家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

Re: 330 - 長升長釭漲n股票

Ron38 寫道:
相當同意. 330的管理層是一班很有能力的人士,股票短期受壓和公司質素無關. 我很希望, 在一些日子後, 當股票上升至50元時, 大家也會記得現時的等待是值得的。

不要日日看, 反而投資成績會更好, 這是投資'好'股票的方法。

哈哈, 我比你貪心, 我target唔止$50, 我想中長線keep3年到....因為都無咁多時間睇....亦因輸唔起, 所以唔會短炒.

而家我都係起步學野....
之前因為唔睇好個股市, 所以係122.5放左隻5號仔....雖然而家升左好多...但係我都無係124.5追(我本來想追)....因為, 到而家我都仲係覺得個市分分鐘跌得好甘.
我想學下點樣改善心理質素.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

Re: 330 - 長升長釭漲n股票

Ron38 寫道:
[quote]
C-PA 寫道:
Ron38, 咁你嘅投資組合中有冇地產股(如有, 邊隻)?

No. 不過只是個人不喜歡投資地產股, 若你有興趣, 1200美聯是最直接受惠的。

我不喜歡的原因是, 我個人對樓市的升幅不樂觀, 但每個人有不同看法, 可能之後繼續上升.
[/quote]

哈哈, 我長遠都唔睇好樓市.....既然唔短炒, 我都唔晒時間去睇地產股....

如果樓市好番d, 我可能賣埋層樓tim....不過始終要住, 正在考慮中.
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

Re: 330 - 長升長有的好股票

Ron38 寫道:
最近我嘗試寫一些關於 投資致富技巧- 基金/股票 的文章, 並主要教人以簡單的方法長線投資致富, 不知大家有無時間幫忙看看並給我一些意見呢? 因為若有機會的話, 我很想將文章收錄成書, 去幫助一些常常在買股票及基金輸錢的人. 內容例如 : 投資的心態啦, 長升長有股啦, 買入後要留意咩啦, 很多人投資基金輸錢的原因啦...

若能夠幫忙, 請PM留給我Email a/c, 每星期一篇. 可能有時寫得不太好, 也請指正,給我意見你希望知道的而我沒有提及的。 其實我日後也希望去教類似的course, 因為, 我個人認為, 投資這學問是很值得終身學習的。

不過留意, 因為我是基督徒, 我是拒絕短線炒賣的, 並且也認為短線炒賣不能賺到'大'錢. 所以, 若你只喜歡短線炒賣, 每天也一定要昅實股票機的 , 請你不要留email給我, 因為你會很失望的.

感謝大家

寫書亦不失一個很好既投資, 你努力呀.

我而家睇緊大家既post, 希望可以從中學習&分析各人心態.
ron38, 我pm左email address比你, 希望你send你既文章比我參考, 意見可能比唔到你, 但可以話你知我既感受.

大宅

多謝支持. 我只是將試將一些投資方面的經驗, 報紙投資版的問題, 長線投資的好處, 如何選擇股票/基金.... 有時看完一本好的投資書籍的感想..... 因為投資是我的興趣及職業, 希望多些人明白, 只要透過'明白'及實踐, 投資賺錢是不難的。

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

複式洋房

please kindly PM to me, [email protected]

大宅

歐元已升穿1.32,若真是向1.35進發,思捷是其中一間受益者。 雖然我是長線揸的,但也希望股票快D完成整固,再創新高,到時又可再請大家飲杯coffee....可惜香港無Starbuck 股票買, 20元一杯Coffee也其門如市, 股票每年也上升約20%... 也是一隻不錯的長升長有股.

「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

大宅

留意, 今天 330 除息, 末期+特別股息=0.98, 所以, 股價今天將變為41.92(42.9),9/12/04 你會收到股息。

歐元升至1.325了,無理由330會唔升了...哈哈.

該用戶已被刪除

禁止訪問

大宅

Brian'Mother 寫道:
Ron38
股息係點樣計架!禁一手330又有幾多息呢!係未直接入我地股票戶口架!唔好意思,我有太多問題?

哈哈, 無所謂啦, 大家也是公司股東

330 一手是500股, 若以一手計,派hk$490息,只是買得一件Esprit的衫... 銀行可能收20手續費, 直接入你的股票戶口。 (可能遲一兩日).

該用戶已被刪除

禁止訪問

大宅

其實大家可以search一些有關股票的基本資料, 例如 330 思捷,

[url=330 思捷]http://hk.finance.yahoo.com/q?m=w&d=f&s=0330.HK[/url]

當你越對所買的公司的前景越多'明白',你便會對投資的公司越有信心,真的,短期升升跌跌真的不太重要,重要的是你買入的公司前景秀麗。

有很多基本資料及新聞, 也很有用. 明年展望 ? 請看看大行分析 (不用/要看細行):

花旗美邦發表研究報告表示,思捷環球(0330)7至9月首季度營業額升逾20%,若以港元計算,增幅則達25%;而可比較零售銷售額亦較去年同期增加逾5%,符合內部預測。維持其「買入」投資評級,目標價48元。

報告指出,營業額增長有助改善零售業務毛利率及批發業務利潤,不過,該行只是提高零售業務預測1%,並維持批發業務利潤預期。

該行表示,思捷今年批發及零售面積分別增加20%及18%,相信兩項業務增長相若,料佔集團批發及零售收入比重,維持在60%對40%水平,意味今年集團盈利及現金,均可保持強勁增長。

此外,思捷未來增長市場包括美國、英國、西班牙及意大利,預期批發及零售將在以上市場拓展,而歐元兌美元表現持續強勁,料有助進一步提高集團營業額及利潤。

風險方面,該行關注歐元會否轉弱,思捷英美市場投資能否成功,及其競爭對手H&M及Inditex,在過去一至兩年於歐洲表現欠佳,擔心他們轉向積極投資以扭轉局面。

思捷(330)上季營業額增逾20%,計劃短期在美增設6零售店
11月 3日 星期三 08:55 更新

思捷環球(0330)7至9月首季營業額升逾20%,歐洲批發業務訂單接至明年3月,並錄得雙位數升幅,而可比較零售商銷售額亦較去年同期增加逾5%。

該集團昨日(2日)於新加坡摩根士丹利亞太區會議上表示,計劃在2004╱05財政年內,增加零售店面積18%或3﹒1萬平方米,及加設「edc men」產品線。

其中,已計劃短期內於新開發市場美國,再增設6間零售店,選址包括蘇豪區,把當地總零售店數目提升至9間。至於英國,亦將開設多一間店舖,屆時總數為5間。《香港經濟日報》

思捷(330):近三月歐洲業務表現理想,冀美開舖增至逾10間
10月 21日 星期四 10:43 更新

《經濟通專訊》思捷環球(0330)主席邢李

大宅

小美人 寫道:
嘩 派息.. 今日買有無架!

唔好笑我,剛剛開始玩 :mrgreen:

無啦, 下次預埋你啦 !

大宅

是否今天買入都會有息 ?-(

禁止訪問

大宅

嘩, 歐元升破1.33... 亞洲貨幣持續上升, 令亞洲區股市今天受壓.. 普遍先升後回.

YEN : 102.27
Eur : 1.3322
Aud : 0.7942

禁止訪問

複式洋房

請問下次派息是幾時?

大宅

twinsgirl 寫道:
請問下次派息是幾時?

思捷 的業績公佈日期為 : 2 月 及 9 月.

一般會在4月 及 11 月派息.

首頁

尾頁

跳至