自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下有無媽咪比小朋友讀公民式, 其實對小朋友有什麼幫助, 同埋在哪裡學好呢? thx!

大宅

有無人可以幫下我呀!!!thx!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我個仔讀公文英文.........

大宅

我子和女讀中和英文,讀中文想他們聽多些普通話;讀英文只是要他們做些英文練習

朋友的女兒讀了中文,覺得寫文章好了!

水晶宮

好媽媽勳章

我細佬今年22歲,佢幾歲時已經學緊(公民數),到十歲左右已經唔知佢做緊d乜.
佢依家教奧數,佢話公民只係重覆學習同靠記憶,就算學左同冇學對腦筋思考冇乜分別

中文同英文應該比數有用.

原帖由 caryfox 於 09-2-18 18:15 發表
我個仔讀公文英文.........

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 patpat234 於 09-2-18 18:30 發表
我細佬今年22歲,佢幾歲時已經學緊(公民數),到十歲左右已經唔知佢做緊d乜.
佢依家教奧數,佢話公民只係重覆學習同靠記憶,就算學左同冇學對腦筋思考冇乜分別

...

其實當年我比個仔學.....公文英文,
都你本着語文係多接觸自然就會懂得當中的奧妙,

就算使用其他合適的教材,
只要有恆心,
每日抽取一個小時學習,
半年之後都會有所進步,

大宅

原帖由 patpat234 於 09-2-18 18:30 發表

...

我同意你細佬咁講.. 其實公文數係靠死做, 做到背熟晒, 講Speeding...但我覺得會令到D小朋友無耐性睇題目, 而且佢D題目係英文文字題, 未必啱用.

反而我幾buy學林數, 佢地有算式題, 又有文字題+思考題, 進度又配合所讀年級, 可以考慮wor....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個女之前學英文,只靠死記同死做

複式洋房

公民式英文

我都想知公民式英文對一年級的小朋友有無幫助呀, 是否真的會自律自覺一些呢? 是否單向學習呀?

伯爵府

我又覺得阿仔學多佐野,
起碼同班的未識佢巳經識,
可能愈細學愈好
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

男爵府

我女3歲開始公文英
5歲開始公文數

現在快六歲, 英文一定比同年的好

數學根本就是要多做
才會明白.
不過她只學了1年數
我覺得佢又進步
腦筋轉快左
好像90+30=120
佢會用9+3=12
因此是120.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

咁公文數定珠心算好?

大宅

我都想知係咪淨做練習, 因為我上星期六去咗開放日, 佢約我明天去說明會, 我仔仔而家 3 歲, 我想比佢讀英文, 會唔會太細呢 ? 同埋係咪一星期一堂, 平時喺屋企做練習?

伯爵府

BK Milk勳章

我覺太辛苦, 不停做mouth:

o甘做法, 你問吓自己得唔得

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見阿女個同學都有學, 係咁做練習, 都幾悶架

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我個小朋友4 years old開始學公文數,學左6個月開始唔肯做hw,日日都crying唔肯做,停左2個月後再俾佢試公文英文,到現在差不多1年都係日日嘈話的功課日日都一樣...好悶...到上堂都放棄左啦......

我覺得要看個小朋友本身sit唔sit 得定lor...好似我個小朋友咁,俾你如果日日除左學校功課要罵佢要做之外再+多科公文要同佢日日咁嘈要佢做都幾辛苦

伯爵府

我仔也是4歲開始,但好少唔肯做,咁我都安慰di,因為我一直以為他是不專心的人...
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

公爵府

我都想幫女女報公文英,你地覺得好嗎

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至