自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

我預咗比人插架啦

我之前都講過“呢碗飯唔啱我食點解要迫我地食”
我呀爸又入咗醫院,今次都唔知有無機會出院,我地個個心情都好沉重,所以我個教徒妹帶人去醫院祈禱我地都無出聲,仲全部行開晒比佢地留係病房祈飽佢,唔止一次係好多次,我地都唔阻止當你嚟探病,但唔代表我地認同呢個教,我爸都仲有意識,因為班人好煩好煩,爸爸向我地求救,希望班人識自動自覺走開,我家姐係外國返嚟見我爸爸臨走前一晚去探我爸同佢saybay,班人又嚟咗,算啦我地又退咗出口,班人又祈半個鐘,我家姐last見我爸架啦,佢頂唔順,走入病房禮貌地請佢地走(其實我家姐想發火趕佢地走),我地識做佢地都要識做先得架,但佢地一啲都唔識做係咁霸住張病床,好似嗰個係佢地親人多過我地係親人咁,算啦…我主要都唔係講呢樣野
我係想講…我爸銀包有道符,我地拎去醫院放係佢個櫃入面,都唔敢放出嚟驚比個教徒妹發現掉咗佢,我另外個妹打電話同佢講,話比佢知放咗道符係度,叫佢唔好掉,教徒妹當堂發晒癲話啲咁既野有用咩?我妹即刻話祈禱又有用咩?我唔理你帶人上嚟你都唔好理我放咩係度,我地都係為爸爸好啫,教徒妹好似失晒理智咁係咁鬧
依家為咩啫,大家都係為呀爸好,我唔理你帶人上嚟up三up四,點解我放度符係度都唔得,啲教徒連一道符都容不下,我地諗到呢度好驚呀,真係好驚呀,爸爸終有一日會離開,到時既喪禮點算好 爸爸講到明要行道教儀式,佢就要xx教,有排嘈呀,一陣走埋我爸爸床邊up兩up就話爸爸信咗教啦,佢地明唔明係唔可以夾硬嚟架 要信都唔會係臨死時先信啦,係都要迫人地信你 我好唔想因為咁第日無咗個妹,你地啲教徒可唔可以唔好咁討厭呀 比我尊重吓你地啦…

珍珠宮

回覆樓主:

呢d時候仲同呢d人講識唔識做?佢地邊位呀?我會毫不客氣趕佢地走囉。
至於身後事咪投票決定囉,好怕d人信教信到失晒常性,連尊重人都唔識,有幾大愛呀!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

樓主保重

la_source    發表於 17-11-14 14:26
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

回覆樓主:

不如你認真同教徒妹傾下,就算鬧交都要企硬,呢個時候都係想世伯開開心心走埋最後一段路。。世伯都覺得煩,叫教徒妹唔好搞咁多野啦,免得影響到世伯情緒又阻住佢休息。。或者世伯可唔可以重語氣d同教徒妹講下?

大宅

回覆樓主

我都係教徒。我只想說對你的情況很同情。太多教徒在不適當嘅時候做佢哋認為對的事。

佢哋忽略咗對人最基本的尊重。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

請問既然你爸爸自己有意識表達唔想佢地再嚟煩佢,點解你地仲會放班教徒入去?是否有什麼隱衷(例如想同教徒妹keep住關係一類)?

我爸將死時,我也有教徒朋友表示想嚟醫院探病為佢祈禱。我知我爸好唔喜歡宗教(咩宗教都唔喜歡),所以婉拒左。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

莊閒有別
下次直接拒絕啦

子爵府

回覆樓主

既然爸爸都唔想聽耶穌,點解你地仲比佢地上黎

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

由你爸爸講第一句唔想見佢地,應該就趕晒佢地走。再唔走就叫姑娘出手。話唔識佢地,再煩報警。

子爵府

回覆樓主

應該一開始企硬唔接受 依家洗濕左個頭 佢地一定瞓曬身覺得可以渡人信教 唔會罷休
而佢地個教當人地d教呀 傳統全部魔鬼 緊係同你死過
我覺得除非反面 唔係都好難搞的

男爵府

Freesia_cat 發表於 17-11-12 14:16
請問既然你爸爸自己有意識表達唔想佢地再嚟煩佢,點解你地仲會放班教徒入去?是否有什麼隱衷(例如想同教 ...

就係唔想無咗個妹呀,我地大家都心知宗教會影響我地既關係,所以我地既相處從來都唔提宗教,我地關係都好好,但一講到宗教就一定鬧交,我地唔想第日辦完喪禮後無咗個妹呀
豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

你地係大既 點解唔可以話個妹 而且呀爸講明要做道教更加要尊重 你地應該禮貌地請佢地離開 否則通知醫院不接受外人探訪

wcpcelia    發表於 17-11-13 15:18

公爵府

回覆樓主

我大概估到係咩教,我係呢個教的機構工作,呢個教何止容不下一道符,連萬聖節連佈置一下,擺d南瓜擺設,都話吾得。我上司係呢個教,佢話xx教吾講鬼吾慶祝萬聖節........我佈置下姐,咁到吾得我又吾係貼関二哥

大宅

ccaa 發表於 17-11-12 14:25
就係唔想無咗個妹呀,我地大家都心知宗教會影響我地既關係,所以我地既相處從來都唔提宗教,我地關係都好 ...

你妹思想可能比較偏激。教徒固然想身邊人信,但知道迫係冇用。越迫越反感喎。上帝都讓人有選擇,信或不信。點解佢唔可以放手比你哋自己選擇呢?

公爵府

ccaa 發表於 17-11-12 14:07
我預咗比人插架啦

俾我一定請佢哋走,佢哋最鍾意自以為是。其實佢哋的行為好恐怖,覺得人多就係真理咁,唔明還有咁多人受,完全不能理解。

大宅

回覆樓主

我好認同有時xx教d教徒真係好煩好自我中心

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

要尊重老人家嘅意願囉... 有時候宗教都唔係大曬嘅

大宅

ccaa 發表於 17-11-12 14:25
就係唔想無咗個妹呀,我地大家都心知宗教會影響我地既關係,所以我地既相處從來都唔提宗教,我地關係都好 ...

爸爸同阿妹,爸爸意願一定放第一,如果阿妹堅持行佢嗰套,我寧願冇左個妹都唔想令到爸爸唔開心。。而家唔講清楚,第時搞身後事仲麻煩

wcpcelia    發表於 17-11-13 15:18
meow_day    發表於 17-11-13 14:33
bebe12hk    發表於 17-11-12 18:21

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

請你爸爸白纸黑字寫明要道教葬禮。

神智不清或在威逼下改初衰唔算數。如你妹緊持他已入教,你地可一人一票決定用咩儀式。

珍珠宮

回覆樓主:

首頁
12345...13

尾頁

跳至