在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

海豚實寶 發表於 18-7-13 21:11

個仔兩歲多兩個月大,之前細少少個陣都會訓下晏覺,三點幾到 ...
人人唔同, 有d 細路要瞓耐d, 冇一定答案.

我d仔女入學前會瞓晏覺, 我見佢地攰就要佢地瞓, 所以佢地係夜訓 (9-10點). 佢地4歲冇瞓晏覺後, 7點起身要返學, 咁佢地7-7:30pm要去瞓, 二仔6點幾食飯就邊咬邊瞓. 不過必要時要夜番屋企, 我都要佢地去瞓覺, 佢地係瞓得著, 只係心野唔去瞓.

如果要佢去瞓晏覺, 試下氹下佢, 例如瞓醒之後可以有獎, 等佢"期待" 去瞓覺. 如果係"迫" 既話就無謂, 亦都迫唔到.

我諗你睇你既習慣同小朋友表現. 如果佢好早表現得好攰咁, 易扭計, 行路易跌等等, 咪氹下佢去瞓覺. 或者要小朋友7點起身, 午飯後訓一陣.

如果小朋友唔去瞓, 佢9點起身9點去瞓都合理. 夜晚瞓到12-14個鐘就好好.

你男家d 人咁講野, 大抵係因為8點後冇孫玩...

複式洋房

bosch 發表於 18-7-15 04:50
人人唔同, 有d 細路要瞓耐d, 冇一定答案.

我d仔女入學前會瞓晏覺, 我見佢地攰就要佢地瞓, 所以佢地係夜訓 ...

Del

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我女兩歲,我要佢訓晏覺。
如果要佢玩足一日唔訓係可以,不過一樣地、去到4-5 點其實佢已經好攰,同埋佢知道有得繼續玩係唔會「主動」去訓覺,同佢講返上床訓覺,佢係好快入睡,即係佢其實真係攰
同埋我小朋友唔訓晏覺,去到夜晚先訓,佢會因為太攰而失控、喊、扭(因為係同荷爾蒙有關),我都唔想佢咁樣,所以會叫佢訓晏覺

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

newspaperhang 發表於 18-7-15 19:24
我女兩歲,我要佢訓晏覺。
如果要佢玩足一日唔訓係可以,不過一樣地、去到4-5 點其實佢已經好攰,同埋佢知 ...

咁你女幾點起身 午睡同夜晚睡覺呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

海豚實寶 發表於 18-7-15 23:37
咁你女幾點起身 午睡同夜晚睡覺呀?

我女9-10點起身,大約2-3pm 我就會要佢午睡,大約兩個鐘,有時佢心掛掛去公園玩就一個鐘多d 就起身 因為我家係遲食晚飯(8pm或8半),夜晚10點先上床講故事,順利唔扭計就半個鐘左右訓著(其實我都覺得係好晏,但無法,唔想食完飯就叫佢訓)但近日戒奶嘴搞到無咩安全感,要搞成個鐘先訓著
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至