自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛去完旅行回港, 分享返自己經驗,去年尾突然想去旅行,又難得儲夠分,打算上去換機票,點知原來而家大家係早一年就去出票去程好勉強搵到有位( 當然係差時間) ,回程最理想的4 日已冇位,CS 有提議出咗去程先,回程排waiting , 但當時我諗,如果排唔到,我咪返唔到香港同埋點plan 行程啊, 最後出咗一張唔啱心水嘅日期回程飛,心水日期再排waiting

時間一日一日過去,中間打上去asia miles 問過兩次都冇消息,淨係話有消息就會email/ SMS 通知我,同埋俾咗個當地電話俾我,如果我去到當地可以打去問消息

到出發去旅行嗰日都冇任何消息,我同老公已經打定輸數喇,直到臨返香港前3 日,我竟然收到email ,話我終於排到有位,嗰刻嘅心情實在太興奮,可以玩多幾日,但下1秒已經跌返落谷底,因為上網check咗,原來我老公仲未排到

嗰刻嘅心情真係好複雜,到底我要唔要呢個位呢,當初分開2 個account 扣分,變咗兩個Booking,原來有位係唔可以一齊排到,兩個Booking係一齊出飛,我明知我老公就係排我後面果一個,點解咁樣都會排唔到架

諗左兩個鐘,終於決定都係我要左個位,我老公自己返香港先,就諗住打當地電話去confirm ,點知個電話係無人聽嘅最後竟然要拜托身在香港嘅屋企人,打上Asia Miles幫我出飛

第二日下午,我再收到email ,我老公個位都排到啦真係一額汗,當初諗住博一博,唔得就老公自己返香港先,真係好彩排到

男爵府

回覆樓主

總結返今次嘅經驗

1 ) 出咗飛再改日子係要扣4 千分, 同埋排waiting 冇時限,排到你上機嗰日都得,Asia miles 真係到出發前2-3 日先放位(假如航機仲有位的話)

2 ) 通知我有位個email實在太簡陋,完全冇提及Confirm 出飛的時限 和當地電話 / email 等資訊, 佢哋以為個個都準備打長途返香港出飛?

3 )可能係個別國家問題,但法國個電話Keep 住都無人聽,如果唔打長途返香港,到底可以點樣出飛confirm, 問左Asia miles 話只可以打電話 / email 出飛 ,我好懷疑佢哋email會幾耐check 一次,會唔會到我上機佢哋都未搞掂,都係打電話穩陣啲

男爵府

回覆樓主

好好彩!我試過wait同一班機返香港,回程前3日只有我老公wait到一個位

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yeeyeeyeah 發表於 18-4-5 02:49
剛去完旅行回港, 分享返自己經驗,去年尾突然想去旅行,又難得儲夠分,打算上去換機票,點知原來而家大家 ...

會唔Business class 先wait 到呢?
我想wait 暑假economy 去日本,唔知有無luck?

男爵府

tredd 發表於 18-4-5 02:56
好好彩!我試過wait同一班機返香港,回程前3日只有我老公wait到一個位

其實我到依家都唔清楚,CX 係分段放位? 定係有人放棄左,我老公先有位但通知我有
位個email , 又冇提及幾時前要confirm出飛

但依家聽你咁講,可能今次真係好好彩,我老公竟然排到

男爵府

Ryanma 發表於 18-4-5 03:01
會唔Business class 先wait 到呢?
我想wait 暑假economy 去日本,唔知有無luck?

你係出咗飛再排waiting ? 定係直接排waiting ?

就我今次嘅經驗來講,班機有位剩,原來都要到最後兩三日先放位

如果你情況同我一樣,出咗飛再排waiting , 提提你,出發之前記得抄低Asia miles 個當地電話先,雖然法國嗰個係廢嘅但可能日本嗰個有用,祝你好運

伯爵府

無知一問, 出左飛又排WAITING, 咁原本張飛會點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

其實現時已經改善咗,以前CS打電話通知有位時一係即刻出飛,否則要自己打上CS,個電話要打好耐好耐先打到,但而家已經可以上網自己出飛喇

男爵府

Lihoma 發表於 18-4-5 03:25
其實現時已經改善咗,以前CS打電話通知有位時一係即刻出飛,否則要自己打上CS,個電話要打好耐好耐先打到, ...

唔係喎,當日屋企人幫我打去出飛時,再三問過,個CS 話只可以打電話上去 / Email 比佢地出飛,自己上網係做唔到,當日問得咁清楚,係因為我抱着一絲希望,希望老公wait 到之後,唔使再拜托屋企人幫我打上去聽兩個鐘頭音樂出飛

男爵府

shpfamily 發表於 18-4-5 03:15
無知一問, 出左飛又排WAITING, 咁原本張飛會點?

我排waiting , 唔係買多一張飛,只不過係想改日子,所以我依然係用返我原本張飛,只改左日期

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

yeeyeeyeah 發表於 18-4-5 03:36
唔係喎,當日屋企人幫我打去出飛時,再三問過,個CS 話只可以打電話上去 / Email 比佢地出飛,自己上網係 ...
我3月初就係上網自己出飛,我半年前 wait 年尾,wait 咗3個月佢哋confirm 我有位,但見未到俾錢 deadline 所以未出飛住。點知3月頭CS打電話來,叫我3日內要俾錢出飛,否則會無咗個位,當時佢話可以上網自己俾錢出飛唔洗好似以前咁打電話上去,我同老公商量完最後決定出飛,就上管理行程嗰度,有得揀付款出飛,呢個以前係無架~

男爵府

Lihoma 發表於 18-4-5 03:48
我3月初就係上網自己出飛,我半年前 wait 年尾,wait 咗3個月佢哋confirm 我有位,但見未到俾錢 deadline ...

原來係咁,我真係唔知我有入過去我的預訂裏面,但我記憶中好似冇出票呢個位,有可能係我發雞盲睇唔到個CS 又晤同我地講可憐我屋企人連續兩日打上去,聽兩個幾鐘頭音樂

珊瑚宮

yeeyeeyeah 發表於 18-4-5 04:00
原來係咁,我真係唔知我有入過去我的預訂裏面,但我記憶中好似冇出票呢個位,有可能係我發雞盲睇 ...

不過我係一套來回飛咁出,你係來回飛分兩次出,唔知係咪因為咁會有唔同呢

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yeeyeeyeah 發表於 18-4-5 03:09
你係出咗飛再排waiting ? 定係直接排waiting ?

就我今次嘅經驗來講,班機有位剩,原來都要到最後兩三日 ...

我低能仔,2星期前見要waiting 就無排到,咁我依家即刻排番隊先!

想問點解付款出飛?係咪mileage 唔夠要top up? 定係付款俾稅之後出飛?

琥珀宮

回覆樓主:

延長咗咁咪要臨時再book酒店定點?

男爵府

Ryanma 發表於 18-4-5 04:52
我低能仔,2星期前見要waiting 就無排到,咁我依家即刻排番隊先!

想問點解付款出飛?係咪mileage 唔夠要 ...

我唔係唔夠mileage,由於我太遲book,所以已經回程冇晒心水日期,我心水返香港日期係30/3 至2/4 , 由於我book 時只有27號有位,我返到嚟香港一日之後就放復活節假

我當時只係有兩個選擇,第一出咗去程飛先,回程排waiting , 我覺得咁樣太冒險,由於唔知waiting 要排幾耐, 咁到底返唔返公司請假? 又
萬一排唔到回程,咁我個假期點算

第二個選擇就係,回程出左27號飛先,30 號排waiting , 呢個方法壞處就係,如果排到waiting 要扣我4 千分,但好處係,我一定有回程機票返香港先

我當時就係選擇咗方法二,扣晒分畀晒稅,出咗一套機票先,確定有機票我先返公司請假+ plan行程

男爵府

tansyneko 發表於 18-4-5 06:25
延長咗咁咪要臨時再book酒店定點?

我好早已經額外book咗幾晚,free Cancellation 既酒店,心存希望萬一如果俾我僥幸排到waiting , 都有酒店住,好彩一早book咗,因為後期價錢貴左勁多+ 無房 , 唔知係咪因為復活節前夕,附近酒店房供應勁緊張

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

yeeyeeyeah 發表於 18-4-5 04:00
原來係咁,我真係唔知我有入過去我的預訂裏面,但我記憶中好似冇出票呢個位,有可能係我發雞盲睇 ...

你同樓上位jm唔同,你係出左飛但改期,可能真係冇得上網做

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

據我所知,你一岀左飛就算排waitlist你都要日日打去追
他唔系好多位做redem ticket,他地一定會賣唒飛再睇下有無位再做redem個part,當然,他waitlist都有分,如果gold card member系優先配到位,之後先到silver同green member

例如,個班機有10個quota系俾換飛既,你排隊,如果之前有5個gold card member都系排緊,咁頭5個系優先俾gold card member

所以岀發左先排到都唔岀奇,不過樓主好好彩
我試過排到回程都無位

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你好勇,one leg 都照飛,俾著我就唔敢

首頁

尾頁

跳至