自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

在其他討論區找到 純分享
號外
溫馨提示
小心受騙
我們須知
訂造傢俬及室內設計

A 一間真正合格的訂造傢俬公司必須設有合格的部門和合格的自設工廠
1 公司一定有自己合格的設計部
2 公司一定有自己合格的度尺部
3 公司一定有自己合格的貨倉
4 公司一定有自己合格的運輸部
5 公司一定有自己合格的傢私製造廠

B 不合格的訂造傢俬公司他們會怎樣做
1 設計找兼職做
2 度尺找兼職做
3 運輸找外判送貨
4 訂造傢具產品自己沒有工廠找山寨廠做

C 一間不合格的訂造傢俬公司他們一般都是找山寨廠訂貨

D 現時訂造傢俬廠都是在中國大陸

E 2018年不符合國家環保政策的訂造傢俬山寨廠都會陸續被政府有關部門封閉廠房不允許他們生產

F 一間不合格的訂造傢俬公司將您的訂單找一間山寨廠生產您的心情會怎樣

G 訂造傢俬山寨廠他們的傢俬生產原材料100%都是來自大陸的有關不合格類原材料

H 如果一間做訂造傢俬的公司一開始就欺騙他們的顧客大家可以想像一下後果

備注
1 顧客必須要求該公司出示有關證明及證據(以證明他們是一間合格的公司)如果不能夠提供有關證明和證據,這間公司就不能夠相信

2 顧客給設計費和訂金之前一定要問清楚設計公司是否由自己公司製造還是找外面的人和山寨廠做

3 訂造傢俬山寨廠他們一般只有幾個到二十多個工人

訂造傢俬消費者必須要問的問題

問題一(設計師)
設計師是否該公司自己的設計師

問題二(度尺員)
度尺是否該公司自己的度尺員

問題三(傢俬廠)
製造傢俬的傢俬工廠是否該公司自己的工廠

問題四(板材)
板材是不是從外國進口

問題五(送貨員和貨車)
運輸送貨員和貨車是否該公司自己的送貨員工和貨車

請回答以上問題一到五

男爵府

回覆樓主:

洗乜咁覆雜,我會睇間公司係咪老牌子,唔會成日轉人轉名就基本可靠了。

洋房

晴雯 發表於 18-8-10 16:03
洗乜咁覆雜,我會睇間公司係咪老牌子,唔會成日轉人轉名就基本可靠了。
...
都係啊 想做足啲去網上查冊個到 睇下佢有無呢個名

wcpcelia    發表於 18-8-11 17:30
Ceci師傅    發表於 18-8-10 17:31

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

搵到間,會試下,試完話比大家知,暫時唔好問邊間

男爵府

回覆樓主

合格乜、合格物

全部都係錢,你大公司訂都未必做到設計度尺制作運輸安裝全部一間公司自營啦!

洋房

愛B媽媽 發表於 18-8-10 20:36
合格乜、合格物

全部都係錢,你大公司訂都未必做到設計度尺制作運輸安裝全部一間公司自營啦!
其實我見到其他討論區都話有 但相對比較少啲
呢啲指示我相信都係幫我地避開一啲呃人既公司
因為始終訂造傢俬同裝修 都成日有不愉快經歷

洋房

愛B媽媽 發表於 18-8-10 20:36
合格乜、合格物

我聽過有幾間係幾好
但我唔中意同人宣傳 自己又未試過
所以都係唔開名喇

伯爵府

小妹很累 發表於 18-8-10 15:41
號外
溫馨提示

長篇大論係好詳細....但乜野叫合格?

洋房

pumpumpurin 發表於 18-8-11 11:46
長篇大論係好詳細....但乜野叫合格?
其實合唔合格真係用過先知
但我都覺得呢篇野係岩
起碼佢會有自己團隊 肯自己做QC 都證明呢一間野係有心做
想做好佢 所以合唔合格真係唔知 但可以睇得出呢間野係米有心做好佢

侯爵府

小妹很累 發表於 18-8-10 15:41
號外
溫馨提示

我搵老字號有口碑的小舖做、話之佢有無自己運輸隊伍、平靚正耐用d 款吾out兼準時收貨重想點...
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

洋房

SaBB 發表於 18-8-11 14:53
我搵老字號有口碑的小舖做、話之佢有無自己運輸隊伍、平靚正耐用d 款吾out兼準時收貨重想點...
...
咁當然好喇 我都想大家搵到
因為我覺得始終為屋企既 做好啲好重要
係想方便你地搵一間好公司!!

侯爵府

小妹很累 發表於 18-8-11 15:03
咁當然好喇 我都想大家搵到
因為我覺得始終為屋企既 做好啲好重要
係想方便你地搵一間好公司!!

至緊要有口碑及親友用過可以介紹、無既話根本不會隨便試、好易中伏。我見facebook好多設計公司都啱心水我都吾敢亂試
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

附合晒,d價變天價了

洋房

鍾太2009 發表於 18-8-11 20:03
附合晒,d價變天價了
我相信都係合理價錢姐
因為你都係想有好結果姐 最怕係比人呃姐

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

上次去家居展,有間叫 joca,d傢俬個樣幾得,標榜係用實木,點知一拉開d柜桶,d料幾差吓

洋房

oceandeepsea 發表於 18-8-12 08:38
上次去家居展,有間叫 joca,d傢俬個樣幾得,標榜係用實木,點知一拉開d柜桶,d料幾差吓
...
係啊 之前有個朋友用過其他公司
都唔平嫁 又話自己人手同廠房
點知收貨同現場又係兩個樣

洋房

oceandeepsea 發表於 18-8-12 08:38
...
我都有朋友去左Centor個間野訂傢俬
訂完返黎 質量都算數 但好似啲氣味超標
搞到佢啲貓貓病曬 要請其他公司汁手尾
啲公司又話無氣味無化學野 最後都係呃人

洋房

ISO 認證
1. ISO是一個國際質量認證系統,每三年進行一次大考,每年進行一次小考,以確保符合規定及質量達到合格水平
2. ISO認證是適用於世界上任何一個行業
3. 如果一間公司質量達到一定的水準,才有資格去報名考呢個國際認證標準
4. 普通細規模的公司,基本上好難達到合格的水平去考獲這個認證

一條龍,一站式
訂造傢俬流程:
1. 到訂造傢俬公司參觀
2. 平面圖
3. 平面擺位圖
4. 報價
5. 議價
6. 落單
7. 安排現場單位度尺
8. 平面擺位設計
9. 約客講解設計(有機會修改)
10. 確認平面擺位設計
11. 設計師繪圖
12. 約客睇圖及選擇頻色(有機會修改)
13. 約客人睇圖及確認上廠圖紙
14. 安排現場覆尺
15. 安排圖紙給工廠生產
16. 物流部聯絡客人安排送貨
17. 當天送貨到單位現場(如果大單位需安裝兩至三天)
18. 陪同客人驗收傢俬
19. 提供傢俬結構保養文件給客人簽署
20. 客人付尾數

(P.S. 訂造傢俬客戶心聲,請不要欺騙我!!)
因為很重要 所以說三次

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

鍾太2009 發表於 18-8-11 20:03
附合晒,d價變天價了

洋房

回覆 tsung 的帖子

又唔係天價既中間低錢 一定唔會係最平嫁喇

首頁

尾頁

跳至