嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知BB 除左要打健康院的針外,仲可以帶佢去其他私家醫生到打針,
想問邊個兒科醫生打最好?順便想睇埋醫生
打針價錢係唔係個個醫生都差唔多?

大宅

Happy-pp 發表於 18-8-1 19:53
我知BB 除左要打健康院的針外,仲可以帶佢去其他私家醫生到打針,
想問邊個兒科醫生打最好?順便想睇埋醫生 ...

初生BB ,未滿月,想睇埋醫生係覺得BB 呼吸唔順,醫院和健康院話無問題,但都想睇清楚d。
請問係唔係應該睇氣管敏感醫生?
回覆 Happy-pp 的帖子

Hello Happy-pp ,健康院嘅免疫接種計劃已經包含衞生防護中心建議BB要接種嘅疫苗,私家醫生就有提供唔同類型嘅混合疫苗,例如5合1﹑6合1,同一D額外疫苗,好似乙型流感嗜血桿菌、口服輪狀病毒等;疫苗可以減低BB患上該傳染病嘅風險,為免重複接種,建議媽媽帶埋針卡,向私家醫生請教有關詳情呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

初生BB嘅呼吸速度一般比成人快,如果BB有喉嚨分泌,聽落可能會好似呼吸唔順咁,醫院和健康院話無問題,一般都唔太擔心 ! 留意BB食奶或者瞓覺時頸部會唔會摺住令bb 抖氣大聲? 媽媽可以觀察住BB抖氣情況,如果抖氣有"He he" 聲,面色有發紫咁就要同BB睇睇醫生。BB食奶好唔好呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-8-2 16:58

初生BB嘅呼吸速度一般比成人快,如果BB有喉嚨分泌,聽落可能會好似呼吸唔順咁,醫院 ...

BB食奶食得幾好,係有時瞓著左唔食

水晶宮

回覆樓主

超級好醫生

大宅

puppydingo 發表於 18-8-5 14:52
超級好醫生

請問診金大約一次幾多?

水晶宮

Happy-pp 發表於 18-8-5 19:15
請問診金大約一次幾多?

唔記得exactly
大概1200consultation

大宅

puppydingo 發表於 18-8-5 19:22
唔記得exactly
大概1200consultation

唔該
Happy-pp 發表於 18-8-3 22:02
BB食奶食得幾好,係有時瞓著左唔食

如果精神和胃口OK代表BB無唔舒服,初生BB容易有肚風,建議媽媽可以係食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向, BB放左D 風出黎先食奶,胃口可能會好D/食得快D,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,係好親密溫馨嘅親子活動。

首頁

尾頁

跳至