婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近搬新屋,之前係99屋企暫住一個月已經發現大家生活習慣唔同。搬左新屋又剛剛有左,99就成日自己上黎煮飯。
仲帶埋自己對拖鞋、飲開既咖啡粉、佢用開廚房用品買過放係度。
煮完飯廚房似打仗(刀亂放,洗碗盆塞左,將d膠袋左一個右一個咁掛(內有廚餘))
結果我仲要由頭執同抹一次。

今日終於頂唔順叫C6 同99講唔好再係咁,唔係我會收返條匙。

大宅

umininn2011 發表於 18-7-16 00:50
最近搬新屋,之前係99屋企暫住一個月已經發現大家生活習慣唔同。搬左新屋又剛剛有左,99就成日自己上黎煮飯 ...

唉!點講呢?一開始就吾好比易請難送!你99意為自己好偉大買餸走上來做亞四,好心做壞事九九震越幫越忙?一山不能有二虎大家生活喜居飲食吾同,樓主你遲啲生坐月重精彩重麻煩收返条鎖匙啦?費事夜長夢多希望你收到啦!

別墅

回覆 stella^^ 的帖子

當初C6 自動獻身比鎖鑰99 當後備點知佢直情當呢度係新蒲點......
成日都話答兩蚊地鐵好方便......
我明佢好心想幫我地做多d, 但我真係唔需要。
出聲又怕佢無限幻想攪到佢唔開心。

男爵府

回覆樓主

而家已經咁bb出世預佢朝十晚十都得喇,你99仲未接受到個仔有頭家要一家一主,仲係覺得自己女主人咁,個仔新居係佢有份,快d係佢將幻想實現前截左佢先,唔係就返唔到轉頭喇!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果你老公贊成,咁就同佢講收返鎖匙。
同佢講話鎖有問題,換鎖。攞番之後,問取鎖匙就話唔得閒配番畀佢, 推多幾次耍去幾次佢就會明白。

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-16 07:37
同佢講話鎖有問題,換鎖。攞番之後,問取鎖匙就話唔得閒配番畀佢, ...
咁樣幾好。
可以保住99面子又"收"得番條匙

大宅

回覆樓主:

一開始就錯。唔應該俾鎖匙。

男爵府

Solarflare 發表於 18-7-16 13:19
咁樣幾好。
可以保住99面子又"收"得番條匙

這個辦法唔錯

子爵府

回覆樓主

個仔的家=她的家
拿拿臨收返鎖鑰,否則個b出左世24小時隨時出現你就知味道
Hi

大宅

umininn2011 發表於 18-7-16 00:50
最近搬新屋,之前係99屋企暫住一個月已經發現大家生活習慣唔同。搬左新屋又剛剛有左,99就成日自己上黎煮飯 ...

same.....唔同既我係ftm同要湊小朋友。 佢成日失驚無神走上黎。 次次買一大堆野。 老人家要刷存在感唔緊要。 我當慳返啲買菜錢。。。。但最後搞到我地唔喺屋企都自己走上黎, 仲要入我房。 明顯踏到我底線, 叫老公叫佢唔好上黎,就算上黎都要打比我先。 黎緊屋企鐵閘壞左要換鎖, 我唔會再比鎖匙佢

公爵府

crystal媽咪 發表於 18-7-16 07:37
同佢講話鎖有問題,換鎖。攞番之後,問取鎖匙就話唔得閒配番畀佢, ...

不知道是不是我呢個人有毛病?生保床我是睡不著的,不明白99為何老是喜歡睡別人家的床?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

美之選468 發表於 18-7-16 15:52
不知道是不是我呢個人有毛病?生保床我是睡不著的,不明白99為何老是喜歡睡別人家的床?
...

唔關事,真心覺得發神經

寶石宮

...

佢都傻傻哋,有小朋友更加唔會邀請你過嚟一齊瞓、一齊幫手啦☺

珍珠宮

...

喺霸地頭

別墅

回覆 兩條線 的帖子

我剛剛發現99連床單都幫我換左佢用開既大花花圖案,雖然係新但我唔中意呀!C6話叫我忍下
再係咁我怕我會對住佢地發脾氣。

男爵府

umininn2011 發表於 18-7-17 00:54
回覆 兩條線 的帖子

我剛剛發現99連床單都幫我換左佢用開既大花花圖案,雖然係新但我唔中意呀!C6話叫我忍 ...

經驗之談, 啲無鬼用男人只會要你忍, 忍, 忍。佢無意識到2個女人既霸地盤戰爭已經拉開序幕。
既然已經入侵到主人房既床上用品 (個人覺得床上用品係好私人既地方, 你99連床都掂, 好明顯係度宣示主權。)

你奶奶係度慢慢試緊水溫, 想睇下干涉到咩程度你地先會出聲。而家魔手由廚房開始伸到入你主人房。樓主你真係打算忍忍忍?
如果你一直唔show自已條底線出黎, 佢點會知道你條底線响邊呢?

大宅

回覆樓主:

我奶奶曾經想幫我間屋扮靚,佢一出門口我即刻收起哂啲野同我老公講如果我見多次就即刻扔唔係收埋佢,叫奶奶唔好洗埋啲咁既錢。之後姑奶上嚟話阿媽買貴野畀我地又點又成,我都忍唔到口叫姑奶咁鍾意可以拎埋走放佢屋企,跟手佢就唔出聲喇,大家知老人家最鍾意啲大花呀,勁鮮艷色係咩料啦。。
之後奶奶就無再為我家扮靚之餘,間唔使買吓送拎吓湯嚟,咁上嚟前都會講聲既(同我老公,唔係同我),我覺得都係老人家式關心就算數
總之,每次佢拎啲唔啱用既野嚟,我就收埋,佢問,我就話係呀甩咗呀洗咗呀問吓xx(我老公)先,佢都唔係蠢既,試多幾次水就會識收。

寶石宮

回覆樓主:

我話唔駛,唔好搞我屋企d野。
自此無再上黎

男爵府

umininn2011 發表於 18-7-17 00:54
回覆 兩條線 的帖子

我剛剛發現99連床單都幫我換左佢用開既大花花圖案,雖然係新但我唔中意呀!C6話叫我忍 ...

搞到我張床就忍無可忍,跟本連最基本尊重都無,點忍
問下你老公佢處理定你處理,面係人哋俾

男爵府

比你同你老公參考下。

奶奶擅自換走廚具 新抱不滿 (晴報)-Talk Of The Town-世事政情-生活副刊 http://lifestyle.etnet.com.hk/co ... talkofthetown/41812

首頁

尾頁

跳至