夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解要敢樣對我 ?

算吧
MeLL

禁止訪問

Re: 好想死, 但又不捨得個女

複式洋房

Melody,

你個囡幾大呀?你唔好嚇親佢呀!係你老公對你唔住, 唔係你個囡, 如果你有咩事, 個囡點算?你想個囡第日嗌第二個女人做媽媽咩?你冷靜D先, 就算係真都唔駛死呀!我同你講我都有朋友自殺而唔喺度, 你知唔知佢D家人幾傷心(包括我), 我諗你都想睇住個囡大, 睇住佢嫁人, 試下同你老公傾下, 唔好再諗埋D傻事喇!有咩唔開心就上嚟傾下啦, 就算佢唔要你, 呢個世界重有好多人需要你

民房

You must not do anything silly. If you husband is smart, he will get over it and things will get back to normal. If he is not, he is not worth having. There is nothing that you should die for.

We build our life around career, health, family, friends and love. If one is going down, try concentrate on the others.

Take heart and be strong. Get help and speak to the Good Samaritan or some social workers. Do not do anything silly. Try looking at the matter from outside and give youself some advice as if you were an outsider.

We all have out ups and downs in life and the bright side may just be around the corner.

洋房

Re: 好想死, 昨晚差點成功

你千其不要有這樣的想法, 其實你經歷的我亦正在經歷, 但我從來沒有過你這樣的想法, 為了女兒你更加應該堅強面對, 我也有女兒, 每次我想起她, 都是我生存的動力, 我的丈夫不止一次對我不忠, 當然傷心欲絕, 但生命永遠是最寶貴, 很多人睡在病床上, 都是為了掙扎求存, 我們要好好珍惜生命, 說來很老土的說話, 但這是事實, 因為你所有的感受我真的很了解, 其實現在我亦很煩惱, 但我會選擇面對, 若你想知多些我的經歷, 可以給我回應, 因為我們同是天涯淪落人.

請記著: 支持下去, 你的女兒需要你!

男爵府

一時意氣, '死'過就算 la, 唔好再傻, 為左囡囡, 你要堅強D呀 :-P

男爵府

Melody,

死係解決唔到問題, 你以為咁做, 就會懲罰你老公一世咩? 答案係唔會架~~~

你諗下, 你死左, 你囡囡點算呀? 你父母點呢? 佢地要成世背負呢個陰影, 你係懲罰緊佢地囉~~~而且為D咁既男人而了結生命, 根本一D都唔值得

別墅

Re: 點解要敢樣對我 ?

melody,
千奇唔好做傻事.死唔係解決辦法.你死唔係punish你老公.係punish你同個女.咁值得咩???既然你夠膽死,咁不如用呢d勇氣來愛護自己同個女,好好地活下去.現在的社會,冇男人係唔會死架.況且你都係懷疑你老公,咁不如同佢講清楚睇下點.而且之前你都知佢為人,你都比機會佢,咁點解今次唔比多次機會佢解釋呢?

複式洋房

Rosana : 我應該點做

DWC : 問他 ? 他會認嗎 ? 我不想再做傻婆, 去問埋一些傻問題, 比著我, 我也不會認, 除非, 他已不愛我, 但, 我知道他是很愛我的, 至少他的表現仍很著緊我, 我是感覺到的, 只是, 一個人, 是可以同時間愛上兩個人的, 我只是不能接受

MeLL

洋房

小朋友係沒有媽媽的環境成長身心都誤健康.

洋房

Melody :

今晚我會跟你再discuss, 因為現在要同囡囡上學, 請忍耐.

別忘記: 堅強! 今晚見.

民房

Melody,

雖然我沒有你的經歷, 但也可以想像到你好難受, 但千萬不要做傻事, 生命寶貴, 況且你仲有個女, 佢咁細乜都唔明, 又唔識, 大個的佢會明白媽媽辛苦, 佢會懂得安慰你, 你一切動力就會由她而來!

婚姻其實係人生一小部份, 不要看得過重, 既然對方唔珍惜, 而你又努力過, 我認為你應將這段婚姻放開一邊, 專心湊女, 專心找自己其他人生更有意義的事情去做! 人生衝衝三數十年, 不要為一小段人生不如意而執著, 眼光放遠的

祝福你找到美好的人生另一章!

大宅

Melody,

如果你認為你既猜測屬實,我諗你要有"破釜沈舟"既心態,你老公唔係唔愛你,但佢更愛那"偷"既感覺,你帶住個小朋友離開佢一段時間,有時d男人未嘗過失去係唔會珍惜,希望佢嘗過失去滋味會回頭痛改前非.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

子爵府

Melody,

做了媽媽,才知道子女是自己的生命.如果你死了,你的囡囡會很可憐,不要這樣做.囡囡很需要你的.

複式洋房

唔好介意我嗒訕

我睇完melody的post, 佢由頭到尾都無話要死, 點解你地個個都叫佢唔好死??? ?-( ?-( ?-(

大宅

占仔老公 ,

"我真係好想死, 尋晚差點已成功, 但女女攬住我係敢喊, 我真係不捨得佢, 係我親手帶她來這個世界, 係我對她唔住, 不能夠給她最重要的東西 ~ 一個完整的家, 係我錯, 我唔應該生她出來, 我當初不應一錯再錯"

你有無留意呢段!
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

男爵府

男人總係粗心大意, 人地第一句已經講左"好想死, 仲差點成功", 已經知道唔係平時講笑話我想死果隻啦。

死不能解決問題, 我覺得既然你地結婚前你都知你老公來來去去的情人都係咁離佢而去, 既然你地又曾經坦白得咁緊要, 何不來多一次坦白, 坦白同佢講你已經知道佢有婚外情? 原來check電話真係check到一d意想不到既野, 甚至係我自己阿媽, 就係呢招check電話, 知道左我老豆出面有個 "紅顏知已"。 但我從不check我老公電話的, 因為每次我拿起我老公電話佢都由我禁, 我就當佢冇野架啦。

講真, 女人既直覺係最strong的, 既然如此, 不如大家坦白d問過清楚。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

洋房

Melody:

其實Yammyma的說話是很有道理的, "破釜沈舟"是可一試, 我現在也是用了這方法, 可令自己暫時冷靜一下. 我要求他暫時離開我, 這是我不離婚的條件, 因為他不想離婚, 我還要求他到加拿大, 因他媽媽在加拿大, 而且去遠些可更冷靜些, 他走後我發覺原來我可以很獨立, 暫時分開可考驗大家有多愛對方, 然後再Set個限期去再傾, 亦可給他試下失去老婆女兒的感受, 當然他現在可能好Free or Sad, 但我沒有去考究. 不過我亦要給你一心理準備, 起初你會不習慣, 很寂寞, 亦會不時哭泣, 但一定一定會過的, 多些找朋友傾訴, 綜合多些不同的意見, 集合這些意見共通的地方, 再按著自己當時的環境去作決定, 因為現在要你作任何決定都很困難, 暫時分開不等於離婚.

男人要他們說真話是很困難的, 女人的直覺是很真的, 不是要你全憑直覺, 但不給他一個大大的教訓遲早再出事, 我就是一個好例子, 一次又一次給他機會他只會以為你"留料". 男人出面有女人, 並不等於他不愛你, 只不過他同時可愛多一個人或更多人. 哪你可以忍受嗎? 無論怎樣...記得問他取家用.

我是在二00一年發現他再一次有女人, 他不肯認, 當時我剛做完手術, 不到一個月就發現他的惡行, 在雙重打擊之下還要接受第三個打擊.....就要面臨破產, 因為他經濟出現問題而連累我也要破產, 你說我"黑仔"嗎? 我跟他交涉了足足一年多, 最後就是大家暫時分開. 他是二00三年尾走的, 十個多月了......三重打擊之下由始至終我未想過要死. 因為我的女兒需要我. 我需要我自己, 朋友讚我很堅強, 對於這點我引以為榮!

大宅

你唔好疑神疑鬼,自己嚇自己啦!
如果你老公真係有外遇,比你知道又點吖?唔通同佢攤牌咩!你老公唔比你知,即係佢重顧住你感受,只要老公重錫你,對你冇變咪得囉。你始終係有名份,個女人點做都耐你唔何;予其估估吓,不如花多D精神係個囡度,揾D自己鍾意嘅嘢學重好啦!
唔好諗住死呀,重有大把世界等你嘆㗎。
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至