1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔2歲,呢排開始成日隔住尿片+面褲,成日㩒自己咕咕,但又冇無啦啦大喊大叫,如果發炎有咩表面徵狀?因為半夜醒起上黎問下有冇BB都係咁,我都準備會帶佢睇醫生,謝謝!

大宅

回覆樓主:

如果發炎,通常會有紅腫,或者小便會痛

大宅

emmmacyk 發表於 17-11-1 10:09
如果發炎,通常會有紅腫,或者小便會痛

表面睇又冇紅腫,因為佢講野未係好叻,佢好難表達到

大宅

回覆樓主

我仔16個月大,幾星期前開始無啦啦㩒自己咕咕,通常都係朝早起身後同夜晚咁樣,一路抓條片片個咕咕位一路皺眉苦面。沖完時又會用手練咕咕。試過睇醫生,見佢咕咕表面有啲紅就俾藥膏搽。但而家都冇紅佢都照抓。其他時間好精靈唔覺有病。我都想知佢咩事⋯又唔似係尿道炎呀因為應該好痛

大宅

xtinalo 發表於 17-11-2 00:02
我仔16個月大,幾星期前開始無啦啦㩒自己咕咕,通常都係朝早起身後同夜晚咁樣,一路抓條片片個咕咕位一路皺 ...

我仔平時玩緊唔會㩒,係訓/坐冇野做就㩒。

大宅

cwl0313 發表於 17-11-2 01:26

我仔平時玩緊唔會㩒,係訓/坐冇野做就㩒。

你b㩒嗰時佢係咪面有難色?
我b係,明明係想同我講咕咕唔舒服但我又睇唔出乜事⋯⋯

大宅

xtinalo 發表於 17-11-2 09:26
你b㩒嗰時佢係咪面有難色?
我b係,明明係想同我講咕咕唔舒服但我又睇唔出乜事⋯⋯
...

佢冇變樣呀,佢變樣我起碼都知咩事

大宅

回覆樓主

我先生讀緊幼兒教育,話小朋友有個時期係咁,好奇過種感覺,又可能是尿急,總之就是feel 到或想feel. 所以好奇。但不用刻意阻止,太刻意佢會更好奇。我仔宜加都係兩歲幾,都有咁既情況。有時我會問佢係咪要去洗手間。

大宅

我仔試過包皮炎,如果發炎好明顯有排尿困難,佢會好痛苦

有兩個可能性, 尿道炎: 會發燒,去種困會有結果
包皮炎: 我仔上次比醫生反開包皮,入面紅哂腫哂同好多白色分泌物

亦都有可能係上面SIS講左有段時間男仔係會摸咕咕,純粹好奇

子爵府

回覆樓主:

我bb7、8個月已經係咁,我睇過冇生野,冇紅腫,佢又冇喊,一除片片就係咁摸。後尾睇過話係bb出於好奇,係開始探索自己身體ge反應,10歲前有呢種情況都正常

大宅

monictw 發表於 17-11-6 00:01
我仔試過包皮炎,如果發炎好明顯有排尿困難,佢會好痛苦

有兩個可能性, 尿道炎: 會發燒,去種困會有結果

前晚阿仔沖涼係咁整/扯JJ+袋袋,我制止佢上水抹身見到袋袋流血,尋日帶佢睇醫生順便睇咳,醫生反開包皮,話JJ冇野,袋袋似濕疹/比尿up到,中午喺袋袋搽藥膏,之後成日/沖涼時都冇搞下面了~我想問搽完藥膏好返,袋袋可以搽pat pat膏架可?

PS. 唔記得講,我仔係濕疹b但唔嚴重,而家已好返咁濟。

大宅

回覆 cwl0313 的帖子

咁睇黎係濕疹WOR~ 會唔會係你之前隻PAT PAT CREAM 唔岩用?
我仔都爛過PAT,用SWISSKISS LAB隻 PAT PAT CREAM 好好用,但好貴
之後轉左WELEDA都OK

大宅

monictw 發表於 17-11-8 00:21
回覆 cwl0313 的帖子

咁睇黎係濕疹WOR~ 會唔會係你之前隻PAT PAT CREAM 唔岩用?

我仔出世到而家我都冇用pat pat膏,花王用得幾好,但今年pat位近背出粒粒,好下又差下,呢排轉左pampers ichiban就開始好返,轉片前已有㩒J動作,等佢袋袋好返晒我會搽返pat pat膏啦!

首頁

尾頁

跳至