嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

啱啱睇到編文章,原來g6pd嘅bb特別容易有敏感同呼吸系統問題,有媽媽自責自己傳咗g6pd比仔仔,令仔仔收苦!真係心同感受
請問有冇有經驗嘅媽媽可以分享吓!濕疹係咪要等小朋友5歲後抵抗力好d先可受控制?
而家仔仔兩歲,就係同大部分濕疹b一樣,乜都試過搽都冇用。又唔想長期搽類固醇治標不治本!見到佢成日’R’到損晒睇見都心痛,鄧佢辛苦

民房

BananaM 發表於 18-8-2 13:18
啱啱睇到編文章,原來g6pd嘅bb特別容易有敏感同呼吸系統問題,有媽媽自責自己傳咗g6pd比仔仔,令仔仔收苦! ...

樓主可以帶小朋友去睇睇依個醫生,因為我朋友個小朋友濕疹都好嚴重,晚晚痕到訓唔到教,但睇完依個醫生之後啲濕疹好番好多,所以樓主可以試下睇睇依個醫生。

回覆 BananaM 的帖子

Hello BananaM,敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,主要原因仍然不明,媽媽唔好怪責自己呀 小朋友皮膚角質層比較薄,如果皮膚比較乾影響皮膚屏障保護,令環境致敏物源(塵蟎)有機會經皮膚進入身體,最天然方法係經常做保濕黎(天然椰子油/橄欖油/凡士林)保護佢幼嫩皮膚,形成屏障作用,部份BB大左免疫系統叻D會少左敏感反應。增強小朋友免疫力會有幫助,飲食同運動好重要,均衡飲食吸收多元化營養,多飲水改善血液循環、新陳代謝,有助將廢物或毒素從尿液中排出體外,每日同囝囝帶去遊樂埸玩,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,有做運動小朋友,身體都會強健D!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

同路人,我仔都係,抵抗力一弱就出濕疹,好反覆。要睇皮膚科醫師

別墅

BananaM 發表於 18-8-2 13:18
啱啱睇到編文章,原來g6pd嘅bb特別容易有敏感同呼吸系統問題,有媽媽自責自己傳咗g6pd比仔仔,令仔仔收苦! ...

想問如果有遺傳g6pd系米一出生世就驗到定系要自己去驗架?

民房

ZoeShuen 發表於 18-8-2 16:39
樓主可以帶小朋友去睇睇依個醫生,因為我朋友個小朋友濕疹都好嚴重,晚晚痕到訓唔到教,但睇完依個醫生之 ...

好呀!唔該晒你呀

民房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-8-3 13:19

Hello BananaM,敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,主要原因 ...

多謝你嘅資料同支持,感激

民房

WaiLams 發表於 18-8-4 11:30
想問如果有遺傳g6pd系米一出生世就驗到定系要自己去驗架?

一出世時醫院會抽bb的臍帶血驗,如冇人通知你有問題即係冇問題。
BananaM 發表於 18-8-5 06:40
多謝你嘅資料同支持,感激
加油
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至