自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我買啲香港幼稚園書同中文書同佢睇

珍珠宮

畀面勳章

jutau 發表於 18-8-9 12:55
我女而家求我話想喺英國讀書,佢好憎讀中文,我解釋佢聽我想佢中文最少都有中學程度先過去,而家全球化外 ...
我公司係歐洲公司, 請返來的歐洲人都係識講, 聽, 睇同寫到中文.

e+真係多左好多外國人識聽講睇同寫到中文

珍珠宮

畀面勳章

我愛Corina 發表於 18-8-9 12:32
我小朋友識聽同講,但學唔到寫同睇

如果大左有可能返中國做嘢, 一定要識睇寫講聽中文.
世界唔同左了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

starrymama 發表於 18-8-9 06:05
如果大左有可能返中國做嘢, 一定要識睇寫講聽中文.
世界唔同左了

到佢地大左,科技又可能進步了,話唔埋。
只可以說盡量要佢地學,但唔可以強迫佢地啦。

水晶宮

fattypiggy 發表於 18-8-9 13:55
勁呀!! 媽媽用咩計? 我想偷師!! 我對仔囡已經送中文學校, 家中講广东話. 每晚陪中文閲讀. 但仍然中文奇 ...

唔太清楚 只可以肯定佢呀媽唔係虎媽,但照case睇 外地長大要學好中文,大前提是興趣,對中國文化有興趣,或者自細受父母逐漸薰陶,說中國童話、歷史故事、成語故事,說家鄉的事 爺嫲祖先以前事蹟.... 待佢有一定認和興趣,再加父母推波助瀾,或者是這樣在不傷和氣底下 學好中文的

男爵府

bluetulip 發表於 18-8-9 10:17
有無家長係外地生活,自己係屋企教仔女中文(包括粵語、普通話)?
有無心得、方法、教材可以分享下?謝謝 : ...

我覺得係睇興趣。我識既親戚朋友識睇識寫既通常會追港劇同聽中文歌。聽中文歌應該係學得最多中文字,因為佢地都好鐘意唱k。

水晶宮

回覆樓主

樓主唔知你小朋友到乜程度,呢套書初學時用過,小朋友容易明白中文是咩一回事,也會好奇地跟著書寫,你要唔要 可以送比你

水晶宮

Ashleycorina 發表於 18-8-9 14:00
睇個人有幾desperate 學中文。
我細個係唯一一個理我媽,三個小朋友外國出世長大,得我一個肯學。
我小學時 ...

我個細路就係唔想去,我亦唔多想佢去,因為九成九都係大陸人教,佢地教簡體字,我想佢學繁體字

水晶宮

BBgaga 發表於 18-8-9 15:17
唔太清楚 只可以肯定佢呀媽唔係虎媽,但照case睇 外地長大要學好中文,大前提是興趣,對中國文化有興趣, ...

中國神話傳說係個好的 idea

水晶宮

Bubeau 發表於 18-8-9 15:22
我覺得係睇興趣。我識既親戚朋友識睇識寫既通常會追港劇同聽中文歌。聽中文歌應該係學得最多中文字,因為 ...

我細路仲細,中文電視節目佢暫時比較有興趣得叮噹

水晶宮

BBgaga 發表於 18-8-9 15:27
樓主唔知你小朋友到乜程度,呢套書初學時用過,小朋友容易明白中文是咩一回事,也會好奇地跟著書寫,你要唔 ...

多謝你的推介同好意
我下次返香港去書局望下,有興趣的話我自己買一套,唔好麻煩你千山萬水寄過黎

珍珠宮

王國教室勳章

bluetulip 發表於 18-8-9 16:32
我個細路就係唔想去,我亦唔多想佢去,因為九成九都係大陸人教,佢地教簡體字,我想佢學繁體字
...

我細個都好唔鍾意去,因為好悶又教得悶。
你邊個國家?
我姐响英國,佢話有中文教會,小朋友返去玩,有weekend gathering 小朋友學廣東話同普通話,因兩個語言的父母都有。
佢話有d香港人自組中文playgroup 幾好啊

大宅

BBgaga 發表於 18-8-9 15:27
樓主唔知你小朋友到乜程度,呢套書初學時用過,小朋友容易明白中文是咩一回事,也會好奇地跟著書寫,你要唔 ...

買過一本,而家擺係屋企簁位圖唔吸引之餘,字句夾硬軿湊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bluetulip 發表於 18-8-9 10:17
有無家長係外地生活,自己係屋企教仔女中文(包括粵語、普通話)?
有無心得、方法、教材可以分享下?謝謝 : ...

唔好強迫,要引起興趣,我姊自己先做簡單字咭/故事書 ,每天學幾個字。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 18-8-9 12:32
我小朋友識聽同講,但學唔到寫同睇

聽説易學好多,讀寫比較難學

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

上中文班,每個星期六去上,上3個鐘。讀左第二年,暫時ok

自己教過,教到嘔血

不過表姐每年都過黎玩,佢每年講都會進步。聽我估佢明9成

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都係用<基礎漢字500>教,買頭三套睇下學成點。 入面有中,英同國語拼音,大仔自識佢既母語拼音後就偷雞睇國語拼音果行白撞系廣東話讀音。

婆婆買過d 兒童中文字典俾我,認幾個字都得,不過冇<基礎漢字>咁重覆要小朋友認字,變左有少少難keep 到個興趣同滿足感。

興趣同天份好緊要,我d 仔女有冇天份既結果分別真係差一截。我只係自己教,網上印d 寫字練習。一唔讀,寫一排,佢地就唔記得。佢地識聽講就算,我d 朋友老公個個有返中文學校,最後只識聽講,所以我冇要小朋友返中文學校。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我而家可以做係講多d 廣東話,起碼keep 到同你簡單溝通到先。我大仔開始大,我對住佢開始講多左更生活化既字 (砵砵>大便>痾屎),就算係鬧佢,有時專登用強烈少少既字。

如果你搵中文學校,搵到繁體字班當然好,冇得選擇下去讀簡體字班都好,返中文學校旨在有中文語境,練下中文字筆劃筆順係點都好。如果為搵食,學簡體字同國語係仲好。

水晶宮

VCBB小天使 發表於 18-8-9 17:42
唔好強迫,要引起興趣,我姊自己先做簡單字咭/故事書 ,每天學幾個字。
...

我一個禮拜比佢學幾個字,寫就隔日比佢練下,我都無chur 佢,同佢睇下中文書,佢識幾個字就好開心,有個推動力繼續想學多 d

水晶宮

goosema 發表於 18-8-9 17:58
上中文班,每個星期六去上,上3個鐘。讀左第二年,暫時ok

自己教過,教到嘔血

好耐無見

我都係剛剛開始教,仲未嘔血,遲 d 唔知

你地屋企唔係講廣東話咩?

首頁

尾頁

跳至