嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我個女就黎16個月大, 我想整蕃茄牛肉粥俾佢食但諗黎諗去都唔知買乜野牛肉好 - 免治牛肉? 牛柳? 急凍肥牛? 定係點呢? 請各位指點下!

大宅

我買百佳免治牛肉+蘿蔔煮粥仔呀

別墅

原帖由 丁丁超人 於 09-4-3 17:39 發表
我買百佳免治牛肉+蘿蔔煮粥仔呀

聼朋友講好多牛肉有二氧化硫,所以一路都0吾敢比bb吃。有無媽咪有可靠牛肉源?銅鑼灣/灣仔區。

別墅

i bought beef from taste(come from Australia)
ok!

大宅

好媽媽勳章

今朝我去惠康買左盒免治牛肉 (巴西)俾囡囡食, 煮出黎好有牛肉味, 希望佢鍾意食啦!

男爵府

minced beef maybe a bit dirty and not 100% reliable, I buy a whole piece and blend it at home

source : New Zealand 牛柳絲 from Wellcome, organic beef from Taste, etc....

to sum up, 牛柳 is the best, 夠淋又唔肥, 肥牛太肥la

子爵府

我就咁係肉檔買$5搞碎咋,返黎蒸熟咗自己再搞一次,先撈落粥到
我愛我個囝,愛到變做鬼..

別墅

原帖由 029892 於 09-4-7 01:55 發表
minced beef maybe a bit dirty and not 100% reliable, I buy a whole piece and blend it at home

source : New Zealand 牛柳絲 from Wellcome, organic beef from Taste, etc....

to sum up, 牛柳 is the best, ...

係citysuper終于有organic beef la. 不過係免治,但望落去ok.煮左一次粥,ok bor.

子爵府

我都仲未比牛肉囡囡食, 因為佢有濕疹, 怕易敏感

大宅

免冶牛肉會肥d, 我係taste買澳洲牛肉切片, 然後切碎..

禁止發言

別墅

買牛柳,唔肥又林,然後自己喺屋企攪肉碎。唔太建議買碎肉因為唔知係邊部位攪出嚟,同埋驚出面啲攪肉機污穢。

首頁

尾頁

跳至