心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

令人失望的家長

有日,我同我媽和女兒一起搭火車, 我本身大肚, 媽是老人家,當時冇位坐,就大家企咗係到, 有位青年人就讓位給我坐,點知行埋去之際, 有個女孩, 一個箭步就'沖'埋去坐咗係個位到,佢阿婆就坐係隔離関人咁, 約冇其事, 坐係隔離另一位年青人見到, 就起身讓位比我. 到咗下一個站, 有人落車,我就示意我媽對面有位坐,叫佢去坐, 點知係隔離個媽咪即刻示意個仔(大約七,八歲) 去坐, 佢又係咁一沖就沖咗埋去個位到. 個阿媽又係約冇其事咁. 覺得爭位係好理所當然, 你爭唔到,係你執輸咁樣,
其實小孩子就話唔識,需要教育啫, 大人都唔以身作則,又點可以教好下一代, 見到佢地咁,真係覺得好可悲和失望.
:-P

男爵府

Re: 令人失望的家長

我覺得仔女o既行為係學大人o架,佢係咁o的仔女先會係咁,所以都唔駛寄望個大人會教番o的小朋友。
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

侯爵府

見到其他人有需要, 我都會讓人坐, 自己唔坐好閒事o者, 幫到人自己都會開心d

洋房

當我自己試過大肚生仔之後, 我以後就一定讓位俾大肚婆啦. 因真係好辛苦架

最開心就係同埋我個囝囝一齊去街街 & 錫錫佢個面珠登, 我個囝囝係我嘅寶貝呀 :-D

伯爵府

畀面勳章

me too

我愛小叮噹 寫道:
當我自己試過大肚生仔之後, 我以後就一定讓位俾大肚婆啦. 因真係好辛苦架

子爵府

我大肚時(有左8-9個), 個肚都好大架啦, 返工時間係太子到上車, 都無人讓位, 咁我就揸住條扶手企係到啦,而我左手面隔企著一個太太 , 右手面企著一個OL,去到tst 我前面個人落車, 咁我側側身比佢行左出去之後, 諗住坐落去啦, 點知個OL 居然坐左 我呆左一呆之後, 而我隔離個太太好大聲咁係到"習習聲", 咁我2 個唯有對望同苦笑啦! 去到金鍾, 隔離個位又落車, 咁我都坐 (我係中環落), 跟住我愈諗愈興, 咪問佢"小姐, 你原來有暗病架, 早D 講, 叫人讓個位比你嘛, 咁咪唔使比人以為你同大肚婆爭位坐囉!" 個位太太都搭埋咀話"小姐, 你返去同你媽咪傾多D 計啦"
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

男爵府

有次搭地鐵去到太子(大肚七個月),有個年青人讓位俾我坐(由玻璃數落第二個位),我行前一步之際,咁o岩有個阿婆上車迅步坐o左個位,咁見老人家就算啦,我繼續企,無幾耐最貼近玻璃個男人就o黎落車兼讓位俾我,個阿婆竟然想動身移到最近玻璃個位,我無理佢,一坐落去,佢就坐番正自己個位,到深水步,個阿婆落車,我心稔:佢坐一個站o者,有位就算啦,仲要移來移去,真麻煩~~

複式洋房

依加d人係咁架啦,大陸人重多過香港人,佢地自己都咁無品,想佢地教好細路,好難law!!

有日我搭地鐵,好多人上車,我企左兩個站後,有個老婆婆上車,睇佢都有八十幾歲,成頭白髮,在車廂中搖搖擺擺,無人理佢!!我專登好大聲咁同佢講,行入d啦,唔好比人撞到你呀,d人一樣唔埋 :evil:

我身旁有OL,男人,一有人落車,個OL巳經一支箭咁衝過去坐左,再有人落車,個男人又想坐,我好大聲咁講唔該借借,佢先至無坐,我用個袋放係個位度,去扶婆婆坐,跟住我專登好大聲咁同個婆婆講,果個位係優先比老弱傷殘坐架,比你坐好應該架!我又無跛,企下得架啦

寸到d人個個頭"dup dup"

男爵府

我見過一個大肚媽咪行入地鐵, 冇位坐,企咗係到. 坐咗係到的媽咪和佢個仔(八,九歲), 個媽咪明明見到個大肚媽咪架啦, 佢都若冇其事, 我心唸, 你自己都生過啦, 點解咁都唔起身比人坐, 而且個仔咁大, 企吓又有乜所謂. 平時,我見到咁, 會叫我個女坐係我大脾上, 讓個位比人.
唉, 而加d 人真係好自私.
:-P

男爵府

我諗多數係新移民的大陸人先會咁做 ?-(

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

I think the problem is not just from the 新移民的大陸人 but also included OL, strong men, young people....

子爵府

我大肚個時,都是約七、八個月到,我搭到荔景,見有人落車有兩個位,正想坐落去既時候,有個七、八歲的女孩一閃就坐落去,咁我都算想坐隔離,這時她又"Zip"個隔離個位,佢個媽媽又一閃就坐了落去,我當時嬲到震完全唔識回應,佢地兩個相望而笑了一陣,個媽咪才發覺我好嬲咁企係佢地面前,她才話比你坐羅我唔知呀嗎! 你話有無可能見唔到呀!!?? 我嬲到癈事坐。

別墅

我一見到有需要0既人就會讓座,所以有時有位都唔知坐唔坐好!如果我讓座時有人一支箭咁衝埋黎,我會同佢講我唔係讓俾佢,仲要好大聲咁講,等其他人評下理,同埋而家為免有咁0既事發生,我都係等有需要0個個人行埋黎我先行開,我會企係度留住個位先。有D人真係唔知咩心態,咁後生同人地D阿婆大肚婆爭位座,仲若無其視,佢個心係咪好安樂呢?
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

複式洋房

maybe that person is sick....肚痛....急x... :lol:

大宅

同意.....当然, 有很多大陆人士真的比较不行, 但也不能一概而论......同样很多本土出产的OL,年青人, 西装友都会扮看书,看杂志,看漫画, 扮训觉........

这是总体人的本质和公民道德教育的问题.......

民房

如果你住元朗天水圍一帶,你就更感覺得到住在香港區的好處.平時出入時所依賴的交通工具—輕鐵,簡直是牛的世界.我被迫常常要坐這種接駁的交通工具,從元郎西鐵站到大棠路下車,每每在下車時,門還沒打開,便要準備用手擋著護胸,不然的話,必然給沖進來霸位的人撞到,往往要等那些元朗牛都進來了,才可以下車,真可笑.更不要期望他們會讓位給大肚婆或老人家.有機會都希望搬出去住,不想再留在牛的世界.

大宅

唔係話大肚婆大晒,一定要人讓位坐,但都不應該要同大肚婆爭位。話說我依家有7個月身孕,個肚不算太大,但就很墜,兩雙大脾很酸痛,今早要搭西鐵返工,車到有一個座位,我企在前面,一心以為就算人讓位,自己都可以坐到,誰知身邊的年輕OL小姐一個箭步,搶在我前面,還差點俾佢的手肘撞到,一個屁股坐上去,若無其事。我當場好興,唔係嬲冇位坐,而係唔駛咁係咪呀,搞到要鬆肘咁犀利!!最終我只能對住佢,報以輕蔑一笑,唔係可以點?
我自己經驗談,因為今次是第二胎,在兩次懷孕過程中,一般唔讓位俾我坐的,大都係似有學識的年輕男女,有的係媽咪級的,另一類係地盤佬。

大宅

When I was pregnant, the one who gave their seats to me were old people!!!!
Many many young people today (man or lady), they won't give seat. That's my experience!!!

大宅

當我大肚時,通常讓座既係金毛, 亞婆 & 女士相反個d OL,西裝畢挻既男人就個個好似無亞媽甘. 仲有一次我成八個月o拉,有個人讓比我身邊既女士&佢個仔(都四五歲),而佢地都見到我但無理.我覺得好攪笑.我細個既時候,我爸爸一定要我地起身比婆婆,大肚既坐.當然佢都係無位坐拉.我爸爸話小朋友就算企吾好趺低都吾會有事. ?-(

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大肚婆真的唔係大晒, 但的而且確有這個需要.

我生過2個小孩, 在兩次懷孕期都好易暈. 我體質並唔差, 但一大肚就係咁!

我住太和, 火炭返工, 只不過十分鐘車程我都捱唔住. 很多時在大學站開車就出事, 2次都要入院.

太和站上車實冇位坐, 一個禮拜暈3次, 我已經好醒目, 冇位坐見暈味坐地先, 冇事先企返起身. 點知有一次在大學同火炭之間見暈, 心諗就到啦, 頂住呀…..就咁…醒返既時候已經比人扶住坐左係到, 跟住入院.

第二胎係咁既, 大肚浪請記住唔好企埋個位 --- 在窗前有條打橫的扶手bar
我成日提醒自己唔好企埋”窗前有條打橫的扶手bar”果D位. 果次唔知點解暈暈地走去果個位, 突然暈左, 再突然”Boom” 聲又醒返 --- 我個後枕撞埋條bar痛到醒左. 跟住入院

首頁

尾頁

跳至