀~~~~
3b 好慘呀~~~

佢痕唔痕呀?好肉赤呀!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係呀 快啲帶佢睇醫生呀

陰公一逹逹 bb痕唔痕呀? 希望佢冇唔舒服啦

子爵府

原帖由 googoo 於 09-4-8 14:45 發表
呀~呀~呀~呀~~~~
3b 好慘呀~~~

佢痕唔痕呀?好肉赤呀!
唔痕, 佢乜事都無, 見倒人就抽高自已褲腳, 跟住大聲叫:"嘩!". 係咁.

子爵府

原帖由 pinkdoll 於 09-4-8 17:39 發表
係呀 快啲帶佢睇醫生呀

陰公一逹逹 bb痕唔痕呀? 希望佢冇唔舒服啦
睇左一個兒科, 一個皮膚專科, 佢地都講唔清係咩事. 總之阿B無乜唔舒服, 食得訓得玩得, 咁睇多幾日先算喇.

多謝各位關心.

大宅

原帖由 軍魁星 於 09-4-8 17:56 發表
睇左一個兒科, 一個皮膚專科, 佢地都講唔清係咩事. 總之阿B無乜唔舒服, 食得訓得玩得, 咁睇多幾日先算喇.

多謝各位關心.

希望快d好番就好拉.

大宅

肯定係生風癩, 同我一樣, 我由細出到大, 建議你去皮膚科做TEST找出致敏源頭, 如果唔係就成日都會出,但又唔知道原因
係好辛苦架!好痕架,可以用藥酒幫佢薄薄一習茶上, 會舒服D
我係對一種香料敏感, 好似蚊香等

首頁

尾頁

跳至