爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小時候,我和一般小朋友一樣只會親近媽咪。有一次, 我咳了好耐仍未好, 附近的診所已全睇過。那時, 爸爸放工後, 便帶我到九龍看醫生, 足足一星期, 我的病慢慢康復。經此事我才了解到爸爸細心一面。

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 中央情報員 的帖子

觸景生情

今日同囝温書, 佢唔識成語咩叫觸景生情, 要我與解釋俾佢知

我忽然浮起清明節掃墓時
見到石碑上爸爸微微帶笑的相片, 即時泛起串串回憶,
他在生時許許多多零碎的片斷........
想到這裡眼眶一紅, 就用這個情景解釋左俾個囝聽這就是觸景生情,
佢居然體會得到箇中感受, 仲安慰我話: 媽咪唔好難過, 公公知道架.

父親父親, 您可安好?

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

細個時踩單車不小心跌倒整傷面部, 回到家還怕他鬧, 結果他幫我處理傷口並連續幾天幫我清潔, 才好快就好返, 幸有他我面上才不留疤痕, 這事令我記到今天

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我爸爸係個遺腹子,爺爺在舊金山病逝幾個月後老爸先至出世,而爺爺有個大老婆,難產走左之後,再娶我亞麻,因為大麻生了2個仔,冇人照顧唔得架,而我亞麻先生左3個女,追到個仔啦,但始終同老子冇緣,不過我爸爸細時好可愛,而大哥同佢相隔十幾年,所以大伯父好鍚呢個細佬,成日3兄弟一齊行一齊走.
有日我亞爸唔見左,嚇到個個都唔知點算好,3歲人仔唔見左成日,有人出去河道撈,有人上山搵,驚比狼食左,搵左一日亞麻都打定輸數呢個仔冇左架啦,覺得唔知點面對個死鬼老公啦,咁就上神樓裝香......

古老屋個神樓就係要爬梯上去裝香拜神架,咁當我亞麻爬到上去...突然大叫差D由神樓趺落來,好左大伯當時就跟係亞麻後面,大家聽到亞麻大叫,都衝哂出來,呢個時候,大伯扶左亞麻坐低,就爬上神樓....哈...原來我老子就訓左係神樓,面通紅,叫又唔醒,打又唔醒,原來佢爬左上神樓偷左拜神D燒酒飲,我老子果次醉左3日,就算係醒左都仲係醉酒咁款,又笑又喊,果次之後大家就比左個花名佢叫"醉...俠"啦.

呢個醉俠一生都樂天派架,佢好攪笑架,我性格似佢,又男仔頭,佢就成日捉住我:亞妹..來...今日教你打幾拳....佢對D仔女,係有分門別類架,因為我好動,佢就會有時教我打功夫,但有時又教我跳老舞架,我認我好鍾意跳舞...佢竟然叫我做"飛女"喎,呢個花名除住年月過去,認識飛女D長輩都一一作古了,醉俠同飛女不知不覺就失蹤了.

06年爸爸帶笑離去,傷心左幾年,因為成日諗起佢走時,一句說話都冇,食飽就行人,唔等我地,而家諗通左啦,原來佢等埋我地團聚時再教訓我地....到時有排講啦.

爸爸就來你生日啦,今年整隻燒鵝過你食好唔好?但同你講聲父親節快樂先,來同我跳返隻舞又如何?

<br><br>

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

細個屋企好窮,爸爸做扎鐵,一個人搵,有時仲要OT到12點 (早上5:30起床),七個人食,但他從冇怨言,偶爾會一家人去飲茶。可惜到我們剛出來工程,他有cancer離開了我們,我們未能回報身他。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

父親已經離開我30多年,記憶中爸爸真的好像一條牛,很少很少說話,生活上從不要求,祇有默默的工作,爸爸的工作是酒樓點心師父,從九龍到北角,每晚6:30放工回家,吃飯後就小睡,10:30就起床回宿舍再小睡到4:00便工作,預備早點給茶客,每月祇得一天假期,他的一生完全就是工作,直到發現肝癌末期,媽媽選擇對他隱瞞病情,叫他放假安心在家等候安排小手術便好,當時的我在放暑假,每朝在床上忍着眼淚看見父親獨自在廳中行來行去,不時嘆氣,還擔心自己手術后何時才可復工,可惜他擔心的日子也不太長久,兩個月不到便痛着入院,醫院叫着我和媽媽見他最後一面,永遠忘不了他很辛苦的打開眼睛,真的祇望了我一眼便永遠離開我。爸爸可算是和我從不溝通,但在我心裡是永不忘記的好爸爸,至少我已從不會有機會跟他爭吵,亦不會有機會覺得他煩,父親節亦不能跟他慶祝一個了。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我第一隻手表是爸爸中了馬標送給我的,
雖然他現在已經離開我,
但每次想起隻表都是有一份喜悅

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我還記得年幼時,爸爸是一位裁縫師每日以計夜趕工做女士的長並且當臨近農曆新年更沒有時間睡覺十分辛勞所以做兒女的我唯有努力讀書報答他 !

禁止訪問

2018父親節勳章

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

爸爸好內儉傳統,但感受到佢好愛家庭同兒女,我地細個時每年暑假佢都會同我地一家人去荔園,成日將最好既食物留比我地,所以我大咗都學咗佢,過時過節會同佢地一齊食飯,有好味既食物都會留比父母一齊分享,亦都好愛家庭,真係美好既傳承

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

中央情報員 發表於 18-5-30 15:00
大家成日話「父愛如山」,比起母愛,父愛相對更深沉。一紮康乃馨表達咗對媽媽嘅愛,咁父親節又送啲咩好呢? ...

慈父,嚴父,老師,都是我父親。每天愛學生,愛心的教導,引領我們走應走的路,不會誤入歧途。年青時常帶我們去旅遊,行遍中國,東南亞等地。現在的他,只能待在家中,等我們有空一聚。

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

最難忘一刻,係阿爸為咗我妹喺街度一個人喊。

我妹有思覺失調,多年來病情反覆,佢經常都唔肯食藥,幾年前有一晚喺街食完飯佢一個先走,點知個晚冇返屋企,我父母怕我擔心(我有自己一頭家要照顧),到我第二日臨收工先通知我,我媽話打算報警都未必搵番個女,我立即趕返屋企附近搵佢,最後夜晚7點左右幾喺某個公園搵到佢呆坐。

由於佢冇食藥已病發,情緒唔穩定,所以我唔敢走上前同佢相認,改為通知我父母,而佢地手上有信可以強制送我妹入院,所以call咗白車亦有警察到場。

由於唔想刺激我妹,我一直喺20米以外冇露面,而我父母當中以我爸同我妹較親近,所以佢走上前同佢傾,勸佢見醫生,不過我妹唔聽佢講,之後仲突然起身狂奔走人,喺附近standby嘅女警追上前制服佢,按住佢喺地下,我妹當時失控,一直大叫同掙扎,話 點解要害佢,之後救護員隨即抬佢上白車送院,我媽跟埋上車入院打點。

我爸唔知我仲在場,佢一見我妹佢地上咗白車,就急急腳走,仲立即打俾我,約我一家一齊出街食飯晚。原本我諗住收線後追上去同佢一齊行,但我就追上前時,見到佢攞手巾抹眼,見佢不斷抬頭又低頭又搖頭,見到阿爸嘅背影,我都忍唔住流眼淚,我走上前拍拍佢膊頭,喊住口同佢講咗句。

「爸爸,冇事架喇!」(因為事隔多年,都唔記得確實講過乜)

「嗯」阿爸細細聲應咗句就冇再講嘢。

之後就一齊行番屋企附近同我老公仔女會合食飯。

呢次係我第一次見到我爸咁傷感,佢本身係一個樂天同幽默風趣嘅人,成日講笑話同爛gag,就算我地幾姐弟妹細個點唔聽話,佢非常刻制,一定同我地講道理,從來唔會體罰。見到成日都笑面迎人嘅阿爸為咗個女背人垂淚,我非常心痛! 正如如果我仔女有事,我都一樣咁難過!

而家我妹長住宿舍,我父母每星期都搭個半鐘車去探佢,帶佢去食嘢,我亦久唔久會一家去探佢。希望我父母身體健康! 以後唔駛為兒孫擔憂,我會努力盡做女嘅責任,陪伴佢地,報答親恩!

阿爸,祝您父親節快樂! 日日都快樂!
盡我一己之力,發放正能量!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

爸爸令我最難忘的一定是我們旅遊其間,他為另一位團友急救,而團友醒返
父親節快樂

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我到而家都仲好記得,係我以前讀幼稚園嘅時候,因為幼稚園我屋企好遠,爸爸需要每日踩成個鐘單車接我返學,之後再踩單車去返工,所以每日都要提前個半鐘出門口,風雨不改!
但同樣亦都係我最開心嘅時候,因為每當返學放學嘅途中,爸爸都會買零食給我,又會同我傾計,放學之後就會去公園玩一陣!從來都話過辛苦!我想你對說:爸爸多謝你對我付出了你的青春,你無私的愛!

≮新既起點√新既人生→新既開始 メ 有個錫自己既老公仔 シ 真係好開心好開心+_+ ≯

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

由細到大都同爸爸唔係咁親近,因為佢成日都唔會係屋企訓,佢既工作係要係離島住同工作,一星期可能只見到二次。但佢每次見到我地都會帶我地去買野食,其實當時小朋友既我,為食乜都得,亦覺得見到佢就係有著數。日子耐咗,都係無親近過,直至我二個小朋友既出現,關係親密咗,溝通亦多咗,慢慢亦覺得爸爸已經唔再係以前咁精力旺盛,已經變咗一個好老既老人家。雖然而家唔係一齊住,但我都會經常帶埋小朋友返去,等佢地見下,大家聚下。趁父親節,我希望我爸爸身體健康。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

細個果陣, 總覺得爸爸不愛鍚自己...
到結了婚, 毎次見爸爸, 他總會問候我和小朋友...
今年, 第一年過沒有爸爸的父親節, 今個父親節, 非常掛念他。

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我爸爸一生努力工作,以佢一人之力,養大我哋兄弟姊妹, 日日早出晚歸,但佢好大男人,有咩事都自已承擔, 好記得有日佢在地盤被狗狗咬到隻手,但佢竟然話唔關隻狗事, 係佢用毛巾同隻狗玩,隻狗玩得太興奮,唔小心就咬到, 小事, 叫家人唔使驚!
佢咁辛勞工作大半生, 到我哋兄弟姊妹開始出身,爸爸就突然離世

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

中央情報員 發表於 18-5-30 15:00
大家成日話「父愛如山」,比起母愛,父愛相對更深沉。一紮康乃馨表達咗對媽媽嘅愛,咁父親節又送啲咩好呢? ...

記得細個時爸爸很喜歡帶我們去麥當勞同酒樓吃喝玩樂的!
到夜晚有小強抱我睡覺!
到現在老了每次去他家或去飲茶,
爸爸就帶定同煮好我們喜歡食物,
等我們食到也帶回家也食到,真心思!
每月見3,4次帶埋孫仔孫女們給他孫們手勞作
送俾公公錫公公,公公就會甜入心內,
貴禮物不重要,重要爸爸身體健康就好了啊;
同孫子我們多去見他就係一份他想要的禮物!
今次父親節也去鍾意酒樓一家人一齊食飯,他己經心滿足!

複式洋房

2018父親節勳章 2018母親節勳章

記憶中細細個爸爸就一直在外番工賺錢養家,有時半年先有半個月可以同爸爸相處。但每次爸爸回家都必問我學業如何,有無聽媽媽話等等,一堆又嚴肅又煩悶既問題,感覺「爸爸」依個物種一d都唔可愛,有無都唔太重要,因為每次爸爸回家,我就唔可以痴住媽媽訓又或者由訓媽媽隔離既位置移到訓床尾位,只可抱住媽媽既小腿入睡,發下美食夢或僵屍夢等。有時仲會過份咁諗爸爸唔番黎我就可以一個人霸住媽媽,直至,我喺學校同隔離同學仔發生争執要見家長,當時爸爸聽完電話後就光速咁黎學校,但佢見到我第一句就問我有無受傷。20年後既今日仲記得當時爸爸係著住睡衣、踢住拖鞋同老師周璇處理事件,務求大事化小,小事化零。人大了先明白原來有「爸爸」已經係幸運,而「爸爸」愛你,將你睇得比自己重要,更係可遇不可求既事,在此願天下既爸爸有個快樂、難忘既父親節。

複式洋房

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我一向唔鍾意過父親節,只會喺爸爸生日時出錢買個蛋糕意思意思下,因為喺我印象中爸爸一直剛愎自用,完全唔聽取媽咪既意見,所以每次都係生意失敗收場,咁樣既爸爸唔值得我仰慕、尊敬。但原來我先係最剛愎自用嗰個,主觀咁認定爸爸一無是處。其實爸爸好努力搞生意係想我同媽咪、哥哥生活得安穩富裕,而唔係我自以為既爸爸只想做大老闆實現自己細個既夢想。但原來爸爸唔聽取媽咪意見係因為當時媽咪身體健康已出現問題,唔可以太操心勞累,爸爸一直擔心媽咪既健康狀況唔想媽咪為頭家、為盤生意奔波勞累,爸爸就一力肩負所有,而我繼續自以為是咁誤會爸爸。爸爸,對唔住!我唔係祈求原諒,愧疚係我需承受既後果,以後我會出自真心咁為你而驕傲,為你慶祝每個父親節同生日。

首頁

尾頁

跳至